2015 Genel Seçimi

Bursa'da AKP-MHP rekabeti

İktidar partisi Bursalı seçmene, hizmet, yeni anayasa ve başkanlık sistemini anlatarak sesleniyor. MHP ise 2011’de kıl payı AK Parti’ye kaptırdığı vekilini de alarak, sayıyı 4’e çıkarmak istiyor.

Bursa'da AK Parti mevcut 11 milletvekili sayısını artırmayı hedefliyor. Rakiplerinin başında MHP var. [Fotoğraf:Burhan Ekinci/Al Jazeera Türk]

al jazeera türk, bursa’da seçimin nabzını tuttu. akp, mhp ve hdp teşkilâtlarıyla görüştü, çalışmalara tanıklık etti, seçim rekabetinde ne gibi çalışma yaptıklarını sordu.

bursa’da 2011 genel seçimlerinde ak parti yüzde 52.9 oy oranıyla birinci parti oldu. partinin oyu, 871 bin 381'di. toplam 18 milletvekilliğinin 11’ini aldı. akp’yi kentte zorlayan parti son genel seçimlerde bir vekilini kıl payı kaybeden mhp. kentte ak parti, hizmet, yeni anayasa ve başkanlık sistemi vaatleriyle, mhp ise yolsuzluk ve başkanlık sistemi eleştirileriyle seçmeni etkilemenin peşinde. 

akp ile mhp’nin bir vekil rekabeti

mhp 2011 seçimlerinde yüzde 14.4 oranla 237 bin 144 oyla iki milletvekili çıkarmıştı. bursa’daki mhp seçim iletişim merkezi’nden sohbet ettiğimiz bir mhp’li “bir vekilimizi 120 oyla ak parti’ye verdik” diyor.

partinin oyu 2014 yerel seçimlerinde oldukça artış gösterdi. il genel meclisi sonuçlarına göre, ak parti’nin oy oranı 45.32’e düşerken, mhp’nin ise oy oranı 19.98’e çıktı. sonuçlar bu şekilde olursa, akp’nin bir vekili mhp’ye geçiyor. bir mhp'li sohbetimizde son aldıkları oy oranını hesaplayarak, “3 değil, 4 kesin, 5 ortada” diyor.

MHP Bursa İl Başkanı Yüksel Yılmaz, partilerinin tarihin en yüksek oyunu alacaklarını söylüyor. [Fotoğraf:Burhan Ekinci/Al Jazeera Türk]

mhp’den çözüm süreci karşıtı propaganda

al jazeera türk’e konuşan mhp il başkanı yüksel yılmaz da iddialı. kentte mhp tarihinin en yüksek oyunu alacaklarını söylüyor. teşkilât çalışmalarına çoktan başlamış. seçim iletişim merkezi’nde hareketlilik göze çarpıyor. adaylar programlar dahilinde sahaya çıkıyor. yılmaz konuşmasında, partisinin milli hassasiyetini özellikle vurguluyor ve “türkiye'nin bölünmez bütünlüğünden yana net tavrı olan vatandaşlarımızın milliyetçi hareket partisi'ne yönelmesini ve bizi desteklemesini istiyoruz. bu doğrultuda çalışıyoruz” diyor.  

yüksel yılmaz, “ihanet süreci” dediği çözüm sürecini eleştiriyor, “sokaklara kadar bir bölünmüşlük var. bir bölünme süreci yaşıyoruz” diyor. parti, süreç karşıtlığını kampanyasında yoğun bir şekilde kullanıyor.

yolsuzluk ve yoksulluğu anlatıyor

seçmene ikinci olarak yaşanan ekonomik sıkıntılar anlatılıyor, 17 aralık yolsuzluk soruşturması hatırlatılıyor. mhp’li yılmaz, bursa’da 540 binin üzerinde icra dosyasının olduğu örneğini vererek, “neredeyse her aileden bir kişi icralık. bu, işlerin iyi gitmediğini gösteriyor. bu insanların rahatlaması lâzım” ifadelerini kullanıyor.

hükümeti “ranta dayalı köşe başı ekonomi üretmek”le eleştiren mhp il başkanı, seçim propagandalarını şu sözlerle dile getiriyor:

“yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar var. gırtlağına kadar yolsuzluğa bulaşmış bir hükümet. 45 milyon insanımız neredeyse açlık sınırı altında yaşıyor. yasaklar gelince elinde bir pankart açan üniversite öğrencimiz bir yıl, bir buçuk yıl hapis yatıyor. kendilerini eleştiren herkese kanunlar en acımasızca uygulanıyor. demokrasinin dili bu değil. türkiye fikir özgürlüğüne süratle kavuşmak zorunda.”

25 bin civarında üyesi bulunan parti, 2 milyon 28 bin seçmenin bulunduğu kentte tüm evleri, sokakları dolaşmayı hedefine koymuş. sloganları “bursa bizimle yürü.”

partinin akp karşıtı propagandasında başkanlık sistemi de var:

“bugün konuşulan tartışılan başkanlık sistemi muhteremlerin kendi siyasi geleceklerini tanzim etmek üzerine kurulmuş bir sistemdir. biz bunu seçmene anlatıyoruz. bu, erdoğan’ın kendi siyasi geleceği için türkiye’nin geleceğini heba etmekten başka bir sistem değildir. türkiye tek adam yönetimini kabul etmez, türk insanı buna sıcak bakmıyor. prim de vermeyeceğini 7 haziran seçimlerinde göreceğiz.” 

AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalattin Torun, Al Jazeera Türk muhabiri Burhan Ekinci'nin sorularını yanıtladı. [Fotoğraf:AK Parti basını]

‘hizmet odaklı oylara talibiz’

ak parti'nin hedefi, 11 olan vekil sayısını artırmak. makamında sohbet ettiğimiz ak parti bursa il başkanı cemalettin torun’un verdiği bilgilere göre, partinin kentte 295 bin üyesi var. seçim çalışmalarını kurdukları seçim koordinasyon merkezi'nden yürütüyorlar ve 19 nisan’dan beri sahadalar. torun’un deyimiyle “tam teyakkuz halinde sahadalar.”

akp kentteki seçmene, hizmet, yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle gidiyor. cemalattin torun, “bu dönemdeki en önemli söylemlerimizden birisi yeni anayasa ve başkanlık sistemi olacaktır. yeni anayasa ve başkanlık sistemi vatandaşımıza daha iyi hizmet için lâzım” diyor.

mhp ve chp başkanlık sistemine karşı. ak parti bu söylemleriyle bu iki partinin tabanından nasıl oy alabilecek? torun, “biz milletimizin oylarına, hizmet odaklı çalışmalarımızı anlatarak talibiz” yanıtını veriyor.

parti, seçim çalışmalarında öncelikle, hükümet olarak şu ana kadar yaptıkları projeleri anlatıyor, ardından yeni dönemde yapacaklarını.

‘bol kese yok, somut proje diyoruz’

ak parti de kentte, gidilmeyecek mahalle, sokak, ev bırakmayacaklarını söylüyor. cemalettin torun kentte rakipleri olarak chp, mhp ve kısmen de olsa hdp ve saadet partisi'ni gördüklerini anlatıyor. mhp’nin kentte 2011 seçimlerinde kıl payı bir oy oranıyla bir milletvekilini partilerine kaptırdığını hatırlatarak, kendilerinin bu vekili kaptırmamak için seçmene nasıl bir söylemle gitmeyi düşündüklerini sorduğumuzda torun, şu yanıtı veriyor:

“biz bu durumda değiliz. biz mevcut sayımıza ilave etmek istiyoruz. chp’den de, saadet partisi’nden de alırız. bizim söylemlerimiz hizmet odaklı, laf değil. bol kese yok, somut proje diyoruz.”

akp bursa il başkanı cemalattin torun, mhp tabanından oy almak için milliyetçi söylemde bulunup bulunmayacaklarıyla ilgili sorumuza ise, “gerek duymuyoruz. milliyetçilik lafta olacak bir şey değil, milliyetçilik millete hizmettir” diyor.

chp mevcut durumunu koruyor 

chp’nin kentte dengeleri değiştirmesi pek beklenmiyor. 2011'deki genel seçimde parti kentte yüzde 24.9 oranıyla, 411 bin 318 oy alarak 5 vekil sahibi oldu. parti, 2014 yerel seçiminde de her ne kadar yüzde 25.87’lik bir oranla oylarını yükseltse de, bu yeni bir milletvekili daha çıkarmasına yetmiyor.

hdp bir vekil peşinde

bursa’da ortalama 80 ile 90 bin arası oyla bir vekil çıkabiliyor. hdp ilk kez seçimlere girdiği 2014 yerel seçiminde büyükşehir adaylarıyla 29 bin 393 oy aldı. asıl çıkışını ise cumhurbaşkanlığı seçiminde yaptı. adayları selahattin demirtaş'a bursa'dan 64 bin 284 oy çıktı.

parti yüzde 10 seçim barajını aşıp, mevcut oranına 20 bin oy daha ekleyebilirse bir vekil alması mümkün. ancak partinin bunun için çok çalışması gerekiyor. 

HDP Bursa İl Eşbaşkanı Kezban Dumlu, kentte partilerine yoğun bir ilginin olduğunu söylüyor. [Fotoğraf:Burhan Ekinci/Al Jazeera Türk]

akp’li kürt seçmene yöneliyorlar

hdp kentte özellikle kürtlerin yoğun yaşadığı yıldırım ve osmangazi gibi ilçelerde seçim çalışmalarına ağırlık veriyor. bursa genelinde 25 seçim bürosu açan parti, gönüllülerle çalışmalarını sürdürüyor. partinin hedefi, hdp il yöneticisi resul baykara’nın kentte 500 bin civarında olduğunu söylediği ve şu ana kadar tercihini çoğunlukla ak parti’den yana yapan kürt seçmenler.

hdp çalışmalarını daha çok seçim bürolarında yürütüyor. bürolarda hareketlilik var. il başkanlığı’nda görüştüğümüz hdp il eşbaşkanı kezban dumlu, bir vekil çıkaracakları konusunda iddialı. “hatta ikiyi zorluyoruz” diyor. daha çok gençler ve kadınlara yöneldiklerini söylüyor. sloganları “bizler meclis’e, bursa meclis'e”, söylemleri erdoğan ve başkanlık sistemi karşıtlığı. “erdoğan’ı başkan seçtirmeyeceğiz” sözünü sıkça kullanıyorlar.

çalışmaya sivil toplum örgütlerini ziyaretle başlamışlar, bir yandan da özellikle kürtlerin, sol ve sosyalist kesimlerin yoğun yaşadığı yerlerde sokak, esnaf çalışmasını yürütüyorlar.

bursa'da saadet partisi ve bbp birleşiminin oy oranı yaklaşık 50 bin. bir vekil çıkarabilmeleri için barajı aşmaları ve 30 ile 40 bin oy artışı yapmaları gerekiyor.

kaynak: al jazeera

Burhan Ekinci

gazeteciliğe 2002 yılında dicle haber ajansı’nda başladı. beş yıl taraf gazetesi'nde bir yıl da imc tv’de çalıştı. türkiye gazeteciler cemiyeti’nden 2010 araştırma dalı’nda ödül aldı. al jazeera'de muhabir olarak çalışıyor.  Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;