Hrant Dink cinayeti

Hrant Dink iddianamesi 2: Engin Dinç şüpheli olunca 8 yıl saklanan rapor ortaya çıktı

Hrant dink cinayeti iddianamesinde, Trabzon Emniyet Müdürlüğü ve İstihbarat Daire Başkanlığı’nda, Dink ile ilgili bazı istihbarat raporlarının silindiği belirtildi. İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in ifadeye gelmesiyle, bugüne kadar hiç ortaya çıkarılmayan iki raporu da savcılığa sunduğu vurgulandı.

Gazeteci Hrant Dink 19 Ocak 2007'de genel yayın yönetmeni olduğu Agos Gazetesi'nin önünde öldürüldü. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

hrant dink cinayetine ilişkin iddianameye al jazeera ulaştı. iddianamede polis müdürlerinin yanı sıra mülkiye müfettişi şükrü yıldız da şüpheli olarak yer aldı. iddianamede yıldız’a ağır suçlamalar yöneltildi.

"müfettiş fetö örgütüne yardım etti, suçu istanbul’a yükledi"

şükrü yıldız’ın "fetö/pdy silahlı terör örgütü'ne" üye olmadığı ancak örgütün amaçları doğrultusunda hareket ettiği belirtildi. müfettiş şükrü yıldız’ın hrant dink cinayetinde sorumluluğu olan istihbarat daire başkanlığı'ndaki görevlilerle birlikte hareket ederek, cinayette sorumluluğu bulunan trabzon il emniyet müdürlüğü ve istihbarat daire başkanlığı görevlilerinin açığa çıkartılmasını engellediği ve bütün sorumluluğu "kasıtlı olarak" istanbul il emniyet müdürlüğü görevlilerinin üzerine yıktığı vurgulandı.

cerrah: dink ile ilgili tehditler toplantıda konuşuldu

hrant dink ile ilgili bir tehdit ortamının oluştuğunu vurgulayan savcılık, cinayet döneminde istanbul il emniyet müdürü olan celalettin cerrah’ın da ifadesinde bu tehdide dikkat çektiğini belirtti. cerrah’ın savcılığa verdiği ifadede, vali başkanlığında ayda bir yapılan mit, il emniyet müdürlüğü, il jandarma komutanlığı birimlerinin de katıldığı "il emniyet ve asayiş" toplantılarında, hrant dink’in yapılan protestolardan ötürü gündeme geldiğini ve ayrıca ermeni toplumuna yönelik tehditlerin de konuşulduğunu ve değerlendirilmeler yapıldığını beyan ettiği iddianamede yer aldı.

"şüpheliler, bilgilerin sadece bir kısmını aktardı"

trabzon emniyeti'nde görevli şüphelilerin hrant dink'e yönelik tehdit atmosferinden haberdar olduklarının belirtildiği iddianamede, "hrant dink’in öldürüleceğine dair kesin istihbari bilgiye sahip oldukları halde cinayet tasarısına ilişkin bilgilerin bir kısmını devletin ilgili birimlerinin yalnızca bir kısmına aktarmış, cinayet tasarısındaki gelişmeleri ve değişiklikleri kayıt altına almamış, cinayeti tasarlayan örgüte operasyon yapmamışlardır" denildi.

"engin dinç bugüne kadar gizlenen iki rapor sundu"

emniyet istihbarat daire başkanı engin dinç’in ifade işlemi de iddianamede yer aldı. cinayetten bugüne kadar hiç ortaya çıkmayan iki raporun, engin dinç’in ifadeye gelmesiyle birlikte savcılığa kendisi tarafından sunulduğu belirtildi.

söz konusu iki istihbarat raporunun kayıtlarda olduğunu ancak savcılığa yıllardır sunulmadığını anlatan savcılık, "şüpheli engin dinç savunması sırasında; istihbarat daire başkanlığı'nda yaptıkları araştırma sonucunda c.başsavcılığımıza ifade vermeye gelmeden önce trabzon il emniyet müdürlüğü'nce istihbarat daire başkanlığı'na hitaben yazılmış 14/09/2006 tarihli yazı ve eki 12/09/2006 tarihli ve 11 nolu f/3 gizli buluşma raporunu bulduklarını söylediği, 14/09/2006 tarihli ve 175177 sayılı yazı ve eki f/3 buluşma raporunu savunmasına ek olarak soruşturma dosyasına sunmuş olup, 12/09/2006 tarihli f/3 buluşma raporu ve bu raporda düzenlendiği belirtilen f/4 haber raporunu hrant dink cinayetinin işlendiği tarihten itibaren bütünsoruşturma makamlarından gizlendiği tespit edilmiştir" vurgusu yapıldı.

"bilgiler trabzon ve istihbarat daire başkanlığı’ndan silindi"

söz konusu raporlardan birinin dönemin trabzon emniyet müdürü reşat altay tarafından düzenlenerek istihbarat daire başkanlığı'na gönderildiği, diğer raporun ise trabzon istihbarat şube müdürlüğü görevli iki polis memurunun erhan tuncel ile yapılan gizli buluşma üzerine düzenlendiği belirtildi. söz konusu görüşmelere ilişkin hazırlanan raporun bulunduğu trabzon istihbarat şube müdürlüğü’ndeki bilgisayarlardaki bilgilerin de yok edildiği vurgulandı. iddianamede, "istihbarat daire başkanlığı c şube müdürlüğü'nde bulunan 11 nolu f/4 raporuna ilişkin kayıtların da bilgisayar ortamında yok edildiği anlaşılmıştır" denildi.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;