Türkiye

104 iş yerine kreş cezası

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2015 yılı içerisinde 13 bin 296 adet iş yerinde yaptığı teftişler sonucu toplamda 104 iş yerinin emzirme odası ya da kreş zorunluluğunu yerine getirmediğini tespit etti. Bu iş yerlerine 79.132 TL idari para cezası uygulanması önerildi.

türkiye halihazırda kadının iş gücüne katılım oranının düşük olduğu ülkeler arasında. tüik’e göre kadın istihdamı son yıllarda artış gösterse de hâlâ % 30 seviyesinde. oecd ülkelerinde bu oran yüzde 47. ipsos sosyal araştırmalar enstitüsü’nün “çalışan annelerin 1000 günü araştırması”na göre ise türkiye’de çalışan her 4 kadından biri, evlendikten ve çocuk sahibi olduktan sonra işten ayrılıyor. 

devlet kadınları çalışmaya teşvik etmek için doğum izni, süt izni, emzirme odası, 150'den fazla kadının çalıştığı işyerlerine kreş şartı gibi bazı adımlar atsa da bu durum çoğu zaman pratikte uygulanmıyor. kimi zaman işveren sorun çıkarıyor, kimi zaman anneler çocuklarını bırakacak yer bulamıyor.

annelerin % 42’si emzirmeyi bırakmak durumunda kalıyor

bu nedenle kadınlar doğum yaptıktan sonra ya işi bırakmak zorunda kalabiliyor ya da emzirmeyi... yine ipsos sosyal araştırmalar enstitüsü’nün araştırmasına göre annelerin % 42’si, işe geri dönüş sebebiyle emzirmeyi bırakmak durumunda kalıyor. işi bırakan kadınların yarısı mutsuz oluyor. 

aslında çeşitli uygulamalar ile çalışan anneleri daha verimli kılmak mümkün. işyerlerinde kreş ya da ebeveyne bakım yardımı, esnek ya da yarı zamanlı çalışma saatleri bunlar arasında. zira kadın ve demokrasi derneği (kadem)’nin yaptırdığı araştırmaya göre çalışan kadınların sorunlarını çözmek için öncelikle yuva ve kreş sorununun çözümlesi gerektiğine inananların oranı yüzde 41.

104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok

çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı iş teftiş kurulu başkanlığı, 2015 yılı içerisinde işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuatın uygulanıp uygulanmadığını denetlemek için yaptığı teftişlerde, işyerlerinde kreş ya da emzirme odası  bulundurmadıkları gerekçesiyle 104 iş yerine ceza kesti.

bakanlığın al jazeera'nin talebi üzerine verdiği bilgilere göre teftiş çerçevesinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden 13 bin 296 adet iş yerinde  teftiş  yapıldı.

bu işyerlerinin 274’ünde emzirme odası, 207’sinde ise çocuk  bakım yurdu kurulma zorunluluğu olduğu tespit edildi. ancak bu işyerlerinin 11’inde emzirme odası, 93’ünde ise çocuk bakım yurdunun kurulmadığı saptandı. yani toplamda 104 iş yerinde zorunlu olduğu halde ya emzirme odası ya da kreş yoktu.

emzirme odası ve çocuk bakım yurdunu yükümlülüğünü yerine getirmeyen bu 104 iş yeri hakkında toplam 79.132 tl idari para cezası uygulanması önerildi. bakanlığın al jazeera'ya verdiği bilgide önerilen bu cezaların yerine getirilip getirilmediği konusunda detay verilmedi.

kaynak: al jazeera, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;