15 Temmuz darbe girişimi

2 kamyon lastik 4 römork saman

Ankara’nın Kazan ilçesinde bir grup vatandaş darbe girişimi başarılı olamasın diye Akıncı Üssü nizamiyesi önünde canları pahasına uçakları durdurmaya çalışırken, Bitik köyü muhtarı Hicabi Bitik, yeğenleri, çocukları ve iki belediye personeli ile uçak pistini duman altında bırakmaya çalışıyordu.

15 temmuz... sıcak bir yaz akşamı... ankara'daki akıncı üssü'nün en yakınındaki köy olan bitik köyünde yaşayanlar o günün olağanüstü bir gün olduğunu türkiye'nin büyük bir bölümünden önce fark ettiler. üs'ten kalkan uçakların büyük bir gürültüyle köyün üstünden geçmesine alışkındılar ama o gün durum farklıydı, fakat tam olarak ne olduğunu kimse anlayamıyordu.

bir aile köyü olan bitik köyünün muhtarı hicabi bitik akşam saatlerinde eve geldi. televizyonda istanbul'da boğaz köprüsünün jandarma tarafından kapatıldığı haberlerini izlediler. akıllarındaki soru bir çok insan gibi, 'acaba bir terör tehdidi mi var?' sorusuydu ama öyle olmadığını öğrenmeleri uzun sürmedi.

al jazeera'nin görüştüğü bitik, yaşananların bir darbe girişimi olduğunu öğrendikten sonra yeğenleri ve çocuklarıyla birlikte türkiye'nin dört bir yanında bir çok insanın yaptığı gibi darbeye karşı kendi mücadelesini başlattı. bu yolda yanında çocukları ve yeğenleri vardı. 

“ben 15 temmuz akşamı geldim, evde oturup televizyon seyrediyordum. köprünün kapatıldığını gördük, “acaba neden kapattılar?” diye bakıyorduk. o arada küçük oğlum geldi, kazan’a gideceklerini söyledi, “halk toplanıyormuş” dedi. o sırada televizyonda da bir hareketlilik başladı. burada uçaklar da böyle bir afaki uçuyordu. hatta caminin minaresinin üzerinde leylek yuvası vardı. leylek aşağı düştü ilk defa. şimdi kanadı kırık, tedavisi yapılıyor. o sırada tai’den yeğenlerim geldi. ‘amca, durum çok kötü gidelim’ dediler. orada öğrendik darbe olduğunu.”

"gidişimiz çok sıkıntılıydı"

darbe haberini alınca bitik ve yeğenleri akıncı üssü nizamiyesine koştular. daha hiç kimse toplanmamıştı nizamiye önünde ama asker üstlerine ateş açtı, oradan uzaklaştılar. bir şey yapmak istiyorlar ama tam olarak ne yapacaklarını bilemiyorlardı. kazan belediye başkanı lokman ertürk’ü aradılar. ertürk’ün önerisi akıncı üssünde panik yaratmak oldu. bunun üzerine yangın çıkarıp, pisti duman altı bırakmaya karar verdiler.

“belediyeden iki kamyon lastik istedik. oraya gidişimiz çok sıkıntılıydı, kule var, ışık geliyor. isteselerdi o kuleden vururlardı bizi. pist başını yakarsak, duman olur, panik yaparlar dedik. 2 kamyon lastik 4 römork saman götürdük. bizi engellemeye çalışan olmadı. fark etselerdi, vururlardı.100 metre aramız vardı.”

yanında çocukları, yeğenleri ve iki belediye personeliyle bitik, vurulmayı göze alıp elinden gelen neyse onu yaptı, akıncı üssü’nün pistini bir süreliğine de olsa duman altında bıraktı. hicabi bitik, o sırada aklından geçenleri ise şöyle anlattı:

“o anda hiçbir şey düşünmedik sadece vatan sevgisi, bir de cumhurbaşkanımızın açıklaması, o’na olan sevgimiz, başbakanımızın açıklaması. vatanı düşündük. çocuklarımızın istikbali var. türkiye’de yaşıyoruz, bu vatan bizim. cumhurbaşkanımızın açıklaması hepimizi kurtardı. millet panik içindeydi. marmaris’ten helikopterle alçak uçuşla gitmiş. canını hiçe saymış, bizim burada yaptığımız ne ki? orada uçuş başında 1000 dönüm ekinimiz olsa onu da yakardık. “

"akıncı'da akademisyenin ne işi var?"

ateşi yaktıktan sonra bitik ve yanındakilere nizamiye önünde halka ateş açıldığı haberi geldi. şehitler ve çok sayıda yaralı vardı. sabaha karşı ise yeni bir hareket başladı. operasyonların başladığı üs’te başarısız olduklarını anlayan darbecilerin bazıları tel örgülerden kaçmaya çalışıyordu.

“eskişehir’den gelen uçaklar pisti bombalamaya başlayınca burada tel örgülerden kaçmaya başladılar. biz kazan’daydık. bir arkadaşımız aradı, ‘kaçıyorlarmış, çoban söyledi’ dedi. akıncı üssü jandarma geldi, jandarma ile beraber o’nları da aldık. akademisyenmiş ya, akademisyenin ne işi var ya. gelmiş belgesel çekecekmiş. senin akıncı üssü’nde belgesel çekecek neyin var kardeşim? dağ mı var, tepe mi var, ne belgeseli çekeceksin akıncı üssü’nde? tel örgüden kaçanların içindeydi akademisyen, ihbar ettik jandarma’ya yakalattırdık.”

kaynak: al jazeera

Zahidin Köşüş

1989 yılında ankara üniversitesi, iletişim fakültesi, gazetecilik bölümünden mezun oldu. show tv, star tv ve atv’de haber kameramanı olarak çalıştı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;