Eğitim

Eğitim şûrasında neler oylanacak?

19. Milli Eğitim Şûrası'nda alt komisyonlarda alınan kararlar bugün Şûra Genel Kurulu'nda oylanacak. Bunlar arasında din derslerinin saatinin artırılması, turizm liselerinde kokteyl dersinin kaldırılması, zorunlu Osmanlıca dersi ve öğretmenlerin özlük haklarıyla ilgili maddeler var.

Konular: Türkiye, Eğitim
19. Milli Eğitim Şûrası'nda 200'ye yakın tavsiye kararı alındı. [Fotoğraf:Al Jazeera Turk]

19. milli eğitim şûrası'nda genel kurul öncesi son günde komisyonlar öneri listelerini tamamladı. öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri komisyonu'nda liselerde haftada bir saat zorunlu olanak okutulan din kültürü ve ahlâk bilgisi dersinin haftada iki saat okutulması önerisi kabul edildi. anadolu otelcilik ve turizm liselerinde alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılması da genel kurula sunulacak.

görsel sanatlara tezhip

liselerde okutulan görsel sanatlar dersinde, "hat, ebru, tezhip ve minyatür" gibi geleneksel sanatların da öğretilmesi kabul edildi. her yıl yenilenen bir genelge ile okullarda kutlanan kutlu doğum haftası'nın ve ayrıca aşure günü ve muharrem ayının 'belirli günler ve haftalar takvimi'ne eklenmesi benimsendi.

öğretmene rotasyon kalksın

öğretmen niteliğinin artırılması komisyonu'nda ise öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili de önemli kararlar alındı. milli eğitim bakanlığı'nın uzun zamandır gündeminde olan rotasyon uygulamasından vazgeçilmesi, bunun yerine kalkınmada öncelikli bölgelere öğretmenlerin gitmeleri için çeşitli teşvikler verilmesi kabul edildi. öğretmenlerin maaşlarındaki ek gösterge oranın 3000’den 3600’e çıkarılması ve bu oran üzerinden emekli olunması kabul edildi. yani emekli olunca ortalama 1500 tl maaş alan öğretmenlerin maaşı kararlar hayata geçirilirse yükselecek.

öğretmenlere yıpranma payı

birçok meslek grubunda olan 'dört yıla bir yıl' yıpranma payının verilmesi önerisi komisyonda kabul edildi. nöbet görevinin ücretlendirilmesi de yarın genel kurula sunulacak öneriler arasında. 

yüksek lisans ve doktoraya ek derste zam, yüksek lisans ve doktora yapan eğitim çalışanlarının ek ders ücretlerinin artırılması, ek ders ücretlerine yüksek lisans için yüzde 25, doktora için yüzde 40 oranında artış yapılması kabul edildi.
tüm öğretmen ve yönetici atamalarından mülakat sisteminin kaldırılması önerisi kabul edildi.

eğitim fakültelerine yüzde 50 uygulama

nitelikli öğretmen yetiştirmek için de eğitim fakülteleriyle ilgili kararlar alındı. eğitim fakültelerinin kontenjanlarının azaltılması, okullarla işbirliklerinin artması, buralarda verilen eğitimin yüzde 50'sinin uygulama odaklı olmasına karar verildi.

tavsiye kararı olacak

şûrada; okul güvenliği, öğretmen niteliğinin artırılması, eğitim yöneticilerinin niteliği, öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri olmak üzere dört komisyonda alınacak kararlar yarın şûra genel kurulu'nda oylanacak. kabul edilenler 'tavsiye kararları' olarak kabul edilecek. tavsiye kararlarının uygulanma zorunluluğu yok. kararlar milli eğtim bakanlığı tarafından değerlendirilecek.

cumartesi oylanacak kararlar şunlar: 

  • liselerde seçmeli olan osmanlı türkçesi derslerinin zorunlu olması.
  • ilköğretim 1, 2, 3. sınıflarda din kültürü ve ahlâk bilgisi dersinin zorunlu olması.
  • okul öncesi eğitiminde değerler eğitimi verilmesi. her okulda özel güvenlik görevlisi ve sağlık çalışanı bulunması.
  • okulların güvenli olup olmadıklarına göre bayraklandırılması.
  • her okulda x-ray cihazı, kamera ve duman sensörü olması.
  • şiddet uygulayan öğretmen, yönetici ve denetçilerin üst görevlere atanmasının engellenmesi.
  • haftalık ders saatinin 35 saatten 30'a indirilmesi.
  • türk musikisi'nin türk halk müziği'yle birlikte okul öncesinden itibaren okutulması.
  • ortaokul 5, 6, 7. sınıfta bir saat rehberlik dersinin olması yönünde karar verildi.
  • t.c. inkılap tarihi ve atatürkçülük dersi programının gözden geçirilerek objektif ve gerçekçi bir anlayışla yeniden yazılması kabul edildi. içeriği konsunda ise tarif yapılmadı.
  • ilkokuldan sonra hafızlık eğitimi yapacak öğrenciler için ara verme süresinin bir yıldan iki yıla çıkarılması ve ara verilen sürelerde öğrencilerin dışarıdan sınavlara girerek, hak kaybının önlenmesi.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;