Türkiye

Altın almalı mı, satmalı mı?

Altın, yılbaşından bu yana yüzde 10 değer kazandı. Bu hafta da son üç buçuk ayın en yüksek seviyelerine yükseldi. Uzmanlara göre Irak ve Ukrayna'da gerginlik devam ettikçe altın yükselir.

Konular: Ekonomi, Altın
Irak ve Ukrayna'da jeopolitik risklerin devam etmesi altın fiyatlarını yükseltiyor. [AA-Arşiv]

altın fiyatları hafta başında artmaya başladı ve  son üç buçuk ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. uzmanlara göre altının yıldızı parlamaya devam eder çünkü çin ve hindistan gibi gelişmekte olan piyasalarda altın talebi yüksek ve irak ve ukrayna’da jeopolitik riskler devam ediyor.

“altını olan beklesin”

alb menkul değerler analisti volkan kuğucuk’a göre şu anda altını olan beklesin. kuğucuk, altının uzun vadede güvenli bir yatırım olduğunu hatırlatıyor, irak ve ukrayna’nın fiyat artışında önemli bir etken olduğunu söylüyor. kuğucuk, “altın çok hareketli günlere girdi, yukarı yönlü eğilim öne çıktı” diyor, jeopolitik riskler dışında gümüş ve platin fiyatlarındaki yükselişlerin de altının değer kazanmasına yol açığını anlatıyor:

“emtia fiyatlarındaki değişim altını da etkiliyor. gümüşe talebin yoğun olması özelikle altında da fiyatları yukarı çekti. platinde de yükseliş var. platin fiyatları 10 ayın zirvesine yaklaştı çünkü güney afrika’da dünyanın en büyük platin üreticilerinde grev vardı.”

ortadoğu’daki risklerde durulma emaresi yok”

destek menkul değerler analisti eren can ümüt de altını olanların beklemesinden yana çünkü mevcut konjonktürde altın yükselir. ümüt, altında gram fiyatlarını ons ve dolar/tl kurunun etkilediğini söylüyor ve hem türkiye’deki siyasi tansiyonun hem de jeopolitik risklerin fiyatları yukarı çekeceğini düşünüyor:

Analist Ümüt'e göre mevcut konjonktürde altına daha çok rağbet gelir.

“ortadoğu’ya baktığımızda riskler için durulma emaresi yok. önce suriye’de başlayan olaylar irak’a uzandı. en son israil gazze’yi bombaladı. ukrayna-rusya gerginlinliğinde ateşkes sona erdi. jeopolitik tansiyon gün geçtikçe artıyor. mevcut konjonktürde altına daha çok rağbet gelir. riskler arttıkça daha az riskli altına kayma olur.”

“ukrayna ve irak fiyatlandı, abd’ye bakmalı”

integral menkul değerler’den tuğba özay’a göreyse piyasalar irak ve ukrayna’yı şu anda fiyatladı, bundan sonra o bölgelerde çok kritik bir değişimin altını artıracağını düşünüyor. özay, “şu anda altın için abd’ye bakmalı. abd’de büyüme, işsizlik başvurusu verileri kötü geldi. perşembe günü de tarım dışı istihdam kötü gelirse altın daha da yükselebilir çünkü abd’de istikrar ve faiz artırımı beklentisi vardı. bu olmayınca altın yükseliyor.” diyor.

Analist Özay'a göre altın fiyatlarını ABD'deki gelişmeler etkileyecek.

özay, kısa vadede altının yükselişi destekleyen unsurların az olduğuna ama uzun vadede altının güvenli liman özelliğini koruduğuna dikkat çekiyor.

ramazan’da düğünler azaldı, altına talep düştü”

altın uzmanı mehmet ali yıldırımtürk ise şu anda altına çok talep olmadığını, ramazan nedeniyle de düğünlerin azaldığını söylüyor. yıldırımtürk yılın ikinci yarısında fiyatların düşebileceğini ifade ediyor, “ gram altında fiyatlar 90 tl geldiğinde satış için uygun, 80 tl de alım için uygun” diyor.

“altın parlamaya devam edecek”

erste group’un hazırladığı 2014 altın raporu’na göre gelişmekte olan pazarların altın talebindeki artış, altını parlatmaya devam edecek. 2014 altın raporu’na göre gelişmekte olan pazarlar altın talebini ateşliyor. geçtiğimiz yıl küresel talebin yaklaşık %62’si çin ve hindistan’dan geldi:

“düşük satın alma güçlerine rağmen, gelişmekte olan pazarlarda kişi başına talep çok yüksek düzeyde. bu pazarlar, daha şimdiden en büyük 20 altın alıcısının yarısını temsil ediyor. asya’daki orta sınıfın öneminin artması ve bölgedeki altın tutkusu geleceğe dair önemli sinyaller veriyor. bölgede refahın artmasının ve düşük hatta negatif faiz oranlarının süreceği varsayılırsa, altının bu gelişmelerden fayda sağlayacağı çok açık bir şekilde görülebilecek.”

“altın paraya göre daha az bulunuyor”          

raporda, merkez bankalarının geçtiğimiz yıllarda bilanço büyüklüklerini ciddi oranda arttıdıkları ve altının paraya göre daha az bulunan bir varlık olduğu vurgulanıyor. bu durumda da altının değer kazanmasını beklemeli:

 “avrupa merkez bankası, 2002’den beri bilançosunu ve parasal tabanını yılda ortalama %12,6 oranında artırdı. bu oran, bank of england (%20,5) veya people’s bank of china (%20,7) ile karşılaştırıldığında düşük görünüyor., küresel altın stoğunun ise bu dönemde yıllık sadece %1,48 oranında bir artış gösterdiği görülüyor. bu durum, altın stoğunun kağıt paraya karşı görece olarak daha az bulunan bir varlık olduğuna işaret ediyor. bu para politikası önlemlerinin ve kağıt paranın küresel olarak değer kaybetmesinin bir sonucu olarak, altının kağıt para birimleri karşısında değer kazanmaya devam etmesi bekleniyor.”

kaynak: al jazeera

 

Melis Kobal

meslek hayatına 2001 yılında ntv'de muhabir olarak başladı. 2005-2011 yıllıarı arasında cnbc-e de ekonomi muhabiri olarak çalıştı. ab süreci, küresel kriz, anadolu ile ilgili programlar hazırladı. 2009-2010 yılları arasında cnbc-e'nin londra muhabirliğini yaptı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;