Futbol

Kocaelispor nasıl kurtulur?

20 yıl öncesinin güçlü, korkulan ekibi Kocaelispor, futbolun en alt liginde, amatörde mücadele ediyor.Buna karşın evindeki her maçını 15 bine yakın taraftara karşı oynayan takım, hâlâ maddi zorluklarla can çekişiyor. Peki 'Körfez fırtınası' eski günlerine dönebilir mi?

Konular: Spor
Kocaelispor'un 1995-96 kadrosu.

fotoğrafta görmüş olduğunuz kadro kocaelispor tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı ekibi.

sezon 1995-96. ayaktakiler: alper boğuşlu, evren nuri turhan,john moshoeu,turan uzun, ümit inal, nuri çolak. oturanlar:  mirko mirkovic, faruk yiğit, volkan gökdemir, yalçın kıldıran, tayfur havutçu.

saffet sancaklı, zeki önatlı gibi tecrübeli isimlerin de bulunduğu takımın teknik direktörü mustafa denizli. denizli'nin yardımcısı da hikmet karaman.

bu dönemde tarihinin en keyifli dönemlerini geçiren kocaelispor, bu sezonu 5. tamamladı, inter toto'ya gitti. bir sezon sonra ise holger osieck döneminde türkiye kupası'nı kazandı. 2001-02'de lazarov, ayew, serdar topraktepe, dobrowski, ayman, hasan yiğit ile kadroyla bir türkiye kupası daha geldi ve bu son oldu.

20 sezon süper lig'de mücadele eden yeşil-siyahlılar borçları yüzünden uygulanan transfer yasağı nedeniyle 21 yaş altı futbolcularla maça çıkmaya başladı. takım her yıl ecel terleri dökerek düştü, düştü, düştü…. şimdi futbolun en alt basamağında, bölgesel amatör lig'de mücadele ediyor. 12. gruptaki kulüp, 13 takımlı ligde 4. sırada.

yönetimlerin başarısızlıkları nedeniyle bu hale gelen kocaelispor'da taraftarlar eski günleri mumla arıyor ama umutlar hiç tükenmedi. belki de eskisinden daha fazla takıma destek oluyorlar.

kocaelispor iç saha maçlarında süper lig ekiplerini kıskandıracak tribünlere karşı oynuyor. geçen sezon ligin ilk 7 iç saha maçında takım ortalama 10 bin 100 kişiye oynadı. süper lig'in birçok ekibini geride bıraktı. büyükçekmece maçını ise 15 bin 187'si biletli, 20 bini aşkın taraftar izledi ve aydınspor'un 2011'deki 14 bin 94 kişilik bal ligi rekorunu kırdı.

gürsel: tff'de şehir takımlarını kurtarma operasyonu yapılmalı

ibrahim gürsel, özgür kocaeli gazetesi'nin haber müdürü. bir dönem spor muhabirliği de yapan gürsel, camianın nabzını iyi tutan isimlerden biri.

gürsel'e göre kocaelispor’un sorunu aslında lokal bir sorun değil:

"türk futbolunda maalesef kulüplerin sportif başarıları takip edilip, değerlendirilirken, mali durumlarının denetimleri yapılamadı, gelir-gider dengesindeki bozuklukların hesabı sorulmadı"

"şimdilerde 'şirketleşme' yoluyla bu eksiklik giderilmek istense de kocaelispor gibi sırtında geçmişten kaynaklı çok büyük mali kamburu bulunan kulüplere faydası yok" diyen gürsel kocaelispor'un yanı sıra malatyaspor ve sakaryaspor'u da örnek gösteriyor:

"kocaelispor gibi malatyaspor ve sakaryaspor gibi takımlar da can çekişiyor. yarın bunlara kaç takım daha eklenebilir, bilinmez. bu nedenle şehir takımlarını kurtarmak amacıyla türkiye futbol federasyonu başkanlığında genel bir kurtarma operasyonu yapılmalıdır. eski borçlar ya dönemin yöneticilerine yüklenerek, ya da devlet bu borçları bir defalığına silerek kulüpleri kurtarmalıdır. kocaelispor bugün 20 bin taraftar önünde amatör maç oynuyor. insanların geçmişle bağ kurmasını sağlıyor. kapatılmasına göz yummak mümkün değil"

kocaelispor başkanı: ilk iş şehirdeki kulübe güven ortamını sağlamak

peki kocaelispor yönetimi ne durumda? başkan ne düşünüyor? planları, projeleri ne? nasıl yürüyorlar?

al jazeera'nin görüştüğü başkan bahri kubilay yavuz geçen sezondan beri görevde. yavuz'a göre en öncesi yapılması gereken iş şehirdeki kulübe güven ortamını sağlamak. 

"kulübün en büyük sorunu: son 5 sene de 4 lig düştük. biz göreve geçen haziran ayında geldik. göreve geldiğimizde ciddi bir güven sıkıntısı vardı. son 5 senede kulüpte çok ciddi şeyler yaşandı. bunlar sadece sportif değil. özellikle yönetim anlamında çok sıkıntılar yaşandı. şehrin kulübe güveni kalmadı. kocaelispor'un para derdi var ama asıl sorun güven. yönetimden dolandırıcılıktan yargılananlar oldu, hapse giren çıkanlar oldu, hâlâ yargılananlar da var. şehirde 'bu kulüp artık iflah olmaz' duygusu oluşmuştu. biz de ilk olarak bunu çözmeye  çalıştık. yönetim kurulu oluştururken şehrin ileri gelenlerini, köklü ailelerinden önemli insanları bünyemize kattık. biz amatörde oynayan bir kulübüz. kulüpteki 17 yöneticiden 13'ü üniversite mezunu. bunlar 6 tane de mba yapmış yönetici var. üst düzey bir yönetimimiz var. en güzeli hepimiz 'izmit çocuğuyuz'. geçen sene çok yol aldık. finalde kaybettik ama yapılandırmayı çok iyi yaptık. alt yapı organizasyonumuzu da komple yeniledik. 100'e yakın sivil toplum örgütü gezdik. kocaelispor'un yıllarca şehirden kopuk yaşadığını gördük"

'30 milyon tl borçla çıktık, 50 milyon tl borçla düştük'

yavuz'a göre kocaelispor'un birinci önceliği süper lig'e çıkmak değil. kulüp ilk önce ekonomisi, altyapısını geliştirecek ve hedeflere yavaş yavaş, sağlam adımlarla ulaşılacak:

"birinci öncülüğümüz ne pahasına olursa olsun süper lig'e çıkmak değil. 2007-08'de süper lig'e çıktı bu kulüp. 30 milyon tl borçla çıktı. 50 milyon tl borçla düştü. bu iş parayla olmuyor. iyi yönetşlmeyen her yapı batmaya mahkum. bizim ilk amacımız kendi kaynaklarıyla ayakta duran bir kulüp. taraftar şu lafı bekler: biz 5 sene sonra süper lig'e çıkacağız. peki ne bedel ödeyeceğiz? kulübün bir kere daha deneriz şansı kalmadı. sabırlı olacağız, hep beraber ve yavaş yavaş yapacağız. kesinlikle altyapımızla yapacağız"

peki kocaelispor'un federasyon'dan bir beklentisi var mı?

'biz kulübü kötü yönetelim, batıralım. sonra gelsin bizi kurtarsınlar' böyle bir durum olmaz. iyi yönetenlerin hakkını kim ödeyecek o zaman. bu ülkenin sosyal olguları var. mesela vergi affı yapıldı. ama üç büyüklerle bize yapılan vergi affı aynı derecede yapıldı. şartlar aynıydı. biz nasıl yarışalım onlarla. benim federasyondan gelirim yıllık 14 bin tl. 12 deplasmana biner tl ulaşım parası veriyorlar. sosyal adaletse bunun adı ya af yapmayacağız ya da kulüplerin durumuna göre bir ayarlama yapacağız'

'amatörde 154 takım var. 65'i belediye uzantılı. biz nasıl yarışacağız?'

kocaelispor başkanı'nın çok dikkat çektiği bir başka husus da yarıştıkları kulüplere olan belediye destekleri. yavuz "siz en üstten başarı bekliyorsunuz ama alt lig çökmüş. nasıl başarı gelsin?' diye de soruyor:

"amatör ligi 12 gruptan oluşuyor. 154 tane takım var. bu 154 takımın 65 tanesi belediye uzantılı isimle bitiyor. adalet mi? 30 tane de belediyeden direkt para alan takımlar var. belediyenin desteklediği takımlarla ben nasıl yarışayım? 3500 futbolcu var amatörde. en alt kategori senin umurunda değil, sen en üstten başarı bekliyorsun. bu başarı nasıl gelir? senin alt ligin çökmüş. gelin, görün maçlarımızı çamur sahalarda, tarlalarda maç yapıyoruz. geçen sene 4-5 maçta benim sağlık elemanım rakip takımın futbolcusunu tedavi etti. takımların sağlık elemanları yok. biri ölecek anca ondan sonra gündeme gelecek"

kocaeli ülkenin futbol kentlerinden biri. futbola çok önemli isimler verdi. halk, amatörde olmasına karşın kulübünü asla bırakmıyor. süper lig kulüplerini kıskandıracak kadar fazla taraftara karşı oynuyorlar.

geçen sene 20 bin ile amatör lig rekoru kırdılar. ortalama her maç 15 bin kişiye oynadılar. bu sene açılış maçlarını 10 bin kişi izledi. ortalaması ise 9 bin. fakat bu sene yaşanan tatillerden dolayı seri sağlanamadı, taraftarın sayısının düzene girmesi bekleniyor. kulüp, geçen sene de tam 9 bin 800 tane de kombine sattı. 

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;