Türkiye

Gültan Kışanak Kürtçe öğreniyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Kürtçe dersi almaya başladı. Günde bir saatini buna ayıran Kışanak, "Gündelik hayatta peyder pey kullanmaya çalışıyorum" dedi.

Konular: Kürt sorunu, BDP

Haberin Öne Çıkanları

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde Kürtçe seferberliği

Diyarbakır BB Başkanları Gülten Kışanak-Fırat Anlı
Eşbaşkanlar Kışanak ve Anlı, kentin sorunlarını gazetecilerle konuştu. [Fotoğraf:Faruk Yüce/Al Jazeera Türk]

diyarbakır’da gazetecilerle bir araya gelen eş başkanlar gültan kışanak ve fırat anlı, soruları yanıtladı. kışanak’ın kürtçe öğrenmeye başladığını diğer eş başkan fırat anlı açıkladı. anlı kürtçe kreşlerle ilgili bir soruyu yanıtlarken, belediye bünyesinde eş başkanları da kapsayan kürtçe öğretme çalışması başlattıklarını söyledi.

“biz belediye olarak kendi içimizde bir çalışma başlattık. herkes kürtçe öğrensin ve kendi diliyle hizmet etsin diye bu çalışmayı başlattık. gültan başkan da bu çalışmaya katıldı ve hergün kürtçe öğreniyor.“

kışanak'a kürtçe ders

gültan kışanak da günlük hayatta kürtçe’yi kullanmaya başladığını belirtti

“ben bu konuda başından beri ketum davranıyorum. bir çok arkadaşımız, bir seneye kadar, falanca tarihe kadar kürtçe konuşacağım diye söz verdi. böyle bir söz vermiyorum, konuşabildiğim kadar konuşmaya gayret ediyorum. gündelik hayatta peyder pey kullanmaya çalışıyorum. kısa konuşmalarda idare ediyorum ama henüz düşüncelerimi kürtçe anlatacak kadar değil. giderek daha çok anlıyorum. bazı konularda ilerleme var ama toplantı idare etmek, düşüncelerini ifade etmek, konuşmasını tamamen kürtçe yapabilecek düzeyde değil. o da bir gün olacak.”

kürtçe derslerini dil politikları danışmanı şerif derince’den alan kışanak, hergün bir saat kürtçe öğreniyor. kışanak yapılan bir ankete göre belediye çalışanlarının yüzde 97’sinin kürtçe bildiğini ancak yüzde 47’sinin kürtçe’yi kullandığını belirtti. 

petrolden pay yok

kışanak’a, diyarbakır büyükşehir belediyesi olarak yeraltı kaynaklarından talep ettikleri payla ilgili bir soru da soruldu. kışanak, bu konuda olumsuz gelişmeler olduğunu vurguladı.

“daha önce petrol ve madencilik gelirlerinden devlet payı ayrılıyordu ve onun yüzde 50’si özel idare'ye veriliyordu. özel idare kapandığı için bunun artık büyükşehir belediyelerine verilmesini istedik. bununla ilgili düzenleme yaptılar ama büyükşehirler hariç. böylece büyükşehir payı kalktı ortadan. belediyeye vermemek için kimseye vermediler. dünyanın her yerinde, ülkelerin, kentlerin bölgelerin kalkınmasında yer altı zenginlikleri temel kaynaklardan biridir. ama ne yazık ki her geçen gün refah düzeyimizin bir kademe daha düştüğünü görüyoruz. biraz daha yoksullaşıyoruz ama yeraltı zenginliklerimiz çıkartılmaya ve ekonomik değer yaratılmaya devam ediyor. bu değerler niye başka yere gidiyor? diye sormaktan daha makul soru olmaz. biz soruyu sormaya devam edeceğiz?”

kaynak:al jazeera

Mahmut Bozarslan

Diyarbakır muhabiri Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;