Türkiye

Hükümet programında 'Hoca' üslûbu

2002’den bu yana iktidar koltuğunda oturan AK Parti hükümetlerinin beşinci programı okundu. “Paralel yapı” ile mücadele ‘ ‘vesayet odakları ile mücadele’ şeklinde ilk kez hükümet programına girerken Başbakan Davutoğlu’nun ‘Hoca’ uslubu da programa yansıdı. Yeni anayasa, güçlü ekonomi gibi hedefler ise bir önceki hükümet programıyla ortaktı.

Konular: Türkiye
Başbakan Davutoğlu 62'nci hükümet programını Meclis'te okudu. [Fotograf: Zeki Öztürk-AJT]

ahmet davutoğlu 62’nci ak parti hükümet programını meclis genel kurulu’nda okudu. 62’nci hükümet programı 7 bölüm 189 sayfadan oluştu. hükümet programının yer aldığı kitapçık sunuş, ileri demokrasi, insani kalkınma, yaşanabilir mekanlar ve çevre , güçlü ekonomi, öncü ülke ve sonuç bölümleri halinde hazırlandı. davutoğlu tamamen metne bağlı kalmadı, kitapçığı atlayarak okudu.  başlıklar halinde dile getirilen hedefler alt başlıklar şeklinde de sıralanmıştı. hükümet programı madde madde sıralanıp,okununca 'hoca üslubu' diye değerlendirildi

61’nci hükümet programı ise 8 temmuz 2011’de recep tayyip erdoğan tarafından okunmuştu. ak parti genel başkanlığı’nı ve başbakanlığını erdoğan’dan devralan ahmet davutoğlu daha önceki ak parti hükümet programlarında yer alan hedefleri korurken, programında yatay şehirleşme, yeni vesayet odaklarıyla mücadele gibi yeni hedeflere de yerdi. yeni anayasa, güçlü ekonomi, ileri demokrasi gibi hedeflerse 61’nci hükümet programında da vardı.

yeni anayasa’

başbakan ahmet davutoğlu daha önceki ak parti hükümet programlarında yer alan yeni anayasa hedefinin altını çizdi. davutoğlu “ 1982 anayasası darbe ikliminin anayasasıdır ülkemize dar geldiği konusunda toplumun her kesiminde ciddi bir mutabakat vardır. yeni türkiye toplumsal barışın ve dinamiklerin önünü açan, yüzü geleceğe dönük bir anayasa’yı gerektirmektedir. yeni türkiye sivil ve demokratik bir anayasa ile yönetilmelidir” dedi.

61’nci hükümet programı okunurken aynı hedefe erdoğan da yer vermişti. bu hedef 61’nci hükümet programında erdoğan tarafından şöyle dile getirilmişti:

“ türkiye’nin her alanda kattettiği mesafe ve artan toplumsal beklentiler yeni anayasayı ertelenemez hale getirmiştir. toplumun yaklaşık 30 yıl önce bir müdahale ürünü olarak kendisine dayatılan bu anayasayı hak etmediği açıktır. bu nedenle önümüzdeki dönem yeni anayasa dönemi olacaktır. biz bu anayasanın dışlayıcı değil, kapsayıcı, ötekileştirici değil kucaklayıcı , baskıcı değil özgürleştirici bir anayasa olması gerektiğine inanıyoruz”

'ileri demokrasi' 

her iki programda yer alan ortak hedeflerden biri de ileri demokrasi oldu. 61’nci hükümet programında ” demokratikleşme yönünde aldığımız mesafe sivil ve yeni anayasa ile taçlanmış olacak, türkiye ileri demokrasiye kavuşacak” denilirken davutoğlu kabinesinin hükümet programında ileri demokrasi ayrı başlık olarak programa girdi. yeni anayasa, demokratikleşme, avrupa birliği, çözüm süreci adalet ve yargı reformu bu başlık altında anlatıldı.

‘güven veren adalet’ her iki programda da yer alan ortak başlıklardan bir diğeri oldu. başbakan ahmet davutoğlu yargı alanındaki en temel sorunu bazı yargı mensuplarının siyasi- ideolojik bir misyon üstlenmesi ve taraf haline gelmesi olarak tanımladı. davutoğlu “ yargının bağımsız ve tarafsız olması, yargı üzerinde kurulmak istenen, vesayetlerin yok edilmesi, yargının milletin yargısı olması için gerekenleri tereddütsüz yapmak hükümetimizin ana öncelikleri arasında yer alacaktır” ifadelerini kullandı.  61’nci hükümet programında ise erdoğan “ herkesin güven duyduğu bir adalet sistemini oluşturmak temel hedefimizdir . gecikmiş adalet adalet değildir anlayışıyla yargı süreçlerini daha da hızlandıracağız” demişti.

'paralel yapı yerine yeni vesayet odağı' 

62’nci hükümet programına ilk kez ‘ paralel yapıyla mücadele’ girdi. ancak paralel yapı denmedi. cemaat “ yeni vesayet odağı” olarak tanımlandı. davutoğlu “ geleneksel vesayetçi aktörler ve kurumlarla yürüttüğü mücadele neticesinde hükümetlerimiz, milli iradeye dayalı demokratik bir siyasal sistemi inşa etme hedefine odaklanmışken 7 şubat, 17-25 aralık hadiseleri ve yeni vesayet odağının saldırılarına maruz kalmıştır” dedi ve vesayet odaklarıyla mücadelinin kararlı bir şekilde süreceğini belirtti.

61’nci hükümet programında ise “ vesayetçi anlayışların sultasına karşı milli iradeyi güçlendirdik” ifadeleri yer almıştı.

ekonomideki hedefler

ahmet davutoğlu 62’nci hükümetin ekonomideki hedeflerini ‘ güçlü ekonomi’ başlığı altında anlattı. buna göre bir önceki hükümet programında da yer alan 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek hedefi korundu. davutoğlu istikrar ve güçlü mali yapı politikalarının süreceğini belirtti. “  para politikası alanında temel amacımız fiyat istikrarını sağlam ve sürdürmektir. önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadele daha fazla yoğunlaşacağımız bir dönem olacak. enflasyon hedeflemesi temel para politikası rejimi olmaya devam edecektir. dalgalı döviz kuru rejimi devam edecek” dedi. ak parti hükümetlerinin mali disipline önem verdiğini söyleyen davutoğlu ‘ bu anlayışın 2015 genel seçimlerinde de süreceğini’ söyledi yani ‘seçim ekonomisi uygulanmayacak’ mesajı” verdi.

61’nci hükümet programında ekonomideki hedefler “istikrarlı ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak, istihdamı artırmak, fiyat istikrarını sürdürmek, mali dengeleri sağlamlaştırmak olarak sıralanmıştı.  programda “ enflasyon hedeflemesi temel para politikası rejimi olmaya devam edecektir. dalgalı kur rejimi uygulaması sürdürülecektir. merkez bankası kullanacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecektir” denildi.

‘yatay şehirleşme’

başbakan davutoğlu hükümet programında bir önceki hükümet programından farklı olarak ‘ yaşanabilir mekanlar ve çevre’ başlığı altında kentleşme ve çevre politikalarını değerlendirdi.  ak parti kongresinde yaptığı konuşmada ‘ yatay kentleşme’ hedefini ortaya koyan başbakan davutoğlu bu hedefi hükümet programına taşıdı. davutoğlu “ önümüzdeki dönemde başta kadim şehirlerimiz olmak üzere tüm mekanlaramızda politikamız dikey değil yatay bir yapılaşma olacaktır” diye konuştu.

'öncü ülke'

davutoğlu dış politikayı ise öncü ülke başlığı altında anlattı. türk dış politikasını küresel bir marka olarak tanımlayan davutoğlu “ türkiye olaylara seyirci kalan değil, yön veren bir ülke olarak türkiye’nin dış politika tercihleri tüm dünya tarafından yakından takip edilmektedir” dedi.  ab’ye tam üyelik hedefinde kararlılık vurgusu yapan davutoğlu kıbrıs sorununun çözümü için  türkiye’nin tezlerini sürdüreceğini ve garantör ülke olarak da çözüm için yapıcı katkısını sürdüreceğini söyledi. davutoğlu “ bölgesel ve uluslararası sorunlara karşı dayanışma içinde olduğumuz abd ile ilişkilerimiz karşılıklı saygı ve güven temelinde geliştirilmeye devam edecek”dedi.  davutoğlu ortadoğu politikasıyla ilgili olarak ise “ ortadoğu’da kalıcı istikrarın sağlanmasının en önemli koşullarından biri filistin sorununun adil, kapsamlı ve yaşayabilir bir çözüme ulaştırılmasıdır.  türkiye’nin filistin ulusal birlik hükümetine yönelik güçlü desteği devam edecektir.  israil ile normalleşme israil’in filistin’e yönelik saldırıları ve gazze başta olmak üzere uyguladığı kısıtlamalar sona ermedikçe mümkün olmayacaktır.

güven oyu 6 eylül'de

davutoğlu’nun konuşması bir saat 20 dakika sürdü. davutoğlu da konuşmasını “ allah yar ve yardımcımız olsun” diye bitirdi. hükümet programı üzerindeki görüşmeler 4 eylül'de güvenoylaması ise 6 eylül'de meclis'te yapılacak

 

kaynak: al jazeera  

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;