Suriye'de iç savaş

'Görmese de bir gözüm olsun'

Suriye'nin İdlib kentindeki evlerinin bahçesinde çamaşır asarken yanında patlayan bombayla bir gözü kör olan Merina Ezbiru, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde ameliyat edildi. ‘Suratımdaki bu çukurla kimsenin yüzüne bakamam’ diyen genç kız artık göremeyecek olsa da bir protez göz istiyor.

Merina'nın ameliyatı başarılı geçti, şimdi protez hayaliyle yaşıyor.

suriye’deki savaş onu evinin bahçesinde yakaladı. idlib’de rejim güçlerine bağlı uçaklardan atılan bir bomba 15 yaşındaki merina ezbiru’nun yaşadığı evin yakınlarında patladı. bombadan kopan bir şarapnel parçası o sırada bahçede çamaşır asmakta olan merina’nın sol gözüne isabet etti.

bombanın patladığı yöne dönmesiyle gözlerinin karardığını anlatan merina’nın son hatırladığı şey yüzündeki ıslaklık.

“yaklaşık üç ay önceydi. annem çamaşırları yıkamıştı, ben de bahçeye çıkıp gerdiğimiz ipe asmaya başladım. annem, babam ve kardeşlerim içerideydi. önce bir uçak sesi duydum. sonra da patlama sesi. çok gürültülüydü. ister istemez o tarafa dönünce birden suratıma bir şey çarptı. gözlerim karardı. yüzümde ıslak bir şey vardı elimi yüzüme attığımda bayılarak yere düşmüşüm. kendime geldiğimde annem, babam ve kardeşlerim başımdaydı. yüzüme bir bez bastırıyorlardı. beni hastaneye götürdüler. benimle ilgilenecek birini bulmak için çok uğraştık. bir doktor, yapacak bir şey olmadığını söyledi. sadece gözüme pansuman yapabildi.”

“gözyaşı bile gelmedi”

merina ezbiru biraz iyileşip yüzündeki sargıyı çıkardığında böyle yaşayamayacağını hissetmiş.

“gözümün olması gereken yerde bir çukur vardı. çok üzüldüm, ağlamaya başladım ama yaş bile tek gözümden geliyordu. sargıyı kapattım kimse görmesin diye. iyileşse de çıkarmayacaktım.”

“çok üzülünce dayanamadım”

baba abdurrezzak ezbiru kızının durumuna çok üzülmüş. savaşa karşın suriye’de kalma ısrarı kızının durumu nedeniyle değişmiş.

“türkiye’ye gelmeye karar verdik. kızımı doktora götürebilme umuduyla yola çıktık. kilis’e geldik. orada bizi bir kampa yerleştirdiler. sonra tanıdıklar vasıtasıyla eşim ve kızımla birlikte diyarbakır’a geldik. burada dicle üniversitesi hastanesi’ne gittik. doktorlar kızımın gözündeki şişliğe bakıp hemen ameliyata aldılar. içeride parça kalmış olabileceğini söylediler. ölüm riski bile vardı. ameliyat iyi geçti. gözünden kalanları aldılar. şimdi iki aylık bir iyileşme süreci var. ondan sonra olabilirse protez göz taktırmayı umut ediyoruz. allah türkiye’den ve buradaki doktorlardan, üniversiteden razı olsun. herkes bize çok iyi davrandı. biz esed’in zulmünü yaşarken türkiye bize sahip çıktı.”

“görmese de bir göz”

merina ezbiru’nun iyileşmesi için bir süre geçmesi gerekiyor. babası gibi onunda en büyük umudu göremeyecek olsa bile bir göz. yoksa kendi ifadesiyle "kimselerin yüzüne bakamayacak, belki de evlenemeyecek."

“cam göz takılıyor böyle durumdaki insanlara. aynı şekilde ve dışarıdan bakıldığında hiç belli olmuyormuş. biliyorum bir daha bu gözümle göremeyeceğim ama insanların beni suratımda bir çukurla görmelerini istemiyorum.”

“protez takılacak”

merina ezbiru’nun ameliyatını gerçekleştiren dicle üniversitesi göz hastalıkları uzmanı yrd. doç. dr. zeynep gürsel özkurt genç kıza protez göz takılması için iyileşme sürecini tamamlaması gerektiğini söylüyor.

“dicle üniversitesi rektörü prof. talip gül ve hastane başhekimi prof. gökhan kırbaş’tan merina için talimat aldık. ameliyatı başarılı geçti, patlamadan dolayı darbe almıştı. gözün içerisindeki dokuları çıkardık ve bir protez yerleştirdik. iyileşme sürecinin ardından bir dış protez hazırlanacak. diğer gözü ile uyumlu ve hareketli bir protez olacak bu. sonrasında hayatına normal olarak devam edebilecek.”

merina ezbiru şimdi kilis’teki mülteci kampına dönecek. iki ay sonra her şey yolunda giderse göz protezine kavuşacak. ancak o buna inanmakta güçlük çekiyor.

kaynak: al jazeera

muhaberimize ulaşmak için: kadir.konuksever@aljazeera.net

twitter'dan takip edin: @kadirkonuksever

 

Abdülkadir Konuksever

1971 yılında diyarbakır'da doğdu. 1990 yılında gazeteciliğe başladı. ulusal ve uluslararası yayın kuruluşlarında çalıştı. basılı iki öykü kitabı bulunan konuksever, al jazeera türk diyarbakır ofisi muhabiri olarak görev yapmaktadır.  Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;