Gülen örgütü soruşturmaları

Gülen örgütünün arşivi nerede?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan çatı iddianamede, Gülen örgütünün arşivinin nerede olduğu sorusunun yanıtı arandı. İddianamede net bir bilgi yer almadı. Ancak, İstanbul İkitelli’deki bir mobilya mağazasından, Kanada, ABD, Afrika ülkeleri ve Arnavutluk’a kadar birçok farklı yerde olabileceğine ilişkin bilgi ve ifadelere yer verildi.

[Fotoğraf: AFP / Arşiv]

devlet içindeki kadrolaşması 1970’li yıllara dayanan örgütün elemanları uzun yıllar görevde kaldı. devlet içinde, özellikle emniyet, ordu, yargı ve mit içinde kritik görevler üstlendi. örgüt üyeleri, yasal veya yasal olmayan kararlarla dinleme ve izleme kayıtlarına, savcılık ve emniyet evrakına, istihbari (mit) bilgi ve notlara, kozmik odadaki aramada çıkarılan evraka ulaşabilecek konumlarda yer aldı.

bakanlıklar dahil birçok birimde 'hücreleri' bulunan örgütün, elemanları aracılığıyla elde ettiği bilgi ve belgelerin 'bir yerde' saklandığı istihbarat birimlerinin çalışması ile tespit edildi. ankara cumhuriyet başsavcılığı da bu 'yerin' izini çatı iddianamesinde sürdü.

örgütün arşiviyle ilgili ilk bilgi, "örgüte ait arşivin nerede tutulduğuna dair net bir bilgi bulunmamaktadır" cümlesiyle iddianamede yer aldı. iddianamade; bazı tanık ifadelerinde, örgütün arşivinin kanada ve afrika ülkelerinde olabileceği yönünde bilgiler bulunduğu belirtildi. iddianameye göre, örgütün arşiv sorumlusu da, gülen’den sonra gelen önemli isimlerden biri olduğu belirtilen mustafa özcan.

'şifreleme programları ile dosyalanıyor'

örgütün arşiv programı hakkındaki bilgi de iddianamede yer aldı. iddianameye "örgüt tarafından elde edilen önemli bilgiler, "truecyrpt" isimli şifreleme programları ile dosyalanarak saklanmaktadır. bu ticari bir program olup şifresinin çözülmesi zordur" denildi.

'arşiv merkezi istanbul'

örgütteki yetkili kişilerin sorumlu olduğu birimlerden aldığı bilgileri ve belgeleri arşivlediğini belirten savcılık, "yerleşim yerlerindeki arşivler, genel olarak oradaki fetö okul ya da dershanesinde tutulurlar. ancak dijital ses kaydı, görüntü vb. verilerin bulunduğu merkez ise istanbul’dur" tespitini yaptı.

'ikitelli’de bir mobilya mağazasında saklandı'

arşiv merkezinin istanbul olduğunun anlatıldığı iddianamede, "istanbul genelinde 17 aralık 2013 gününe kadar yerleştirilmiş sekiz adet server bulunmaktadır. söz konusu serverlardan bir kısmı istanbul ikitelli’deki bir mobilya mağazasının arka kısmındadır. serverların yeri güvenlik gerekçesiyle zaman zaman değiştirilmektedir. fetö mensupları en küçük bir tehlike hissetmeleri halinde serverları başka yere taşımaktadır" denildi. iddianamede, mobilya mağazasının adına yer verilmedi.

'17 aralık’tan sonra bir kısmı abd’ye gönderildi'

savcılık, 17 aralık sonrası arşivlerin tutulduğu serverların bir kısmının abd’ye götürüldüğünü açıkladı. iddianamede, "yalnızca fetö’nün batı avrupa sorumlusu ve yardımcısının bildiği güvenli bir mekanda, içinde birtakım verilerin bulunduğu 5 veya 6 adet hard disk bulunmaktadır" bilgisine yer verildi.

"2012 yılında arnavutluk’a gönderildi"

"fetö’nün arşivinin 2012 yılı içerisinde arnavutluk’a götürüldüğü, arnavutluk’ta faaliyet gösteren gülistan eğitim kurumlarına bağlı bulunan turgut özal lisesinin ek binasında saklandığının" da anlatıldığı iddianamede, "cem uzan ve hizbullah arşivlerinden çıkan ve resmi kayıtlara geçirilmeyen görüntülerin de bu arşivde bulunduğu iddia edilmiştir" denildi. ancak bu iddianın kaynağına ilişkin bilgi iddianamede yer almadı. 

'250 bin dolara cihaz aldılar'

iddianamede, gülen örgütünün kontrolünde faaliyet gösterdiği belirtilen ensoft enerji yazılım isimli bir bilişim firmasının da incelemeye alındığı belirtildi. savcılık, "emc adlı şirketten 250.000 dolar ödeyerek storage (storage: içerisinde çok sayıda hard disk bulunan yüksek kapasiteli dijital veri depolama cihazı) aldığı ve kargo şirketi yerine, gizliliğe riayet etmek amacıyla araç kiralanarak istanbul'daki ‘erk yazılım şirketi’ne gönderildiği tespit edilmiştir" dedi.

örgütün arşivinin nerede olduğu konusunda net bir tespit yapamayan savcılık, "türkiye’de devleti tamamen ele geçirmeye yetecek kadar kendisini güçlü gören bir yapılanmanın, elbette sadece bir arşivinin olması ve bunun da tek bir merkezde tutulması düşünülemez" yorumunda bulundu.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;