Türkiye

Feride ninenin örnek çabası

Balkan göçmeni Feride Ertaş, yürümekte dahi zorlanıyor ancak yıllardır gönül verdiği kilim dokumayı genç nesillere öğretmek, geleneği aktarmak için yeniden tezgah başında. Ertaş, “Bir kişi bile öğrense ne mutlu bana” diyor.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Annesinden öğrenmiş.

40 yıl dokumuş.

Gençlere öğretecek.

Balkan göçmeni Feride Ertaş, emekliye ayırdığı ağaç tezgahını tekrar kullanmanın sevincini yaşıyor. [Fotoğraf: Turaç TOP / Al Jazeera]

80 yaşındaki balkan göçmeni feride ertaş, izmir’in seferihisar ilçesi’nde yaşıyor. gözlerini, yugoslavya’da dünyaya açan ertaş, mübadeleyle çocuk yaşta türkiye’ye gelmiş. annesinin kendisi için çeyizlik kilim dokumasını görünce merak salmış, tezgah başına geçmiş:

"istiklal harbi’nden sonra balkanlardaki türkler zor günler geçiriyordu. ben bile çocuk olmama rağmen ailemizin yaşadığı sıkıntıyı fark edebiliyordum. atatürk’ü kaybettiğimiz yıl zorluklar içinde türkiye’ye geldik. babamın belirgin bir mesleği yoktu. evimizin bütün yükünü annem çekiyordu. kilim dokuyup bizleri büyüttü. ailemizi kimseye muhtaç etmedi. ben de kilim dokumasını, motif oluşturmasını ondan öğrendim. annemden devraldığım mesleğimle bende çocuklarımı büyütüp bugünlere gelebildik”

40 yıldır kilim dokuyup satarak aile bütçesine katkıda bulunan ertaş, tezgahı teknolojiye yenik düşünce emekliye ayrıldığını anlatıyor ama kültürel değerlerin yok olup gitmesine razı gelmemiş, destek talebine seferihisar belediye başkanı tunç soyer’in eşi neptün soyer'den yanıt gelmiş.

'haftada iki gün ders veriyor'

9 torun sahibi ertaş, şimdilerde, yeniden geçtiği ağaç tezgahın başında elindeki mekikle kilimleri yavaş yavaş dokumanın, bu sanatı gelecek nesillere aktaracak olmanın heyecanını yaşıyor. “yaşlandım, gücüm kalmadı ama gözlerim hala iyi görüyor” diyen feride ertaş, amacının yok olan bu mesleği tekrar ayağa kaldırmak, gençlere öğretmek olduğunu dile getiriyor:

“birşeyler üretmek, ortaya çıkarmak hoşuma gidiyor. topluma faydalı oluyorum. kilim dokurken de, o zor günler aklıma geliyor. bazen hüzünleniyor bazende keyif alıyorum. şu an belediyeye ait kent belleği ve anı evi’nde tekrar kilim dokumaya başladım. haftada iki gün meraklılarına ders veriyorum. bildiklerimi, tecrübelerimi onlarla paylaşıyorum. meraklısının çok olduğunu görmek beni sevindiriyor. bir kişi bile öğrense ne mutlu bana. hem emeğim boşa gitmeyecek hemde bu güzel el sanatı yok olmayacak”

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;