Göç

Basmane'de değişen bir şey yok

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Tsipras'ın mülteci konusu da dahil birçok konuyu görüşmek için bir araya geldiği İzmir, mülteci sorununun en dramatik şekilde yaşandığı illerden biri. Kentte, en çok mültecinin olduğu Basmane semtindeydik...

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

başbakan davutoğlu ve yunanistan başbakanı aleksis tsipras yüksek düzeyli işbirliği toplantısı için izmir'de buluştu. buluşmanın gerçekleştiği izmir, son dönemde avrupa ile türkiye arasında üzerinde yoğun temas trafiğine sebep olan "mülteci" sorununun yansımalarının en dramatik bir şekilde hissedildiği şehirlerden biri. çünkü izmir, ege kıyılarından yunanistan'a oradan da avrupa'ya ulaşmak isteyen mültecilerin türkiye'deki son durağı niteliğinde. şehrin hemen her noktasında suriyeliler var. en çok ise basmane'de...

ikinci dili neredeyse arapça

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]
basmane, türkiye'ye giriş yaptıktan sonra avrupa'ya gitmek isteyen mültecilerin türkiye'deki son duraklarından biri. ikinci dili neredeyse arapça olmuş basmane'nin. her türkçe tabelanın yanında bir de arapçası var. döviz büfesi, kuyumcu, dönerci, can yelekleri satan mağazalar.... bunlardan bazılarını suriye'liler işletiyor. önceden gelenlerin bir kısmı otellerde, bir kısmı evlerde bekliyor. yeni gelenler ise henüz parklarda...

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

daha çok kadınlar ve çocuklardan oluşan bu grup gibi... basmane esnafının "organizatörler" olarak tanımladığı, onları avrupa'ya ulaştıracak organizatörleri bekliyorlar... bazıları o hayale ulaşabiliyor, bazıları ise ege sularında, türkiye ile yunanistan arasında hayatını kaybediyor.

"bazıları savaşın bitmesini bekliyor"

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]
her gün önlerinden gruplar halinde geçen mültecilere tanıklık eden basmane esnafı, "gitmeyi deneyip başaramayıp, geri dönenler" olduğunu anlatıyor. basmane garının tam karşısında bir kahvehane işleten ahmet çağret, işyerinin önündeki küçük parkta gece gündüz kadın ve çocukların kaldığını anlatıyor.

"bazıları savaşın bitmesini bekliyor. 'savaş bitince vatanımıza döneceğiz' diyorlar. bazıları avrupa'ya gitmek istiyor. ama avrupa bunları istemiyor. kamplarda sıkılıyorlar, o yüzden kaçmak istiyorlar. ama yine de 'bir tek allah'a ve türkiye'ye teşekkür ederiz' diyorlar."

"bir insan ölür de toprağını terk etmez"

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

50 yıllık berber şükrü dağuşağı'nın dükkanının önünden de akın akın mülteciler geçiyor çoğu zaman. bazıları müşterisi de oluyor. kadın ve çocukların çok sıkıntı çektiğine tanıklık ettiğini anlatıyor. ancak o tepkili.

"bir insan ölür de toprağını terk etmez. ben bu rezilliği çekmektense ölmeyi tercih ederim. olan kadınlara ve çocuklara oluyor. ülkemizi beğenmiyorlar, gitmek istiyorlar. gittikleri yerde sopa yiyorlar. biz burada ekmeğimizi bölüp onlara veriyoruz, yatacak yer gösteriyoruz, avrupa'yı tercih ediyorlar. sefil oluyorlar."

sadece basmane değil özellikle deniz kenarındaki ilçelere gittikçe mültecilerin sayısı artıyor. başbakan davutoğlu ile yunan başbakanı çipras'ın buluşması nedeniyle şehirde yoğun güvenlik önlemleri var. o yüzden birkaç günlüğüne de mültecilerin gözle görünürlüğü azalmış. ancak izmir'liler için mülteciler çoktan günlük hayatın bir parçası haline gelmiş durumda.

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;