Türkiye

Kayseri'de bir iş kazası ucuz atlatıldı

Kayseri Serbest Bölgesi'nde 34 işçinin zehirlenmesi, iş kazalarını yeniden gündeme getirdi. İş güvenliğinin artırılması için alınan tedbirlerin yetersiz kalması kazaların en önemli nedeni.

Konular: Türkiye
Kayseri Serbest Bölgesi'nde 34 işçinin zehirlenmesiyle iş kazaları yeniden gündeme geldi. [Özgür Tekşen-AJT]

kayseri pınarbaşı’da 23 ocak'ta meydana gelen trafik kazası nedeniyle basın mensupları kayseri devlet hastanesi’ne geldi. gazetecilerin amacı yaralıların durumu hakkında hastane yetkililerinden bilgi almaktı. onlar hastane önünde beklerken birden çok sayıda işçinin hastaneye getirildiğini gördü.

kayseri serbest bölgesi’nde bulunan bir tekstil fabrikasının 34 işçisi zehirlenme şüphesiyle acil servise giriyordu. 4 işçinin ağır olduğunu doktorlardan öğrendiler. 2 işçi sağlık durumları kritik olduğundan yoğun bakıma kaldırıldı. 

Kayseri Serbest Bölgesi [Özgür Tekşen-AJT]

trafik kazası, iş kazasına karıştı

21 kişinin yaşamını kaybettiği bir trafik kazası, işçilerin toplu halde etkilendiği bir iş kazasını da gündeme getirdi. işçileri bir kısmı ilk müdahalenin ardından, diğerleri ise kısa bir tedaviden sonra taburcu edildiler. fakat kullanılan temizlik malzemesinin bir kaç yıldır kullanılmayan fabrika binasındaki asit kalıntısına karışması sonucu ortaya çıkan gaza ağır şekilde maruz kalan iki işçi, kritik aşamayı ancak yoğun bakımdaki tedavi sonrasında atlatabildi.

o işçilerden birisi 53 yaşındaki halil sabur’du. ağabeyi faruk sabur 4 gün boyunca kardeşinden gelecek iyi haberi bekledi. sonunda kardeşi kardioloji servisine çıkarıldı, durumu önceki günlere göre daha iyiydi. güzel haberi aldığı gün, kardeşinin hikayesini anlatırken önce “kardeşim çok iyi şu anda” dedi, ferahlamıştı. sonrasını kendisinden dinleyelim: 

Faruk Sabur [Özgür Tekşen-AJT]

“fabrika boş şekilde yeni sahibine teslim edilmiş. orada eskiden var olan bir madde olduğunu bilmiyorlarmış. kimse farkına varmamış. onlar temizlerken gaz ortaya çıkmış, uçuşmuş, o nedenle zehirlenme olmuş. konuyla ilgili olarak fabrika müdürleri gidip araştırmışlar kazanın nasıl olduğunu. benim bir malumatım yok şu anda”.

kardeşinin bir oğlu bir de kızı olduğunu, oğlunun üniversitede okuduğunu, kızının ise çalışmadığını anlattı. kaza olduğunda halil sabur işe gireli daha 3 gün olmuştu. sigortalı bir iş bulmuş çalışıyordu.

çalışanların yüzde 2,3'ü kaza geçiriyor

türkiye iş kazalarının sıklıkla meydana geldiği bir ülke. türkiye istatistik kurumu’nun (tüik) 2013 yılı nisan, mayıs ve haziran aylarında yaptığı “iş kazaları ve işe bağlı sağlık problemleri” konulu araştırma, son 12 ay içerisinde çalışanların yüzde 2,3’ünün bir iş kazası geçirdiğini ortaya koyuyor.

sektörel olarak incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 10,4, elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 5,2, inşaat sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 4,3 oldu.

önlem firmanın sorumluluğunda

kayseri serbest bölgesi’nin yönetiminden sorumlu kayser a. ş.’nin yönetimi yaşananların medyada gündeme geldiği gibi vahim olmadığını, hastalananların durumunun da iyi olduğunu söyledi. aljazeera’ya konuşan kayser a.ş. genel müdürü mehmet özkantar, kurum olarak iş kazalarını önleme ile ilgili bir çalışma yapma yükümlülüğünün olmadığını belirtti. özkantar, “serbest bölgedeki her firma kendi önlemini almak zorunda. yasal olarak da her işyerinin bir iş güvenliği firmasından hizmet alması gerekiyor. bunu bütün firmalar sağlıyorlar zaten. biz de böyle bir durum vuku bulduğunda onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.  

KAYSER Genel Müdürü Mehmet Özkantar [Özgür Tekşen-AJT]

 

TÜİK'e göre iş kazaları

(2013 mayıs ayı itibarıyla)

 

  • işle bağlantılı hastalık oranı yüzde 2,1
  • sektörel olarak son 12 ay içinde sağlık sorunun yaşayanların oranının en yüksek olduğu sektör yüzde 5,5 ile madencilik
  • istihdamın en yoğun olduğu tarım, ormancılık ve balıkçılık seköründe yüzde 2
  • inşaat sektöründe yüzde 3,5,
  • toptan ve perakende ticaret, lokanta ve oteller sektöründe yüzde 2,1
  • imalat sanayinde yüzde 2,7
  • toplum hizmetleri, sosyal ve kişisel hizmet faaliyetleri sektöründe ise yüzde 2,2
     

 

türkiye avrupa birincisi

ancak tek tek firmaların aldığı önlemler yeterli olmuyor. uluslararası çalışma örgütü’nün (ilo) istatistikleri tablonun türkiye açısından iyi olmadığını söylüyor. ilo’nun 2010 yılında yaptığı çalışmaya gore türkiye’de yaklaşık 63 bin iş kazası yaşandı, bu kazalar sonucu 1444 kişi hayatını kaybetti. yani türkiye ölümlü iş kazalarında bu verilere göre avrupa birincisi, ve dünya üçüncüsü.

ilo’nun 82 ülkeyi göz önüne alarak yaptığı araştırmaya göre türkiye’de iş kazaları sonucu hayatını kaybeden sigortalıların sayısı yüz binde 18 olurken, avrupa birliği için bu oran yüz binde 2,5’. türkiye ortalaması ab ortalamasının 7 katı.

ilo’nun “meslek hastalığı”na yakalananlar ile ilgili çalışmasına gore 2010’da türkiye’de 533 kişi işe bağlı hastalıklara yakalandı, 10 kişi meslek hastalığı sonucu hayatını kaybetti. bu süreçte ingiltere’de 495.000, a.b.d’de 158.100 almanya’da ise 69.186 meslek hastalığı görüldü.

sendikacılar örgütsüzlükten yakınıyor

sendikacılara göre türkiye’deki sendikalaşma oranının düşük olması sorunlara davetiye çıkarıyor.  disk’e bağlı birleşik metal - iş sendikası kayseri bölge örgütlenme uzmanı yakup aslandoğan kayseri’nin de bu örgütsüzlükten azade olmadığını söyledi. aslandoğan, örgütsüz ve güvencesiz ortamda iş kazalarının alabildiğine yaygın olduğunu savundu, özellikle de metal sektöründe: 

Sendikacı Aslandoğan işçilerin örgütlenmesinin engellendiğini savunuyor. [Özgür Tekşen - AJT]

“ev eşyaları üretiminde özellikle ısıtıcılar, ankastre mutfak üretiminde preslere ve sac kesmek için makaslara ihtiyaç duyulur. bütün bunların deforme olması, teknolojik olarak yenilenmemiş olması iş kazalarına davetiye çıkarmakta. kimisi pres ve sac kesme makinwelerine parmaklarını kaptıran ya da eli bileğinden kesilen arkadaşlarımız var. son olarak 5 ay kadar once bir işçi kardeşimiz hayatını kaybetti.”

iş kazaları, iş yerinde meydana gelen kazalar sonrası yaşanan yaralanma ve ölümler türkiye için bir sorun olmayı sürdürüyor. kayseri’de yaşanan son iş kazasında hayatını kaybeden kimsenin olmaması iş çevrelerinde memnuniyetle karşılandı.  kazanın meydana geldiği kayseri serbest bölgesi’nin genel müdürü mehmet özkantar, “hiç bir zaman da olmasını istemeyiz bunun, bir kişinin dahi etkilenmesini istemediğimiz bir olaydır iş kazası” diyordu. ancak ilo gibi uluslararası kurumların istatistikleri türkiye’de durumun avrupa standartlarının epey altında olduğunu gösteriyor.  

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;