Türkiye

İlk adıma katılım payı engeli

17 yaşındaki Yeter Beyaztaş, henüz 4 aylıkken iki ayağını ve bir elini kaybetti. Son iki yılda aldığı kas güçlendirme tedavisi başarılı geçti. Bir buçuk ay sonra, 18'inci yaş gününde protez bacaklarına kavuşmayı bekliyor. Ancak önünde bir engel var: Devletin istediği katılım payı.

Konular: Türkiye
yeter-beyaztas
Yeter Beyaztaş yıllarca alay ederler diye evinden dışarıya çıkmamış. [Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever/Al Jazeera Türk]

henüz dört aylıkken geçirdiği bir rahatsızlık sonucu adana balcalı hastanesi’nde kanı değiştirilen ardından kangren sonucu iki ayağını ve bir elini kaybeden yeter beyaztaş bu gün 17 yaşında ve 18’inci doğum gününe 1,5 ay kaldı. bu doğum günü diğerlerinden daha önemli çünkü maddi imkânsızlık nedeniyle daha önce hiç sahip olamadığı protez bacaklara kavuşmak ve yürüyebilmek için bir şansı var.

sokağa çıkmadı, okula gitmedi

yeter beyaztaş ailesinin ısrarına karşın durumundan utandığı için hiç okula gitmemiş. okuma yazmayı kendi kendine öğrenen yeter, yaşadığı diyarbakır’ın hani ilçesine özel bir rehabilitasyon merkezi açıldığında dışarıya çıkmaya ve merkeze gitmeye razı olmuş.

“benimle alay ederler diye sokağa çıkmadım okula gitmek istemedim. iki yıl önce benim durumumdakilerin gittikleri rehabilitasyon merkezi açıldığında ilk kez evimden çıktım. arkadaşlar edindim ve burada durumumdan utanılacak bir şey olmadığını anladım. buradaki uzmanlar tarafından kaslarımın güçlenmesi ve protez bacak kullanmaya hazır hale gelmesi için çalıştık. kaslarım şimdi kuvvetli, şimdi en büyük hayalim yürüyebilmek.”

yeter-beyaztas
Yeter Beyaztaş protez bacak kullanabilmek için haftada iki saat terapi görüyor.

tekerlekli sandalyesini babasına vermiş

yeter beyaztaş’ın çocukluğundan beri protezlerle yürüme düşleri ailesinin durumu nedeniyle hep ertelenmiş. babasının geçirdiği bir kazanın ardından ise hayal olmuş.

“babam inşaat işleriyle uğraşıyordu. iflas edince oturduğumuz mersin’den diyarbakır’a sonra da hani’ye taşındık. babam çalışmak üzere kuzey irak’a gittiğinde trafik kazası geçirdi ve felç oldu. dört yıldan beri yatalak ve ben tekerlekli sandalyemi ona vermek zorunda kaldım. ne zaman yürüme hayalleri kursam hep bir şey çıktı ve kısmet olmadı.”

yeter-beyaztas
Yeter'in rehabilitasyon merkezinde en büyük destekçileri Yakup Timur, Özgür Murat Alp ve Salih Köylü.

‘alamazsak kahrolurum’

yeter’in yürüyebilme ihtimali onun kadar annesi muhsine beyaztaş’ı da heyecanlandırıyor. dünyada bundan daha fazla istediği hiç bir şeyin olmadığını anlatan anne beyaztaş, protezleri alamama ihtimalinin kendisini kahredeceğini söylüyor.

“sekiz çocuğum var. biri üniversite olmak üzere beş çocuğum okula gidiyor. yeter’in durumu nedeniyle devlet bana bakıcı ücreti olarak 750 lira ödüyor. kocam yatalak ve eksik primlerini ancak ödeyebildik ve emekli olmaya hak kazandı. iki aydır 700 lira maaş almaya başladı. ailemizin bütün geliri bu. yeter benim üzerime sgk’lı. kanuna göre protezi devlet karşılıyor ancak bizim katkı payı ödememiz lazım. protezin cinsine göre bu bin 600 ile 2 bin lira arasında. gelirimiz zaten bize yetmiyor ve kayınpederimin yardımıyla güçlükle geçimimizi yapabiliyoruz. bu parayı bulup yatırma imkânımız yok. eğer bu protezleri alamazsak kahrolurum. bebekliğinden beri tek hayalim kızımın yürüyebilmesi.”

yeter-beyaztas
Annesi Muhsine ve dedesi Sabri Beyaztaş Yeter'in yürüyeceği günü bekliyorlar.

‘bir rüya gördüm’

‘bir hastaneye gidiyormuşuz ve hastanede odaya girdiğimizde benim için hazırlanan protez bacakları görüyorum. doktorlar ayaklarıma geçiriyorlar ikisini de. ayağa kalkıp önce sol adımımı atıyorum. artık yürüyebildiğimi görüyorum. öyle büyük bir mutluluk ki sevinçle gözlerimi açıyorum.”

yeter-beyaztas
Rüyalarının gerçeğe dönüşmesi için Yeter Beyaztaş'ın katılım payını temin edip ödemesi gerekiyor.

yeter beyaztaş her uyuduğunda bu rüyayı gördüğünü anlatıyor. rüyası gerçekleşirse sekreter olmak istiyor, bunu da ‘kimse masanın altından bacaklarımın sakat olduğunu görmez’ diye gerekçelendiriyor. sosyal güvenlik kurumu’ndan alınan bilgiye göre protez taktırmak isteyenlerde yüzde 20 katkı payı isteniyor. ayak protezlerinin fiyatı 6 ile 20 bin lira arasında değişiyor. yeter beyaztaş, protez bacaklara kavuşmak için katılım payını bulamazsa yine sadece rüyalarında yürüyebilecek.  

kaynak: al jazeera

Abdülkadir Konuksever

1971 yılında diyarbakır'da doğdu. 1990 yılında gazeteciliğe başladı. ulusal ve uluslararası yayın kuruluşlarında çalıştı. basılı iki öykü kitabı bulunan konuksever, al jazeera türk diyarbakır ofisi muhabiri olarak görev yapmaktadır.  Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;