Türkiye

Diyarbakır'ın sinek sorunu

Diyarbakır’da havaların ısınmasının ardından sinek sorunu had safhaya çıktı. Halk ilaçlama yapılmadığını, Halk Sağlığı Müdürlüğü belediyenin geç kaldığını, belediye ise ihale yüzünden gecikme olsa da ilaçlama yaptıklarını söylüyor.

Konular: Sağlık, Türkiye
Diyarbakırlıların sineklerle başı dertte. [Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever]

diyarbakır’da bu sene önceki yıllara göre daha çok sinek var. karasinek, sivrisinek ve üvez sineği, kent merkezinde, çevre mahalle ve köylerde yaşayan insanların şikayetine yol açıyor. 

sineklerin yol açtığı sıkıntıyı yaşayan yerlerden biri diyarbakır’a üç kilometre uzaklıktaki talaytepe mahallesi. hayvancılığın yapıldığı mahallede kaçınılmaz olarak sinek var ancak bu yıl mahallede yaşayanların anlattığına göre ‘nefes almak bile zor’. mahalle sakinlerinden mehmet şah filiz, her sene yapılan ilaçlamanın bu sene yapılmadığını söylüyor.

Talaytepelilerden Mehmet Şah Filiz, her sene yapılan ilaçlamanın bu sene yapılmadığını savunuyor. [Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever]

“ilaçlama yapılmadı bu sene, bir kez gelip su birikintilerine sıktılar ama onun dışında yok. her sene yapılırdı ilaçlama ve rahat ederdik. belediyeyi arıyoruz bize diyorlar ki, ‘ilaçlama için ihâle sonuçlanmadı’, o nedenle ilaçlama yapamıyorlar.”

mahalle muhtarı fethi kavut da sineklerden şikâyetçi. o da mehmet şah filiz gibi bu sene belediyenin ilaçlama yapmadığını ve yaşadıkları sıkıntının nedeninin bu olduğunu anlatıyor.

"halk sağlığı'nı aradık"

Abdullah Filiz çocukların mikrop kaptığını doktordan öğrenmiş.

köylülerden abdullah filiz, çözüm için halk sağlığı müdürlüğü'nü aradıklarını anlatıyor:

“her sene ilaçlama vardı. bu sene yok. gelip hem ahırları hem çevreyi ilaçlıyordu belediye. ama bu sene aradığımızda geleceklerini söyledikleri halde gelmediler. onlar gelmeyince halk sağlığı’nı aradık. durumun çok beter olduğunu söyleyince gelip ilaçladılar. normalde belediyenin yapması lâzım.”

"çok fazlalar, başa çıkamıyoruz"

vezna egin sur ilçesine bağlı yenievler mahallesi’nde yaşıyor. o da bu sene mahallelerinde ilaçlama yapılmadığını, sineklerle kendi yöntemleriyle başa çıkmaya çalıştıklarını anlatıyor:

“bu sene karasinek ve sivrisinek çok fazla. ilaçlama yapılmadı. bu nedenle çoğaldılar. vallahi yiyip bitiriyorlar bizi. eczaneden beyaz toz aldık. tepsiye serpip evin bir köşesine koyuyoruz. sinekleri kendine çekiyor. sonra da ölüyorlar. ama bitmiyor, çok fazlalar ve başa çıkamıyoruz.”

"dayanılacak gibi değil"

diyarbakır merkezinde de sinek şikâyet konularının başında geliyor. sur ilçesinin yanında yer alan benusen, bu şikayetlerin en çok yapıldığı yerlerden. şeyhmus güneş şikâyetçilerden biri:

“dayanılacak gibi değil bu sinekler. bu sene çok arttılar. ilaçlama yapılmıyor, sokaklar çöp içinde. öyle olunca bu sene çok fazla sinek. hele havalar biraz daha ısınırsa daha kötü olacak. bir an önce ilaçlamaya başlamaları lâzım.”

"çöpler sıkıntı"

şehitlik mahallesi’nde yaşayan zezu şişe, düzenli toplanmayan çöplerden dert yanıyor:

“şehitlik’te oturuyorum. etrafa bakın, çöplere bakın. hafta sonları temizlikçiler girmiyorlar buraya. insanlar da atıyorlar çöpü sağa sola. bidon var ama önüne döküp gidiyorlar. belediye ne ceza kesiyor bunlara ne de düzenli topluyor. öyle olunca sinek çok. ilaçlama yapmadılar, vallahi sinekler gözümüzü çıkarıyorlar.”

"penceremizi açamıyoruz"

sevim ilhan artan sinekler nedeniyle kapılarını, pencerelerini açamadıklarını sineklerin yemeklerinin içine kadar girdiklerini söylüyor.

“260. sokak'ta oturuyorum. sinekler yüzünden penceremizi bile açamıyoruz. yemeğimizin içine kadar giriyorlar. tablet alıp takıyoruz fişe sivrisineklerden korunmak için. başka çaremiz yok ama o da çocuklara zararlı.”

"belediyenin ihalesi geç sonuçlanmış"

Mehmet Şimşek ilaçlamanın belirli tarih aralığında ve sistematik yapılması gerektiğini söylüyor.

diyarbakır halk sağlığı müdürlüğü bulaşıcı hastalıklar subesi vektör mücadele sorumlusu mehmet şimşek de ilaçlamanın, leishmania (şark çıbanı) için tatarcığa, bunun dışında karasinek ve sivrisineklere de belli tarihlerde ve sistematik yapılması gerektiğini söyledi.  

“sivrisinek larvası için ilaçlamanın nisan ayının ortalarında başlaması gerekiyor. bataklık, su birikintileri, rögarlar, çöp alanları, nemli yerler, bodrumlar ve eski yapıların duvar çatlaklarının dkim ayının sonuna kadar düzenli ilaçlanması gerekir. bunun dışında ‘kalıcı ev içi ilaçlama’ dediğimiz ev ve ahır bölgeleri ilaçlanır. termal sıcak sisleme dediğimiz yöntemle bu alanlar sislenir. açık alanlarda ise ‘soğuk sisleme’ dediğimiz ulv ile araçların arkasından açık alanlar sisle ilaçlanır. biz özellikle sıtma ve şark çıbanı için bu yöntemlerin tamamını riskli bulduğumuz alanlarda uyguluyoruz. bu bizim sorumluluğumuzda. meselâ birkaç gün önce diyarbakır’ın sur ilçesindeki yasaklı bölgelerinde bu çalışmaları gerçekleştirdik. riskli bölge çünkü. ancak belediyelerin sorumluluk sahalarında bu çalışmaları yürütmeleri gerekiyor. anladığımız kadarıyla ilaçlama için yaptıkları ihalede sıkıntı çıkmış ve geç sonuçlanmış. hâlâ ulv ilaçlamaları yok. pek çok belediyenin sorumluluk alanından şikayetler alıyoruz. bizim her noktaya ulaşabilmemiz mümkün değil. bu alanda koordinasyon eksikliği kabul edilebilir değil çünkü yaratacağı tehlike büyük.”

"ilaçlama başladı"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Rıfat Mertoğlu, ilaçlamanın ihaleye bağlı kalmaksızın doğrudan temin ile yapıldığını söyl

diyarbakır büyükşehir belediyesi sağlık işleri daire başkanı rıfat mertoğlu, iddiaların aksine ilaçlama konusunda faaliyetlerinin program dâhilinde devam ettiğini, soğuk sislemenin (ulv) ise çok anlamlı olmamakla birlikte başladığını söyledi.

“ilaçlama ile ilgili ihalemize giren iki firmanın birbirlerini şikâyet etmeleri nedeniyle bir gecikme yaşandı. ihalemiz sonuçlandı ve bu ayın 11’inde sözleşme imzaladık. ancak doğrudan temin yaparak larvalara yönelik ilkbahar kontrol çalışması, kış kontrol çalışması ve yaz kontrol çalışmalarımızı gerçekleştirdik. pek çok risk teşkil edebilecek alanı ilaçladık. insanların rahatsız oldukları haşere, üvez sineği dediğimiz canlı türü. işığa gelen bu sinekler sivrisinek ile karıştırılıyor çoğu zaman. zararsızdır ve bunlara dönük bir mücadele biçimi yok. hava ısısı 20 dereceyi bulduğunda kendiliğinden yok oluyorlar.”

"ulv anlamlı değil"

halk sağlığı ekipleri riskli alanlarda ilaçlama çalışmasını sürdürüyor.

kent içerisinde yaşayanların şikâyet konusunu oluşturan soğuk sislemenin (ulv) ise çok anlamlı olmadığını belirten daire başkanı rıfat mertoğlu, buna karşın çalışmalarını başlattıklarını söylüyor.

“araçlarla sokaklarda sisleme yapılmadığı zaman ilaçlama yapılmadı sanılıyor. araçların arkasından püskürtülen ilaç yani ulv çok anlamlı değil. içerisindeki mikro damlacıklar sineğe temas ederse öldürüyor. yine de ekiplerimiz çalışmalara başladılar. yüz kişi ve 40 araçla ilçelerde ve kent merkezinde çalışmalara başladı. haşereler şikâyet konusu olmaktan çıkacaktır.”

kaynak: al jazeera

Abdülkadir Konuksever

1971 yılında diyarbakır'da doğdu. 1990 yılında gazeteciliğe başladı. ulusal ve uluslararası yayın kuruluşlarında çalıştı. basılı iki öykü kitabı bulunan konuksever, al jazeera türk diyarbakır ofisi muhabiri olarak görev yapmaktadır.  Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;