Ekonomi

Foto galeri: Ağdaki umut

Balık avı yasağı bitti, av sezonu başladı. Türkiye genelinde 19 bin tekne 1 Eylül'de denize açıldı. İlk gece balık yakalanamasa da balıkçılar sezondan umutlu.

Konular: Ekonomi, Türkiye

15 nisan-1 eylül arası türkiye’de balık avı yasak. bu tarihlerin arası balıkların yumurtlama dönemi. 1 eylül’de yasağın bitmesi ile birlikte tekneler geceyarısı denize açılmaya başladı. al jazeera türk ekibi av sezonunun başladığı ilk gün balıkçılarla birlikte ava çıktı.

misafir olup rize'nin pazar limanı'ndan açıldığımız "zaman avcı 2" adlı 50 metrelik teknede 30 balıkçı çalışıyor. tekne sezona hazırlanmak için iki aylık yoğun bir dönem geçirmiş. boyanmış, ağları onarılmış ve makine aksamı elden geçirilmiş.

tam geceyarısı açıldık. gelişmiş sonar cihazları ile balık takibi yapılan teknede ilk gece, balık tespit edilemediği için ağ atılamadı. 1 eylül’de öğle saatlerine doğru atılan ilk ağda ise çok az çingene palamutu yakalandı. bu büyüklükteki teknelerde ağ atmak ve sonra bu ağı toplamak sanıldığı kadar kolay değil. sonarla veya çıplak gözle tespit edilen balık sürülerinin önü kesilerek ağlar denize bırakılıyor. daha sonra sürünün etrafı ağ ile çevriliyor. ağın alt tarafı kapatılarak balık sürüsü ağ havuzuna alınıyor.

palamut, hamsi, istavrit

daha sonra havuza alınan balıklar teknedeki vinçler yardımıyla güverteye çekiliyor. ancak bu sanıldığı kadar kolay olmuyor. ağı tekneye toplamak iki saat sürüyor. ağın balık olan bölümü için ise balık etine bir zarar vermemek için çoğunlukla kol gücü kullanılıyor. yaklaşık 20 tayfa teknenin kenarından balık ile dolu olan bölümü teknenin ortasında bulunan havuzlara alıyor. havuzlara alınan balıklar ölçülerine göre paketlenerek soğuk hava deposuna yerleştiriliyor; limanda hazır bekleyen soğuk hava sistemli tır ve kamyonlarla büyükşehirlerdeki balık hallerine gönderiliyor. oradan da perakende satış noktalarına ulaşarak sofralarımıza geliyor.

karadeniz’de balık sezonu palamut ile başlıyor. daha sonra hamsi ve istavrit yakalanıyor. "zaman avcı 2" teknesinin sahibi ve kaptanı yaşar zaman, 17 yaşından beri baba ve dede mesleği olan balıkçılık yaptığını anlattı. zaman, karadeniz’de eskisi kadar çok balık olmadığını, iki yıldır lüfer, levrek, kalkan gibi diğer balıkları avlayamadıklarını söyledi. karadeniz’de balık kalmamasının nedeni olarak denizlerin aşırı kirlenmesini gösteren yaşar zaman, "maalesef bölgemizde arıtma tesisi pek yok. sadece atık sular değil derelerin taşıdığı kimyasal atıklar da karadeniz’e akıyor" dedi. karadeniz’e nereden kimyasal atık geldiğini sorduğumuzda zaman, çay ve fındık bahçelerinde kullanılan kimyasal gübreleri işaret etti. 

fiyat belli değil

balıkçılığın bir sabır ve kısmet işi olduğunu anlatan zaman, bazen günlerce dolaştıklarını ancak hiç avlanamadıklarını anlattı. büyük teknelerin maliyeti kurtarmak için daha fazla balık avlamak zorunda olduğunu vurgulayan zaman, çoğu zaman yakaladıkları balığın maliyeti bile karşılayamadığını belirtti.

balıkçının en çok balık fiyatlarının inişli çıkışlı grafiğinden etkilendiğini söyleyen zaman, hem fiyatlara bir istikrar gelmesi hem de balık popülasyonunun korunması için teknelere balık avı kotası konulmasını önerdi. balık çok olduğunda kasa fiyatının 5 liraya kadar düştüğünü, balık olmadığında ise aynı kasa fiyatının 25 liraya kadar çıktığını belirten zaman, kota konulmasının fiyatlara istikrar getireceğini ve balıkçının ne kadar kazanacağını bileceği için avına ve denize daha fazla saygı duyacağını ifade etti. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;