Altı ok neden kazanamıyor?

'CHP ilkelerini koruyarak devam edecek'

CHP’nin neden kazanamadığı parti yönetiminde de tartışılıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’a göre, bunun bir çok nedeni var. Koç, “Tam olarak meramını anlatamama, partiyle ilgili dezenformasyona dayalı algı yaratma gayreti” gibi nedenlerin CHP’nin yeterince başarılı olamamasına yol açtığı görüşünde. Koç, “CHP kendi içinde değişimini yaparak ve ilkelerini koruyarak yoluna devam edecek” diyor.

Haluk Koç
Haluk Koç: CHP temel felsefesini reddetmeden dünyayla yüzleşen bir partidir [Osman Baytürk/AJT]

chp genel başkan yardımcısı haluk koç 30 mart seçim sonuçlarını ve chp içinde yaşanan tartışmaları aljazeera’ya değerlendirdi. “bizim de eksikliklerimiz oldu” diyen koç, parti içinden gelen eleştirilere “sorumluluk kollektiftir” hatırlatmasında bulunuyor. haluk koç’a göre, “chp, temel felsefesini reddetmeden değişime açık bir parti.”

30 mart seçim sonuçlarını ve parti içinde yaşanan tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

gayet doğal tartışma olması. seçim sonuçlarının değerlendirilmesine dönük olumlu olumsuz yönleriyle eleştirilerin olması, özeleştirilerin yapılması, bunlar doğal mekanizmalar. bundan gocunmamak gerekiyor. bizim de eksikliklerimiz var, doğru karar verdiğimiz noktalar da var. chp kendisine dönük haneyi değerlendiriyor. en yalın gerçeklerden biri artan seçmen sayısına rağmen her türlü vesayete  rağmen iktidar partisinin 2 -2.5 milyon oy kaybıdır. bu önemli. chp’nin ise 300 bin civarında bir oy artışı var. ama chp’nin güçlü olarak  görüldüğü yerlerde seçimi kaybedilmesinin geniş değerlendirlmesi gerekiyor. bunun temelinde bu  seçimler için yürürlüğe sokulan bütünşehir uygulamalarının etkili olduğunu gözden kaçırmamak gerekiyor. bu bir mazeret arayışı değil. chp tabii ki daha başarılı olabilecek bir süreci arzu ediyordu, yüzde 30 bandını geçmek hem moral açıdan hem de yeni seçim aşamalarında farklı bir algı yaratacaktı. ama  siyasette mücadele bitmiyor. hataları, eksiklikleri görerek değerlendirirek, özeleştirisini yaparak  yoluna devam etmek zorunda.

sizin gördüğünüz eksiklikler nedir?

bunlar değerlendiriliyor. aday belirlemeden sorumlu arkadaşlar vardı. onların belirlediği adaylar myk ve pm süzgeçinden geçti. kollektif sorumluluk da ortaya çıkıyor.

seçim sonuçları chp’nin muhafazakar ve kürt seçmenden oy alamadığını gösteriyor. bunun chp’nin devletçi ve ulusalcı söyleminden kaynaklandığı görüşleri var. size göre politika ve söylemi gözden geçirmeye ihtiyaç var mı?

bakın chp uzmanı çoktur. chp içinde mücadele eden, yapısını, dokusunu bilen, programını, tüzüğünü hazmetmiş kişilerden daha çok kolay yorum yapıp chp için yol göstericiliğe soyunan çok aday, çok namzet vardır. chp’nin programı, tüzüğü ilkeleri bellidir. türkiye’de yaşanan süreç demokrasinin elden kayma sürecidir. bunu görmek gerekiyor. 12 yılın sonunda akp iktidarının otoriterleşmeye kayarak, demokrasinin kurumlarını tahrip etmeye yöneldiği bir dönemde chp  demokrasi, özgürlük, bütün söylemleri dile getirmiştir. inanç ve din özgürlüğü noktasında özgürlükçü tutumunu açıkça ortaya koymuştur. demokrasiyi işler hale getirme çabası chp’nin ana hedeflerinden biridir. bunda dönemsel olarak gerilemeler, tam olarak meramını anlatamama olabilir. ama chp’ye karşı koşullu olarak önyargıyla yaklaşanların çabaları da var.

söylem ve politika değişikliğine gerek yok mu yani?

değişmek, siyaset sürekli bir değişim üzerine kuruludur. ana ilkeler bellidir, ana ilkeleri reddetmeden değişen dünya koşullarıyla yüzleşme cesaretini gösteren bir partidir chp. chp’nin  yakın tarihine bakacak olursanız 70’li yıllarda, 1990’lı yıllarda türkiye’nin birliği ve bütünlüğü içinde kürt sorununa ilişkin önerilerini dile getirmiştir. chp’yi bugün eleştiren bir çok kimse o gün aşırıya kaçmakla eleştiriyordu.

chp kendini mi anlatamıyor ?

burada haklısınız çünkü sürekli bir  dezenformasyon var. gerçek bir demokrasi, hukuk devleti, bağımsız yargı, tarafsız  hakim, bağımsız medya ve özgür üniversite ayakları üzerine kurulur. bu ayakların tarhip edildiği bir dönemden geçiyoruz. görevleri sürekli dezenformasyon olan bir kesimin chp üzerinde bir algı yaratma gayreti içinde olduğunu biliyoruz. havuz medyası lafı boşa çıkmadı. belki 7-8 yıl sonra utanılacak siyasi yorum örneklerinin bu havuzda sergilendiğini görüyoruz. gerçeğin tamamen dışında, bulundukları misyona uygun olarak chp’nin takdim edilmesine dönük bir görev ifa ediliyor. bütün bunları kırmak zorundayız.

partinizin sağa kaydığı, cemaat ile işbirliği yaptığı eleştirileri de dile getirildi ve parti içinden geldi bu eleştiriler. chp içinde ideolojik tartışma mı yaşanıyor?

eleştiri kutsal bir müessese ama özeleştiri de kutsal bir müessese. eleştiri yapanların kendi bulundukları noktada özeleştiri yapması  da gerekir. hep karşısı kusurlu yaklaşımı sağlıklı bir yaklaşım değil. chp ittifak yaptı yaklaşımı, yok böyle bir şey. kimseyle açık, kapalı, yarı açık ya da yarı kapalı bir ittifak, görüşme, seçim stratejisi çizilmiş değildir. bunlar efsanedir.

chp’de ulusalcı ve yenilikçi kanat arasında bir çekişme parti içi iktidar kavgası mı var? 

bu öteden beri söylenir. yine burada da chp’nin programı ve ilkeleri vardır. değişen dünya koşullarına göre de ilkelerini, felsefesini reddetmeden, koşullarla yüzleşerek politika önerilerini toplumla paylaşır. chp ilkelerini kabul eden geniş kapsamlı bir çerçeve, chp kitle partisi olduğu için yer alır. bunlar arasında kavga olmaktan öte  görüş farklılıkları olabilir. bunlar tartışılır, herkes düşüncesini söyler, parti politikası oluşunca da herkes bunun arkasında durur.

chp içinde ulusalcı kanat daha mı ağırlıklı, parti politikalarını bu kanat mı belirliyor? 

nedir ulusalcılık? içinde yaşadığınız ülkenin ekonomik, siyasi, kültürel çıkarlarını savunmaktır. bir  fransız fransa’nın , bir amerikalı amerika'nın ulusal çıkarlarını savunduğu kadar, türkiye’de yaşayan herkesin de türkiye’nin çıkarlarını savunma sorumluluğu vardır. bunda yadsınacak, korkacak bir şey yoktur.  bu bağnazlık değildir, dünya, ülke gerçeklerine yüzünü kapatmak değildir. bunu ortaya koymak gerekiyor. tabii ki yeni politika arayışları olacaktır, yeni alanlar ortaya çıkacaktır. yeni alanlarda yeni söylemler gerekecektir. bunların  partinin temeliyle çelişmeden o günün gerçekleriyle uyum sağlayarak ifade edilmesi temel hedeftir.

seçimin ardından bir dizi değerlendirme toplantısı yapıldı chp’de. sorunlara ilişkin teşhisler de konuluyor ama tedavi veya ameliyat zor mu?

siyaset sosyal bir olaydır. yani, pozitif bilimlerde bir  denklem kurarsınız. iki artı iki dört dersiniz, bir sonuç alırsınız. siyasette  gece düşündüğünüz, sabah karşınıza gerçekleşmiş olarak çıkmaz. süreç işidir. akp’nin çürümesi 12 yılı buldu. baştan kendilerini saklamaya çalıştılar, demokrasiyle ilgileri olmadığı halde kendilerini demokratmış gibi takdim ettiler. belli bir süre sonra geldi, takke düştü kel göründü. bazı teşhisler, politika belirlemeleri sosyal süreç içinde değerlendirilmeli. chp hem kendi içinde değişimini yaparak hem de ilkelerini koruyarak yoluna devam edecek.

altı ok neden kazanamıyor?

chp'nin çok az oy aldığı 8 şehirde yapılmış halk röportajları, bu şehirlerin chp il başkanlarının görüşleri, akademisyenlerin konuyla ilgili makaleleri, interaktif haritalarla chp'nin oy yoğunluğu ve değişimi için tiklayiniz.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;