Türkiye

10 köy feribot bekliyor

Dicle Barajı gölündeki 10 köyü Eğil ilçesine bağlayan feribot, yedi aydan beri arızalı. Köylüler, doktora ulaşmak için 35 kilometrelik karayolunu kullanmak zorunda. Feribot kısa bir süre önce kaymakamlıktan belediyeye devredildi. Belediye ‘bozuk teslim aldık’, kaymakamlıksa ‘sağlam verildi’ diyor.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Belediye: Bozuk aldık.

Kaymakamlık: Sağlam verdik.

Köylüler: Doktora gidemiyoruz.

feribot
Köylerden kıyıya inen köylüler bir süre bekledikten sonra geri dönüyorlar. [Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever/Al Jazeera Türk]

diyarbakır’ın eğil ilçesine bağlı balım köyünde yaşayan ali inci’nin sol yanı felçli. düzenli olarak doktora gitmesi gerekiyor. inci’nin önünde iki seçenek var. ya eğil ilçesine ulaşmak için 35 kilometrelik karayolunu göze alacak ya da kendi doktorundan vazgeçip bu kez yine karayoluyla ancak 15 kilometre uzaklıktaki dicle ilçesine gidecek. çünkü köyü ile eğil ilçesi arasındaki baraj gölünde çalışması gereken feribot yedi aydan beri çalışmıyor. 

ali-inci
Ali İnci feribot olmadığı için doktora Dicle ilçesine gitmek zorunda kalıyor.

ağaçtan düşerek kolunu kıran sait güçlü de, bu arızanın mağdurlarından biri.

feribot seçeneği olmadığı için önce dicle ilçesine götürülen oradan da ergani ilçesine sevk edilen güçlü'nün kolunun alçıya alınmasına kadar beş saat geçmiş.

sait-guclu
Sait Güçlü kolunu kırınca doktora ulaşmak için beş saat uğraşmış.

balım köyü eski muhtarı izzet inci, dicle barajı’nın yapılmasından sonra çok büyük sıkıntılar çektiklerini anlatıyor. inci’ye göre feribot tamir edilse bile eğil’in iki yakasının köprü ile birleştirilmesi gerekiyor:

“hem maddi hem de manevi olarak çok sıkıntı çekiyoruz. beş dakikalık yolumuz baraj nedeniyle feribota mahkûm oldu. sonra feribot bozuldu. zaten doğru düzgün çalışmıyordu. senede on kez bozuluyordu. parça istedik, istanbul’dan bekliyoruz diyorlardı. gece acil bir durum olduğu zaman feribot sağlam olsa sıkıntı. çünkü sabah yedi akşam yedi arasında çalışıyor. gece yok. mecburen dicle ilçesine gitmek zorunda kalıyoruz. başbakan recep tayyip erdoğan eğil’i ziyaret ettiğinde muhtarlar olarak köprü istediğimizi söyledik. feribot yapılsa bile köprü olmadan eğil’in bu yakasındaki yaklaşık 5 bin kişilik nüfus mağdur olmaya devam edecek.”

izzet-inci
İzzet İnci köprü istiyor.

‘bozuk aldık’

eğil belediyesi eş başkanı mahmut yokuş, daha önce eğil kaymakamlığı tarafından işletilen feribotun kendilerine bozuk teslim edildiğini belirtiyor. yokuş, uzmanlara incelettirdikleri feribotun yeniden yüzer hale gelebilmesi için de 30 bin tl gerektiğini söylüyor.

“kaymakamlık işletiyordu feribotu. sonra bozuldu ve kıyıya çektiler. yerel seçimlerden sonra belediyemize devrettiler. uzman çağırdık ve 30 bin lira masraf gerektiğini öğrendik. enkaz halindeydi. motoru çatlak ve içi kullanılamayacak durumda. bizim bütçemiz böyle bir masrafı karşılamaya elvermedi. biz de diyarbakır büyükşehir belediyesi’ne devrettik. ulaştırma daire başkanlığı ilgileniyor. yakın zamanda onartılıp hizmete sokulacak.”

mahmut-yokus
Mahmut Yokuş feribotu bozuk aldıklarını söylüyor.

‘başbakan söz verdi’

eğil belediyesi eş başkanı petek çapanoğlu ise ihtiyacı karşılamaktan uzak olan feribot yerine köprü yapılması gerektiğini ve başbakanlığı döneminde recep tayyip erdoğan’ın bu konuya dair sözünün bulunduğunu belirtiyor.

“diyarbakır gezisi sırasında eğil’i ziyaret eden başbakan erdoğan ve bakanlarına bu ihtiyaçtan bahsedildi. sözler verildi. muhtarlar gitti ve eğil’in ileri gelenleri durumu anlattılar. ancak şu ana kadar yapılan bir şey yok ve yapılacağına dair işaret de yok.”

petek-capanoglu
Çapanoğlu Başbakanın köprü için söz verdiğini söylüyor.

kaymakam: sağlam teslim edilmiş

eğil’e yeni atanan ve henüz görevine başlayan kaymakam sinan aslan, kendisine verilen bilgiye göre feribotun altıncı ayda belediyeye sağlam olarak teslim edilmiş olduğunu ancak bakımlarının yapılması gerektiğini belirtiyor:

“köylere hizmet götürme birliği işletmiş feribotu. ardından belediyeye devri gerçekleştirilmiş. buradaki arkadaşlarım çalışır vaziyette teslim ettiklerini söylediler. ancak bakımlarının yapılması elbette gerekli. belediye teslim aldıktan sonra hiç işletmiyor. hatta önceki işleten kişi 'ben bakımlarını yapayım işletmeye devam edeyim' diyor ancak kabul edilmiyor. belediye şimdi çok büyük bir masraftan bahsediyor. bizimkiler 5-10 bin liraya halledilebileceğini belirtiyorlar. bizim dönemimizde çalışmadığı vaki olmamış, arıza olsa kısa sürede halledilip hizmete devam etmiş.”

feribot
Feribot tamir edileceği günü bekliyor.

tamir için çalışmalara başlandı

feribotun devredildiği diyarbakır büyükşehir belediyesi yetkililerinin verdikleri bilgiye göre ise eğil belediyesinin meclis kararıyla kendilerine devrettikleri feribot kullanılamayacak durumda. tamiri için çalışmalara başlayan büyükşehir belediyesi feribotu bir ay içerisinde hizmete sokmayı planlıyor.

ancak eğillilerin umudu, bir köprü yapılması. 

zira akşamları feribot çalışmayacak, arıza durumlarında ise başka alternatifleri olmuyor.

kaynak: al jazeera türk
 

Abdülkadir Konuksever

1971 yılında diyarbakır'da doğdu. 1990 yılında gazeteciliğe başladı. ulusal ve uluslararası yayın kuruluşlarında çalıştı. basılı iki öykü kitabı bulunan konuksever, al jazeera türk diyarbakır ofisi muhabiri olarak görev yapmaktadır.  Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;