MHP

Genel Merkezsiz kurultay

Genel Merkez ile muhalifler arasında yaşanan hukuk savaşı ile Türkiye hukuk tarihine geçen Milliyetçi Hareket Partisi, Genel Merkez'in katılmadığı kurultay ile de bir ilke imza attı. Büyük bir kargaşayla başlayan ve öyle devam eden kurultaya 752 delegenin katıldığı belirtildi. Delegeler tüzükte Olağanüstü kurultayda seçim yapılması dahil bir çok maddede değişikliğe imza attı.

Konular: MHP

milliyetçi hareket partisi genel merkez'i ile genel başkanlığa aday olacağını açıklayan isimler arasında yaşanan hukuki savaş sonunda muhalifler tüzük kurultayını topladı, tüzükte bir dizi maddede değişiklik yapıldı. toplantı, mahkeme tarafından görevlendirilen çağrı heyetinin aldığı karar uyarınca ankara'da büyük anadolu oteli'nde yapıldı.

olağanüstü kurultayda genel başkan seçimi yapılmasını sağlayacak değişiklik için toplanan kurultayda başka tüzük değişiklikleri de yapıldı. yapılan değişikliklerle tüzükte yer alan ve içinde ihraç geçen hemen hemen her madde değişti. muhaliflerin ihracının önüne geçilmesinin sağlanması amaçlandı. ayrıca genel başkan'ın teşkilat kapatma yetkisi de sınırlandı. toplam 13 maddede değişiklik yapılırken divan başkan'ı musavvat dervişoğlu bu maddelerin "anti demokratik" olduğuna vurgu yaptı.

değişiklik yapılırken bu maddelerin "anti demokratik" olduğu vurgusu yapıldı.

kurultay notları...

toplantı delegelerin noter tarafından tespiti beklenenden uzun sürdüğü için 5 saat geç başladı. delegeler hem nüfus cüzdanı fotokopileri ve fotoğraflarıyla notere imza verdi hem de haziran cetvelini imzaladı. bu sırada kurultay salonu önünde büyük bir karmaşa yaşandı. beşinci saatte tespit tamamlandı ve kurultay başladı.

tespit daha sürerken toplantıya katılmayan genel merkez'den tepki geldi. salonda çağrı heyeti 752 delegenin noter tarafından tespit edildiğini açıklarken, kulislerde genel merkez'in 495 delegenin salonda olduğu yönünde bilgi verdiği iddiası yayıldı. bu tartışma genel merkez'in tüzük değişikliği için toplam delege sayısının üçte ikisinin salonda bulunması gerektiği tezi açısından önemliydi ancak bir sonuca bağlanmadı.
adaylar salona tek tek geldi. meral akşener içeri "meral başbakan" sloganlarıyla girdi. akşener ile aydın tokalaşırken, aydın'ın etrafını saran akşener taraftarlarının sloganlara devam etmesi tepki çekti.

noter: 659 imza alındı

anadolu ajansı'na konuşan ankara 13. noterliği yetkilileri, mhp'de çağrı heyeti'nin topladığı 6. olağanüstü büyük kongre'de şu ana kadar 659 delegenin imzasını aldıklarını açıkladı. ankara 13. noterliği yetkilileri, yaptığı açıklamada, şu ana kadar 659 delegenin imzasının alındığını ve sayım işleminin sürdüğünü belirtti. hafta sonu olması nedeniyle de tasdik işlemlerinin, yarın yapılacağı ifade edildi.

mhp genel merkezi kaynakları ise kendilerine ulaşan bilgiye göre, kongreye noter tasdikli 495 delegenin iştirak ettiğini öne sürdü.

divan başkan'ı sorun oldu

divan başkanının kim olacağı ise bir süredir aralarında mesafe bulunduğu belirtilen meral akşener ve diğer adaylar arasında sorun yarattı. adayların salonda oturdukları yerde kendi aralarında hararetle tartıştıkları kameralara yansıdı.
akşener 456 imza ile muhalefet hareketine başladığı günden bu yana kendisiyle birlikte hareket eden eski milletvekili musavvat dervişoğlu'nu aday gösterdi. sinan oğan'ın adayı  ise eski milletvekili hasan hüseyin türkoğlu oldu. türkoğlu 170 delegenin oyuyla aday gösterildi.

koray aydın ve ümit özdağ ise aday göstermeyeceklerini açıkladı. hatta koray aydın delegelere gönderdiği cep telefonu mesajında, "tüm gayretlerime rağmen, maalesef tek bir liste ile divan oluşturulmasını temin edemedim. meral akşener ve sinan oğan'ın teklif edeceği iki liste ile divan seçimi yapılacaktır. seçim için siz değerli delegelerimiz, oylarını sandıkta kullanacaktır ve oylamanın sonuçlanması uzun sürecektir. birlik ve beraberliğimizin zedelenmemesi için, oluşan bu durumda tarafsız kalmayı uygun buldum" mesajı gönderdi.

divan başkanlığı için oylamaya çağrılan delegeler sandıklara gitmedi. salonda "tek liste" sloganları atılması üzerine adaylar biraraya geldi. toplantı sonunda musavvat dervişoğlu divan başkanlığı'na tek aday oldu. oluşturulan ortak listede ise sinan oğan'ın destekleri isimler yer buldu.
kurultayda seçimli olağan genel kurul'un genel merkez'in de belirlediği tarih olan 10 temmuz tarihinde yapılması kararı da alındı. ancak "fiili imkansızlıklar" olması durumunda kurultayın yapılamaması ihtimaline karşı belirlenen ikinci tarih ise 17 temmuz oldu.

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

haluk kırcı salonda

çok sayıda delege ve misafirin yer aldığı salonda en dikkat çekici isimlerden biri haluk kırcı oldu. 1978 yılında bahçelievler'de bir evde 8 işçi partili'nin öldürülmesinden hüküm giyen kırcı salona protokol kartıyla girdi. çok sayıda partilinin kırcı ile hatıra fotoğrafı çektirdiği görüldü.
kurultayda bir süre önce hayatını kaybeden mersin eski milletvekili ali güngör'ün ihracına ilişkin karar da kaldırıldı. divan başkan'ı musavvat dervişoğlu, bu kararın ali güngör'ün itibarının iadesi anlamına geldiğini söyledi.

bu son değil

muhalifler noter tespiti ile saydıkları delegelerle kurultayı yaptı ancak genel merkez bu kurultayı tanımayacağını açıklamıştı. şimdi kararların genel merkez'in iddia ettiği gibi delegelerin üçte ikisi aracılığıyla alınmamış olması da yeni bir hukuk tartışmasını başlatacak.


 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;