Türkiye

Erdoğan TÜSİAD ile barıştı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş dünyasına eski kırgınlıkları, gerilimleri, kutuplaşmaları geride bırakma mesajı verdi, “Zaman yumruk sıkma değil, tokalaşma zamanı” dedi. Erdoğan, isim vermeden Sabancı ve Koç Grubu’nu eleştirdi. TÜSİAD üyelerine göre eleştiriler olsa da Erdoğan’ın konuşması kapsayıcı ve cesaret verici.

Konular: Ekonomi
Erdoğan'a göre eski kırgınlıkların kimseye faydası olmaz. [Fotoğraf: AA]

'cumhurbaşkanı' sıfatıyla ilk kez katıldığı tüsiad toplantısında, patronlar kulübü üyelerinin ve erdoğan'ın vereceği mesajlar merak konusuydu. toplantı öncesinde iş dünyası üyeleri tam kadro salonda yerini aldı.  al jazeera’ye konuşan bir tüsiad üyesinin bu tabloya yorumu “artık buzlar erimiş görünüyor” şeklindeydi.

ilk söz alan isim yüksek istişare kurulu başkanı erkut yücaoğlu, tüsiad’ın 62. hükümet programı’nın uygulanmasına hem takipçi, hem de katkı sunan bir konumda olmak istediğini söyledi. yücaoğlu’nun konuşmasında dikkat çeken nokta ise cemaat ile mücadeleydi:

"bir hukuk devletinin, kendi içinde yaygın deyiş ile bir 'paralel devletin' oluşmasına ve böylesi bir yapının hukuku kendi gündemi doğrultusunda eğip bükmesine izin vermesi mümkün değildir. aslında devlet yönetimi hiçbir gücün vesayeti altında olmamalıdır"
"en çok kaygılandıran konu kutuplaşma"

yücaoğlu’nun ardından konuşan tüsiad başkanı haluk dinçer ise  ab ile ilişkiler ve çözüm süreci, yeni anayasa konusunda ilerlemenin önemine vurgu yaptı, ekonomideki en büyük başarının makro ekonomik istikrar olduğunu söyledi. sanayinin ekonomi içindeki yerinin güçlenmesi gerektiğini belirten dinçer, tüsiad’ı en çok kaygılandıran konunun kutuplaşma olduğunu ifade etti:

“toplumumuzda son yıllarda belki de hepimizin katkısıyla oluşmuş ağır kutuplaşmanın, ülkemize zarar verebileceğinden kaygı duyuyoruz. kutuplaşmanın bertarafı konusunda, eğer somut bir ilerleme kaydedemezsek, üzerinde önemli uzlaşmalar gerektiren reform alanlarında, örneğin çözüm sürecinde, örneğin yeni anayasada yol alamayız diye düşünüyoruz. işte tam bu noktada sayın cumhurbaşkanım, halk tarafından seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmanız nedeniyle, kutuplaşmanın bertarafında çok önemli bir rol üstlenebileceğinize inanıyoruz.”

koç ve sabancı grubu'na eleştiri

3.5 yıl aradan sonra bir tüsiad toplantısında kürsüye gelen cumhurbaşkanı erdoğan'ın ise ilk sözleri “yeni türkiye inşa edilirken, tüsiad’ın yenilenen vizyonuyla ileri katkı yapacağını yürekten inanıyorum” oldu.

erdoğan, davutoğlu başkanlığındaki hükümetin sanayicinin yolunu açacağını söyledi. tüsiad üyelerini güneydoğu’da yatırıma davet etti. erdoğan konuşmasına yumuşak bir tonda başlasa da zaman zaman uslubu sertleşti ve adını vermeden bazı grupları ve bazı patronları eleştirdi. bu isimlerden biri de tüsiad başkanı haluk dinçer’in eşi ve ve  akbank yönetim kurulu başkanı suzan sabancı dinçer’di.

erdoğan, suzan sabancı dinçer’in istanbul'daki bir toplantıda yaptığı “başarılara gölge düşüyor” açıklamasına sert çıktı:

“şimdi hiç kimse kusura bakmasın samimi konuşacağım. çünkü benim gizli ajandam yok, açık konuşmayı severim. mesela bir bankamızın yönetim kurulu başkanı çıkıyor, bir ifade kullanıyor. son yıllarda istikrara güvenliğimize, birliğimize yönetim kurulları olarak bu tür yönelik saldırılara atıfta bulunarak, son derece karamsar bir tablo ortaya koyuyor. neymiş? elde edilen başarılara gölge düşmüş. neymiş? türkiye'nin yurt dışında itibarı zedelenmiş. neymiş? hukuk sistemi sorgulanmaya başlanmış. bunu söyleyen şahsın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı banka için bir inceleme yaptırdım, son 12 yılda aktifleri 8 kat, mevduatı 6 kat büyümüş. şimdi değerli arkadaşlar; kusura bakmayın. yani artık yan gelip yatan bir başbakan yok, şimdi cumhurbaşkanıyım, cumhurbaşkanı da yok. bir şey söylendiği zaman bunları inceleyen, incelettiren... nedir ne değildir, hakikaten nerede bir yanlış var, bunu takip etmek durumundayız.”

toplantı sonrası erdoğan'ın eleştirileri hakkında görüş almak istediğimiz suzan sabancı dinçer, soruları cevapsız bıraktı.

erdoğan, 17 aralık döneminde internete sızan tapelere (sızan telefon kayıtlarına) atıfta bulunarak, “bizi kıyasıya eleştirenlerin, 'ananas' meselesinde ağızlarından bir söz çıkmadı. her türlü hakareti yapanların 'tesbih' meselesinde, 'rafineri' meselesinde ağızlarını bıçak açmadı" dedi.  

fethullah gülen’e ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında, gülen’in uganda’daki bir rafineri ihalesi için koç grubu’na desteği ve mustafa koç’a tesbih ve ananas yolladığı gündeme gelmişti.

"yumruk sıkma değil, tokalaşma zamanı"

erdoğan, eleştirilerini sıraladıktan sonra konuşmasını birlik mesajlarıyla bitirdi. “ zaman yumruk sıkma değil, tokalaşma zamanı derken türkiye’nin yapay gerilimleri geride bırakmak zorunda olduğuna dikkat çekti: “hepimiz büyük türkiye için mücadele ediyoruz. eski kırgınlıkları, kutuplaşmaları, muhafazanın kimseye faydası olmaz.”

toplantının ardından al jazeera, tüsiad üyeleri eleştirilere yorumunu sordu. üyelerin bir çoğu konuşmaktan kaçındı. işadamları erdoğan’ın birlik ve beraberlik çağrısına vurgu yapmayı tercih ederken yorumlar kısa ve özdü.

özilhan: kapsayıcı bir konuşmaydı

eski tüsiad başkanı tuncay özilhan, erdoğan’ın konuşması kapsayıcı, geniş kesimlere mesaj veren bir konuşmaydı.dedi. boydak holding’ten mustafa boydak da konuşmayı 'çok başarılı' bulduğunu ifade etti.

tüsiad üyesi rona yırcalı’nın yorumu ise erdoğan’ın cesaret verici ve destekleyici olduğu yönünde oldu.yırcalı, “eleştiriler erdoğan'ın uslubu. burada önemli olan birlik beraberligi destekleyici çalışmalar yapacağını söylemesi”

tüsiad ile erdoğan başkanlığındaki hükümetler arasında ümit boyner'in başkanlığı dönemindeki gerginlik başkanlığı devralan muharrem yılmaz döneminde de devam etmişti. yılmaz'ın "bu ülkeye yabancı sermaye gelmez" yorumu sonrası erdoğan, yılmaz'a "vatan haini" demişti.

yılmaz, sahibi olduğu şirketin işçilerine kötü muamele yaptığı yönündeki haberler üzerine tüsiad'a zarar vermemek için istifa etmiş ve başkanlığa haluk dinçer seçilmişti.

kaynak: al jazeera

 

 

Melis Kobal

meslek hayatına 2001 yılında ntv'de muhabir olarak başladı. 2005-2011 yıllıarı arasında cnbc-e de ekonomi muhabiri olarak çalıştı. ab süreci, küresel kriz, anadolu ile ilgili programlar hazırladı. 2009-2010 yılları arasında cnbc-e'nin londra muhabirliğini yaptı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;