Kadına şiddet

'Kadın sünnetine' sıfır tolerans

Dünyada 140 milyon kadın ve kız çocuğu halk arasında 'kadın sünneti' olarak bilinen genital sakatlama uygulamasının mağduru. Ağır travmalar geçiriyorlar, zor atlatıyorlar. Bu uygulamaya karşı mücadele veren Çöl Çiçeği Vakfı'na göre çözüm eğitimden geçiyor.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Kadına yönelik genital sakatlamaya karşı sıfır tolerans günü

140 milyon kadın ve kız çocuğu mağdur

En çok görüldüğü ülke Somali

6 şubat 'kadına yönelik genital sakatlanmaya karşı sıfır tolerans günü'. 21'inci yüzyılda hâlâ milyonlarca kadın pek çok ülkede eski bir geleneğin mağduru. çoğu ülkede dini gerekçelerle yapılıyor ancak hiçbir dini kitapta yeri yok.

bm çocuklara yardım örgütü'nün (unicef) verilerine göre uygulamanın en yüksek olduğu ülke yüzde 98 ile somali. bazı ortadoğu ve asya ülkelerinde de yüksek.
en yüksek oranların görüldüğü ülkeler arasında yüzde 91 ile mısır var. sudan'da yüzde 88, kenya'da yüzde 27, irak'ta yüzde 8 oranında görülüyor.
dünyada şu ana kadar 140 milyon kadının mağdur olduğu tahmin ediliyor. bu uygulamaya karşı mücadele veren çok sayıda kuruluş var. bunlardan biri de merkezi viyana'da olan çöl çiçeği vakfı.

Somalili eski model Waris Dirie'nin "Çöl Çiçeği" ve "Çöl Çocukları" adlı kitapları Türkiye'de de yayımlandı.
vakfın kurucusu kendisi de somali'de küçük bir kız çocuğu iken bu uygulamanın mağduru olan eski top model ve insan hakları savunucusu waris dirie.
dünya çapında 'kadına yönelik genital sakatlamaya' karşı mücadele veren simge isimlerden. kendi deneyimini dünyaya anlatarak başka kadınları da hikâyelerini anlatmaya yüreklendirdi.

2002 yılında kurulan vakıf, avrupa'da bu konuda yasal düzenleme yapılmasının önünü açtı. çöl çiçeği vakfı, eylül 2013'te berlin'de alman waldfriede hastanesi'nin işbirliğiyle 'genital sakatlama' mağduru kadınların tedavisi için ilk merkezini açtı.

istanbul'da tedavi merkezi açılacak

çöl çiçeği, istanbul'da da bir merkez açma hazırlığında. türkiye'deki merkezde çalışacak doktorlar önümüzdeki aylarda avrupa'da eğitim alacak. ortadoğu ve afrika ülkelerinden mağdur kadınlar türkiye'de tedavi olacak.

peki halk arasında 'kadın sünneti' olarak bilinen bu uygulamanın kökleri neye dayanıyor? kampanyalardan sonuç alınabiliyor mu? hükümetlerin ne yapması gerekiyor? çöl çiçeği vakfı'nın (desert flower foundation) genel müdürü walter lutschingher'le konuştuk.

 

 

çöl çiçeği vakfı'nın deneyimlerinden yola çıkarak bu uygulamanın temel sebepleri nelerdir?

eski bir uygulama, 4 bin yıl öncesine dayanıyor. ilk olarak mısır'da firavun döneminde bahsi geçiyor. günümüzde de özellikle batı ve doğru afrika'da uygulanıyor. ortadoğu'da mısır, güneydoğu asya'da endonezya ve malezya’da görülüyor. temel nedeni  kadın cinselliğinden korkulması. uygulama ile kadınların cinsel isteklerinin azaltılması ve kocalarına sadık kalmalarının sağlanması amaçlanıyor.

kız çocukları kaç yaşında bu uygulamaya mâruz kalıyor?

ülkeden ülkeye değişiyor. doğu afrika'da özellikle somali, cibuti, eritre, sudan'da 3-8 yaşları arasında, kenya, uganda ve diğer afrika ülkelerinde daha çok 8-12 yaşları arasında yapılıyor. endonezya'da ise doğar doğmaz yapıldığına dair raporlar var.

peki sonuçları neler? kadınların hayatı nasıl etkileniyor?

korkunç sonuçları var.  kadınları hayattan kopartıyor. kadınlar korkunç acı çekiyorlar. uygulama enfeksiyona yol açıyor. bu enfeksiyonlar da  pek çok kadında kısırlığa neden oluyor.

bu operasyonlar nasıl koşullarda ve kimler tarafından yapılıyor?

pek çok afrika ülkesinde "sünnetçi" adı verilen kadınlar yapıyor. birkaç ülkede de hastanede doktorlar tarafından yapılıyor.

doktorların yapması yasal mı?

bm'nin, kadınları cinsel organlarının sakatlanmasını "işkence ve suç" olduğuna dair bildirisine rağmen neredeyse tüm ülkelerde bu operasyonlar yapılabiliyor. yetkililer tarafından yasaların uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilmiyor.

kadınlar size nasıl başvuruyor? sistem nasıl işliyor?

kadınlar e-posta gönderiyor. adresimiz office@desertflowerfoundation.org. biz de hastanelerle bağlantı kurmalarını sağlıyoruz. kadınlar hastanede muayene ediliyor. ameliyat oluyorlar, psikolojik tedavi de görüyorlar.

hiçbir gelişme görüyor musunuz? mücadeleniz, kampanyalarınız sonuç veriyor mu?

konu dünyada daha çok konuşulmaya başlandı, tabu olmaktan çıktı, bu önemli bir adım. bu konuda kilit nokta eğitim. ikinci önemli nokta eğitim, üçüncüsü yine eğitim. eğitim olmadan hiçbir şey değişmeyecektir. çünkü uygulandığı ülkelerde cinsel eğitim yok. kadınların toplumdaki konumu değişmedikçe de bu sorun devam edecektir. bu uygulama yasadışıdır ve sorumluları adalet önüne çıkartılmalıdır.

Buket Güvenç Kayılı

Al Jazeera, Haber Prodüktörü Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;