Sağlık

AIDS ile 30 yıllık mücadele

1981 yılından beri 36 milyon kişi AIDS nedeniyle hayatını kaybetti. Tedavi olanakları gelişse de hastalığa henüz çare bulunamadı. HIV'in AIDS hastalığına neden olduğunu 30 yıl önce ortaya çıkaran Dr. Robert C. Gallo Al Jazeera’ye konuştu.

Konular: Sağlık

hiv'in, yani “insan bağışıklık eksikliği virüsü”nün, aids hastalığına neden olduğu 1984 yılında tespit edildi. vücudun savunma sistemine saldıran ve vücudun artık kendisini enfeksiyonlara karşı koruyamamasına neden olan hiv, bugüne kadar 36 milyon kişinin ölümüne neden oldu. dünya sağlık örgütü’nün son verilerine göre de dünyada 3.34 milyonu çocuk olmak üzere toplam 35.3 milyon hiv taşıyıcısı var. dünyada her gün ortalama 700 çocuğa virüs bulaşıyor.

hiv/aids hastalığına yakalananların yüzde 95'i düşük ya da orta gelirli ülkelerden. hastalıktan en fazla etkilenen bölge ise sahraaltı afrika. bu bölgede her 20 yetişkinden biri hiv taşıyıcısı.

aradan geçen bunca yıla rağmen hastalığa hâlâ çare bulunamadı. ancak önlemler birçok ülkede sonuç verdi. rakamlar hastalığın dünya çapında düşüşte olduğunu gösteriyor. dünya sağlık örgütü’ne göre düşük ve orta gelirli ülkelerden 26 milyon kişi ilaç almak için gerekli koşulları karşılıyor. ancak dünyada sadece 9.7 milyon insan aids/hiv tedavisi görüyor.

1984 yılında hiv’in aids hastalığına sebep olduğunu ortaya çıkaran maryland üniversitesi’ndeki insan viroloji enstitüsü’ünün kurucusu dr. robert c. gallo, aids hastalığının günümüzdeki durumuyla ilgili al jazeera’nin sorularını yanıtladı. 

hiv'in tedavisi 30 yıl öncesine kıyasla bugün ne aşamada?

hiv’in tedavisi ile birlikte tıp tarihinde ilk kez sistemik olarak tanımlanabilecek bir tedavi yöntemi geliştirildi. yani tedavi sayesinde virüsün etkisi azalıyor ve iyileşme bulguları ortaya çıkıyor. hiv’in tedavisi aslında 1985 yılında başladı. yani hiv’in aids’e neden olduğunun bulunmasından bir yıl sonra 1985 ve 1986 yıllarında başarıya ulaştı. ben bu dönemin hastaların tedavisi için çok geç bir safha olduğunu düşünüyordum ancak ilaç şirketleri devreye girdikten sonra gitgide ilaç seçenekleri arttı.

tedavi için kullanılan yönetmeler neler?

1980’lerin sonu ve 1990’ların başında da tek ilaç kullanımı yerine birçok ilaç tedavisi uygulanamaya başlandı. çünkü tek ilaçla tedavi vücutta toksik etkiye neden oluyordu ancak çok ilaçlı tedaviyle bunun etkisini azaltmak mümkündü. böylece tedavi sayesinde hastalık kronik bir hal aldı. artık hastalar neredeyse sağlıklı insanlar kadar uzun bir ömür yaşayabiliyor. bu tabii memnuniyet verici ama bir gerçek var ortada o da hala kanser veya kalp hastalıkları riskleri yüksek.

dünya sağlık örgütü'nün resmi rakamlarına göre dünyada hiv taşıyıcısı 35 milyon insan var. 30 yıl önce virüsün bu kadar dünya çapında yaygın olacağını tahmin eder miydiniz?

evet, 30 yıl önce uluslararası bir hâl alacağını biliyordum. bugüne kadar bir aşı geliştiremeyeceğimizi tahmin etmezdim. afrika’da bu boyutta olacağına da inanmazdım. bu ikisi benim için sürpriz oldu. dürüst olmak gerekirse terapiden önce bir aşının geliştirileceğini tahmin etmiştim.

maryland üniversitesi insan viroloji enstitüsü'nde yakında bir hiv önleme aşısı geliştirme çalışmalarına başlayacaksınız. aşının geliştirilmesinde ne gibi zorluklar çekiyorsunuz? aşının geliştirilmesi ne kadar olası? 

bununla ilgili bir sorun var. hatta bütün dünyanın bunu araştırması gerekiyor. bağışıklık sistemini hiv’den korumak için bir takım antikorlara ihtiyacımız var ancak bunun için yeterince uzun ömürlü antikorlar mevcut değil. hiv aşısının bulunabilmesi için çıta çok yüksek. virüsü enfeksiyonun en başında durdurabilmemiz gerekiyor bu da büyük bir zorluk. yapılabileceğine inanıyoruz ancak antikorlar virüse yeterince uzun dayanamıyor. bizim için temel sorun da bu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;