Halter

Hayatın yükü halterden ağır

Sincan Yetiştirme Yurdu’nda kalan çocuklar, Halter Federasyonu'nun projesiyle zor koşullara karşı biraz daha güçleniyor. Yine de hayatın omuzlarına yükledikleri, kaldırdıkları ağırlıklardan çok daha büyük.

Konular: Spor, Halter

kimi çocukluğundan bu yana yetiştirme yurtlarının koridorlarında, kimiyse son bir iki yıldır... onları bir araya getiren şey, başlarını sokacak başka çatılarının olmaması. yine de onlar diğer yetiştirme yurtlarındaki yaşıtlarının çoğuna göre biraz daha şanslı. kaldırdıkları ağırlıklar onlara bambaşka dünyalar sunabiliyor.

halter federasyonu'nun iki yıl önce sincan yetiştirme yurdu'nda başlattığı projede şu ana kadar 100 genç, sporla tanıştı. kendilerine ait salonları yok. koridorlarda başladıkları bu sporda yetenekli olanlar, daha sonra federasyon tarafından türkiye'nin farklı şehirlerindeki milli takım kamplarına götürülerek, çalışmalarını bu kamplarda sürdürüyor.

emrah aydın bu gençlerden sadece biri. 17 yaşında. iki yaşından bu yana yetiştirme yurtlarında kalıyor. anne ve babasını 15 yıldır görmüyor. altı kardeşi de farklı şehirlerdeki yetiştirme yurtlarında büyümüş.

haltere iki yıl önce bu projeyle başlayan emrah, kısa sürede önemli derecelere imza attı. milli takıma seçildikten sonra yıldızlar avrupa şampiyonası'nda bu yıl mayıs ayında bronz madalya kazandı. emrah'a göre, kaldırdığı ağırlıklar, hayatın onlara yüklediklerinin yanında bir hiç:

“hayat senden bir şey almadan bir şey vermiyor. ekmek kazanmak için eziyet çekmen lazım.  bunun da farkında olduğun zaman hayat sana ağır geliyor. onları atlattıktan sonra hayatın bir düzene karışıyor, sorumluluklar peşine düşüyorsun. her şey rahat oluyor, huzurlu oluyorsun. hayat daha ağır çünkü insanlar hayatı zorlaştırıyor.”

halter sayesinde kötü alışkanlıklarından kurtulan ve yarım kalan eğitimine devam etme fırsatını yakalayan emrah'ın hedefi, 2016 rio olimpiyatları.

türkiye'deki yasalara göre bir erkek çocuk, eğer yüksek eğitime devam etmiyorsa, 18 yaşını doldurduktan sonra yetiştirme yurdunda kalamıyor. halter tam da bu aşamada gençlerin imdadına yetişiyor.

ay yıldızlı formayla elde edilecek bir başarı onlara güvenli bir geleceğin kapılarını açıyor.

halter federasyonu, projeyi türkiye'nin diğer şehirlerindeki yetiştirme yurtlarına da götürmeyi amaçlıyor. asbaşkan murat kalkanlı, bu projeyle çocukların özgüven kazandıklarını ve toplumla daha kolay bütünleştiklerini söylüyor:

“çocuk burada halter kaldırdığında kendine güven geliyor. bir sürü yarışmalara katılıyor ve değişik insanlarla tanışıyor. toplumla tam bir kaynaşma oluyor. çocuk kazanmayı ve kaybetmeyi öğreniyor.”

sincan yetiştirme yurdu'ndaki gençler, koridorlardan kurtulup daha rahat salonlarda çalışacakları günlerin hayalini kuruyor. bunun için de yetkililerden destek bekliyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;