2014 Yerel seçim

Ankara'da ispat yarışı

Başkent'te Büyükşehir yarışı, bir önceki seçimin rövanşı gibi. AKP’li Gökçek yıpranmadığını, CHP’li Yavaş herkesin başkanı olabileceğini, MHP’li Karakaya partisinin oyunun adayla ilgili olmadığını kanıtlamaya çalışacak.

Konular: Türkiye, AKP, CHP, MHP

didem özel tümer

muhabir

 

 

ak parti, milletvekilleri için üç dönem kuralını hâlâ korusa da, başkent'te tercihini yine değiştirmedi. ankara’nın 20 yıldır aralıksız büyükşehir belediye başkanı olan melih gökçek’i 5. kez aday gösterdi.

chp’nin gökçek’in karşısına aday olarak çıkardığı mansur yavaş, mhp kökenli bir isim. yavaş, 2009 seçimlerinde mhp’nin büyükşehir adayıydı. bu gökçek’e karşı ikinci yarışı. adaylığına chp içinden “partimizde adaylığın ilk şartı sağcı olmak” eleştirileri yükselse de, partinin kampanyası için seçtiği  “hepimizin başkanı” sloganı aslında chp’nin ankara’da hedefini ortaya koyuyor. chp ankara’da sadece 4 ilçedeki bayrak sayısını sağ kökenli yavaş ile artırmayı hedefliyor. 

mhp'nin büyükşehir adayı ise mevlüt karakaya. mhp'nin mali işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olan karakaya, genel seçimde de milletvekili adayıydı. karakaya, 2009 seçimlerinde mhp’nin yüzde 27’ye ulaşan oy oranının sadece mansur yavaş’tan kaynaklanmadığını ispat etmeye çalışacak. yavaş mhp’nin 2004’de yüzde 4.57 olan oyunu yükseltmeyi başarmıştı. 

ankara’da sol’un adayı olarak bakılan isim ise kaya güvenç. emekçi hareket partisi (ehp), halkevleri, özgürlük ve dayanışma partisi (ödp) ve türkiye komünist partisi’nin (tkp) ortak adayı olarak büyükşehir adayı.

2004’den 2009’a ankara'nın seçimi

ak parti adayı gökçek,  2004 yerel seçimlerinde yüzde 55 oy alırken, chp’nin oyu yüzde 12.63’te mhp’nin ki ise yüzde 4.57’de kalmıştı.

2009'a gelindiğinde gökçek’in oy oranı yüzde 38. 53'e düştü. gökçek’in oylarındaki düşüşte, karşısında 2 güçlü ismin olması etkili oldu. mhp’den mansur yavaş, chp’den ise eski büyükşehir belediye başkanı murat karayalçın.

2009’da karayalçın, chp’nin oyunu yüzde 12.63’den, yüzde 31.30’a çıkardı. mansur yavaş da 2004 seçimlerinde mhp’nin yüzde 4.57 olan oyunu, yüzde 27.37'ye taşıdı. ancak gökçek’e tepkili ‘sol’ seçmenin oylarının karayalçın ve yavaş arasında bölünmesi yine gökçek’e yaradı. tıpkı 1999’da sol oyların chp ve dsp arasında bölünmesi gibi.

2009 seçimlerinde ak parti 14 ilçede seçimi kazandı. 2004’de kazandığı 18 belediyeden 6’sını kaybetti. 4 belediye mhp’ye, 2 belediye chp’ye gitti. buna karşılık chp’den 1, dp’den 1 ilçe aldı. ancak seçim sonrasında mhp’nin kazandığı beypazarı ve bala’nın belediye başkanları ak parti’ye geçerek ak partili belediye sayısının tekrar artmasını sağladı.

2009'dan 2011'e ankara

2011 yılındaki genel seçimlerde akp yüzde 49, chp yüzde 31.3, mhp ise yüzde 14.5 oy aldı.

2009 yerel seçimleri ile 2011 genel seçimlerinde partilerin ilçeler bazında aldığı oylara bakıldığında, ak parti ile mhp arasındaki rekabetin izlerinin silindiği görünüyor. 2011 genel seçimlerine milletvekilleri hakkındaki “kaset iddialarıyla” giren mhp’den akp’ye geçiş dikkat çekiyor.

kızılcahamam mhp'nin 2009 seçimlerinde akp'den aldığı 4 ilçeden biri. 2011 genel seçimlerinde ise akp ilçede oyunu önemli oranda artırdı.

evren de 2009 seçimlerinde akp'den mhp'ye geçen bir belediye. 2011'de mhp'nin ilçede kaybettiği oyları akp ve chp’nin paylaştığı, ak parti oylarının yüzde 60'a yaklaştığı görülüyor.

2004'den bu yana mhp'li ilçe belediyesi olan nallıhan'da 2009 seçimleri zorlu geçti. mhp ve akp arasındaki oy farkı bir puandan azdı. 2011 genel seçimlerinde ise ak parti oylarında artış, mhp oylarında ise düşüş oldu.

chp’den ak parti’ye

benzer bir durum chp’li ayaş belediyesi'nde. 2009’da chp’nin yüzde 51.33 oy ile aldığı ilçede, 2011 seçimlerinde ak parti’nin oyu yüzde 50.5’e ulaştı. chp oylarındaki azalmadan mhp de 10 puan aldı.

ak parti’li belediyelerde tablo

2011 seçim sonuçlarına göre, akp’nin, akyurt, altındağ, bala, beypazarı, çamlıdere, çubuk, güdül, haymana, kazan, polatlı, sincan'da oy oranlarını  katlayarak artırdığı görülüyor. bu ilçelerin bazılarında akp'ye destek yüzde 60 - 70 aralığında. son seçim sonucu dikkate alındığında, bu ilçelerde akp kaybederse sürpriz olur.

beypazarı ankara seçimlerinde laboratuvar olacak

2009 seçimlerinde beypazarı’nda mhp kazandı. sonrasında belediye başkanı cengiz özalp, melih gökçek’in yardım vaatleriyle, ak parti’ye geçti. beypazarına büyükşehir’den deyim yerindeyse yardım yağdı. ak parti’nin ilçedeki oyları da, 2011 seçimlerinde arttı. ancak beypazarı bu seçimde bir başka açıdan laboratuvar olacak. çünkü chp’nin büyükşehir adayı mansur yavaş beypazarlı ve ilçede 2 dönem belediye başkanlığı yaptı. beypazarı’nın çehresini değiştiren isim olarak biliniyor. seçim yavaş’ın ve chp’nin etkisini göstermesi açısından örnek olacak. 

ankara’nın yarışında bir sembol: çankaya

ankara’da 'devlet erkânının' ikamet ettiği çankaya, en büyük ilçe. 914 bin 501 nüfuslu ilçenin, gündüz nüfusu çankaya belediyesi verilerine göre 2 milyona ulaşıyor.

çankaya, tıpkı izmir gibi  ‘chp’nin kalesi’ olarak biliniyor. bunun nedeni, 1963’den bu yana yapılan 10 seçimden 7’sini chp’nin kazanmış olması. özellikle akp için çankaya'da kazanmak, ‘kıyılarda kazanmak’ ile eş anlamlı. o yüzden bu seçimde akp çankaya'ya daha da asılıyor. ancak chp'ye ilçede verilen desteğe bakıldığında, chp'nin çankaya'da kaybetmesi en büyük ankara sürprizi olur. 

chp çankaya'da 30 aday arasından alper taşdelen'i seçti. bazı chp seçmenlerinde, taşdelen soyadına tepki var. 1989 - 1999'da çankaya belediye başkanı olan baba doğan taşdelen'in 1999 seçimlerinde chp'nin adayı murat karayalçın'ın karşısına dsp'den aday olarak çıkması unutulmadı. taşdelen, sol oyları bölerek gökçek'in ankara'da ikinci kez seçilmesinin sorumlusu olarak görülüyor. ancak sonuçta chp seçmeni için temel kriterin ‘çankaya’yı bırakmamak’ olduğu. tepkilere rağmen gözardı edilmemesi gereken bir faktör.

akp – chp’nin kıyasıya yarışacağı ilçe yenimahalle

chp, 2009 seçimlerinde akp'den yenimahalle'yi almayı başardı. iki parti arasındaki oy farkı o seçimde yaklaşık 4 puandı. büyükşehir sayısındaki değişiklik sırasında, akp'nin teklifi ile, yenimahalle'ye bağlı bazı mahalleler chp'li çankaya belediyesi’ne, bazıları da mhp'li etimesgut belediyesi’ne bağlandı. chp, değişiklik sonucu 45 bin oyunun yer değiştirdiğini ve "ak parti’nin seçimle kazanamadığı yenimahalle'yi bölerek kazanmaya çalıştığını" savundu. 30 mart'da yenimahallede yarış chp ve akp arasında geçecek gibi görünüyor.

keçiören’de ‘şiddetli’ kampanya dönemi

848 bin 305 nüfusuyla ankara'nın ikinci büyük ilçesi keçiören aynı zamanda başbakan recep tayyip erdoğan'ın ikâmet ettiği ilçe.

2009 seçimlerinde akp yüzde 42.18 ile keçiören'i kazandı. en yakın rakibi mhp'nin oyu yüzde 32.66'da, chp’nin oyu ise yüzde 20.90’da kaldı. 30 mart seçimlerinde ise muhafazakâr yapısıyla bilinen ilçedeki yarışın akp ve bbp  arasında geçmesi bekleniyor. bunun nedeni turgut altınok faktörü.
bbp'nin adayı turgut altınok, keçiören'de 1994 - 2009 yılları arasında 3 dönem belediye başkanlığı yaptı. bu dönemlerinden birinde mhp, diğerinde ise akp'deydi.  hakkındaki "kaset iddiaları" nedeniyle 2009 yarış dışı kalan altınok, ak parti'den ayrıldı. şimdi ise bbp'den belediye başkan adayı.

turgut altınok
Altınok MHP, FP ve AKP'den sonra şimdi BBP adayı
[[AA - Arşiv]]

2009'da ak parti'den yüzde 42.42 oy oranı ile seçilerek belediye başkanı olan mustafa ak, 30 mart'ta da partinin adayı. rekabetin bu iki isim arasında yoğunlaştığı ilçede, kimi zaman silahların çekildiği kavgalar yaşanıyor. 

akp içinde akp yarışının yaşanacağı sincan

çankaya'nın chp kalesi olması gibi, sincan da akp'nin kalesi olarak anılabilecek bir ilçe. akp'nin oyunun 2011'de yüzde 64'e ulaştığı ilçede bu seçimde ilginç bir yarış olacak. buna akp içinde akp yarışı da demek mümkün. ak parti, mevcut belediye başkanı mustafa tuna'yı aday gösterdi. chp, son yasa değişikliği ile kapatılan temelli belediyesi'nin eski ak partili başkanı alaattin türkoğlu'nu, mhp ise sincan 2004 – 2009’da ak parti sincan belediye başkanı olan hasan altın'ı aday gösterdi.

merkez’de henüz seçim havası yok

ankara merkezi yeni yeni parti bayrakları, pankart ve afişlerle renklenmeye başladı. henüz sokaklarda birbirine karışan anonslar duyulmadı. büyükşehir adaylarının yarışa yeni yeni ısınır bir havası var.

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;