Türkiye

Emirgan Korusu’ndan 16/9 çıkar mı?

Korunun hemen üstündeki arazide yapılması planlanan turizm merkezi hakkında planlar hazır. Planlara göre, yapılacak turizm tesisinde bina yükseklikleri 10 metreyi aşamıyor. Ancak arazinin yeni sahibi plan tadilatı isterse ve onay alırsa ne olacak? Böyle bir durumda, geçmişteki pek çok uygulamada görüldüğü gibi, araziye İstanbul'un silüetini bozacak gökdelen, rezidans ve AVM yapılabilir.

Konular: Türkiye
Altı adet parselin havadan görünümü [Fotoğraf: Google maps]

milliyet gazetesi yazarı güngör uras “devlet baba’nın toplu konut’u, emirgan korusu’nun bitişiğindeki 158 dönüm yeşil alanı gökdelen rezidans ve avm yapılsın diye satışa çıkardı” diye yazınca kıyamet koptu. sosyal medyada "emirgan korusu’na avm" başlığı adı altında tepkiler yükseldi. tepkiler üzerine istanbul büyükşehir belediyesi açıklama yaptı ve “emirgan korusu'nun imara açılması, satılması ve bu alana inşaat yapılmasının söz konusu olmadığını" belirtti. ardından söz konusu 158 dönümlük alanın sahibi emlak konut gayrimenkul yatırım ortaklığı'nın açıklaması geldi. açıklamada arazinin emirgan korusu ile alâkasının olmadığı belirtildi ve 3 mart 2015’te arazinin ihale usulü ile satılacağı duyuruldu. emlak konut gyo açıklamasında, "ihalede söz konusu arazi için plan değişikliği yapılmayacağı, mevcut onaylı planlar çerçevesinde yapılaşma gerçekleştirileceği, arazinin yüzde 53'ünün yol, park alanı ve eğitim tesis alanı olarak kullanılmak üzere ayrılacağı" belirtildi. ayrıca, emlak konut gyo genel müdürü murat kurum, hürriyet gazetesi’ne yaptığı açıklamada “bu arsanın planını turizm bakanlığı yaptı. boğaziçi görünüm koşulu neyse uyacağız. zemin artı iki kat izin var. otel, apart otel ve restoran planlıyoruz. alışveriş merkezi neden yapalım? zaten yanında büyük bir avm var. açık alan alışveriş birimi olabilir” dedi.

arazi turizm alanı  

tüm bu açıklamalar bize emirgan korusu’nda yapılaşma olmayacağını, korunun hemen arkasındaki arazide istanbul’un silüetini bozacak yüksek otel binaları dikilmeyeceğini söylüyor. bu açıklamalara bakıp, “tamam o zaman” denebilir. “tamam o zaman” denmesine engel olan bir durum var ki, o da  6 parselden oluşan arazinin 5 parselinin tamamının veya bir kısmının “turizm tesisi alanı” içinde olması. 158 dönümlük arazinin büyük kısmı 15 haziran 2009 tarihinde istanbul büyükşehir belediye meclisi’nde kabul edilen “istanbul çevre düzeni planı”na göre 'turizm merkezi' olarak planlanmış. bölge aynı zamanda 9 haziran 2006 tarihli kültür ve turizm bakanlığı tarafından istinye turizm merkezi ilan edilen alanda. özetle bölge hem merkezi hükümet planlarında hem de yerel planlarda tartışmasız bir şekilde turizm alanı.

fizibilite raporu hazır

arazi 2014 yılının mayıs ayında özelleştirme idaresi tarafından ihaleye çıkarıldı. ihaleyi yarı hissesi halka açık, diğer yarısı da toplu konut idaresi’nin (toki) olan emlak konut gyo kazandı. 6 parsel için verilen fiyat 1 milyar 5 milyon 552 bin liraydı. emlak konut gyo arazi için aynı yıl nova taşınmaz değerleme ve danışmanlık aş’ye arazinin “pazar değeri tespiti” için bir rapor hazırlattı. 17 şubat 2014 tarihli rapora göre, söz konusu arazinin arsa değeri 1 milyar 62 milyon 270 bin lira olarak belirtildi. 45 sayfalık rapor, mevcut imar planları içerisinde arazi üzerine inşa edilecek 1250 odalı bir otel ve ona bağlı apart oteller için gelir rakamını dahi belirtti. rakamlar mevcut imar planları içinde dahi projenin kârlı olduğuna işaret ediyor. raporun tümüne http://www.emlakkonut.com.tr/_assets/upload/report/03120147162-sariyer-istinye-arsalar-raporu-pdf06012015022024.pdf linkinden ulaşılabilir.

özelleştirme idaresi ve emlak konut gyo’nun internet sitelerinden arazi hakkında her türlü bilgiye ulaşmak mümkün. yapılacak binaların mevcut imar yönetmeliğine göre yüksekliklerinin ne olacağına dair ayrıntılı bilgiler mevcut. mevcut plana göre, binaların üç katı aşmayacağı belirtiliyor. hatta istanbul boğazı’nın ön görünümüne giren 360 ada 64 numaralı parsele inşaat yapılamayacağı raporda belirtiliyor.

nasıl 16/9 olur?

3 mart 2015’te emlak konut gyo söz konusu araziyi satışa çıkaracak. istanbul’un en kıymetli yerine turizm yatırımı yapmak isteyen şirketler ihaleye girecek. yapılacak yatırımın turizm amaçlı olduğu tartışmasız. tartışma yaratacak gelişme ise araziyi alan kişinin plan tadilatı ve emsal artırımı peşinde koşup koşmayacağı. işte arazi hakkında asıl sorulması gereken soru da burada yatıyor. bu sorunun sorulmasının haklı gerekçesini, istanbul’da benzer kamu arazilerinin satışı sonrasında yaşanan gelişmeler oluşturuyor.

Zeytinburnu'ndaki 16/9 Kuleleri dönemin Başbakanı Erdoğan'ın itirazlarına rağmen yükseldi. Yıkım kararı çıktı. Kuleler hala ayakta.

istanbul’da tarihi yarımadanın silüetine giren 16/9 projesinin yeri de bir turizm alanıydı. emsal değeri, aynı emirgan korusu’nun üzerindeki arazi gibi 1.0’dı. istanbul büyükşehir belediyesi’ne verilen bir plan tadilatı teklifiyle emsal 2.5’e çıkarıldı ve binalar yükseldi. aynı şekilde istanbul moda’da sahilde yapılan beş yıldızlı otel de yine ibb meclis kararı ile emsal artırılarak yapıldı. istanbul’da özellikle turizm yatırımları söz konusu olduğunda istabul büyükşehir belediyesi (ibb) meclisi yapılaşmayı artırıcı plan tadilatlarına hep yeşil ışık yaktı. yaklaşık 15 gün önce, 15 ocak 2015 tarihli ibb meclisi toplantısında, bir sağlık kuruluşu hakkındaki plan tadilatı talebi üzerine söz alan ak partili imar ve bayındırlık komisyonu üyesi timur soysal ibb meclisi’ne hitaben daha önce alınan bir kararı hatırlatarak şöyle dedi:

"2009 yılından bu yana bazı ilke kararlarımız var; biliyorsunuz özel sağlık, özel eğitim ve turizmle ilgili talepleri biz sübvanse edeceğimizi, bunların alanlardaki yapılaşma değerlerini bir miktar iyileştireceğimizi, bu yatırımları teşvik edilmesi amacıyla hep söyledik."

AK Partili İmar ve Bayındırlık Komisyonu Üyesi Timur Soysal Meclis’e hitaben söylediği sözler tutanağa geçti. [Fotoğraf: Al Jazeera Türk]

emirgan korusu’nun hemen üzerindeki araziyi alan şirketin, plan tadilatı yani yapılaşmayı artırıcı talep için ibb meclisi’ne başvurması halinde ne sonuç çıkacağını şimdiden söylemek zor; ancak meclis’in geçmişteki kararları endişelenmek için haklı gerekçeler sunuyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;