Mısır'da darbe dönemi

‘Mısır'da milletvekilleri darbeye direnecek’

Mısır’da darbeyle devrilen Muhammed Mursi dönemi milletvekilleri, İstanbul’da yaptıkları toplantıda yurtdışında meclis oturumları düzenleyerek darbe rejimi düşene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Eski milletvekilleri 3 Temmuz darbesinin ardından alınan tüm kararlar ve anlaşmaları geçersiz sayacaklarını açıkladı. [Fotoğraf: AJT-Musab Yousef]

darbeden önceki seçimlerde müslüman kardeşler teşkilâtının hürriyet ve adalet partisi ve diğer partilerden seçilen milletvekilleri, yedi maddelik bir bildirge yayınlayarak, darbe rejimine karşı mücadeleyi uluslararası kuruluşlarla temas kurarak sürdüreceklerini ve bunun için farklı ülkelerde meclis oturumları düzenleyeceklerini ilan etti. 

eski milletvekilleri 3 temmuz darbesinin ardından alınan tüm kararları ve anlaşmaları geçersiz sayacaklarını açıkladı.

vekiller darbe rejimi düşene kadar kamuya açık oturum halinde olacaklarını duyurdu.

istanbul’da toplanan eski milletvekilleri toplantıda vasat partisi'nden servet nafi'yi meclis başkanı seçti.

mısır'da iki ayrı yasama organından halk meclisi geçtiğimiz yıl haziran ayında, şûra konseyi ise darbe rejiminin askeri mahkemesi tarafından feshedilmişti.

"mısır'daki parlamento meşru olmaz"

parlamentosunun yeni başkan yardımcısı olarak seçilen muhammed cemal hişmet al jazeera türk'e konuştu. hişmet, darbe yönetiminde 'şeklen' seçimlerle kurulacak parlamentonun meşru veya yasal olmadığını savundu. kendilerinin meşruiyetini devrim ve halktan aldığını ifade etti. mısır'daki yeni parlamentoyu tanımayacaklarını söyleyen hişmet şöyle konuştu: 

"halkın seçtiği bu parlamento, meşru cumhurbaşkanı mursi tarafından tutuklandıktan sonra da feshedilmedi. bu da yasal olarak bu parlamentonun meşru olduğu anlamına geliyor. bugün ilk oturumunu gerçekleştirdiğimiz parlamento, darbe yönetimine karşı belki şimdiye kadar en somut siyasi adım olarak değerlendirilebilir. bizim temel hedefimiz devrimi korumak ve darbe yönetimine son vermek. biz siyasi bir yapı değiliz. biz halkın seçtiği ve halka halk iradesini ve özgürlüğünü geri kazandırmak için harekete geçiyoruz.”

hişmi, 2012 yılında yürürlüğe gire anayasının maddelerinden 'mısır parlamentosunun oturumları farklı nedenlerden dolayı mısır'ın dışında yapılabilir' maddesine dayanarak parlamentonun yurtdışında yaptığı oturumlarının meşru olduğunu da savundu.

hişmet, "hedeflerinizi nasıl gerçekleştirmeyi planlıyorsunuz? geçici hükümet kurmayı planlıyor musunuz?" sorusuna da şu yanıtı verdi.  

“bu hedefleri gerçekleştirmek için 5 komisyon kurduk. şu an halkın tüm siyasi güçlerini bir araya toplamaya çalışıyoruz. sahadaki gösterileri organize eden grupların yanı sıra yasa ve kanun uzmanlarla istişare halinde olacağız. darbe yönetimine karşı uygulamak istediğimizi bu şekilde uygulamaya çalışacağız. fakat ileride bu istişareler arkasında neler gerekecek bekleyip göreceğiz ve tüm siyasi güçlerle birlikte karar vereceğiz. geçici hükümeti kurmak seçeneği seçeneklerin dışında değil. ancak şu an gündemimizde olan bir şey de değil. biz nihayetinde darbe yönetimine son verebilecek her şeyi düşünebiliriz”

7 maddelik bildirge

milletvekillerinin yayınladığı bildiride şu maddeler yer aldı:

  1. mısır’ın geçtiği kritik durumdan dolayı parlamento oturumları sürecek ve açık toplantı halinde olacak.
  2. hak ve hukuka itibar etmeyen, ülkenin yıkılmasına ve kaynaklarının ziyan edilmesine yol açan iktidara karşı üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek adına askeri darbeden sonra kararlaştırılan tüm düzenlemeler gözden geçirilecek.
  3. mısır’ın içinde ve dışında ilgili makamlarla iletişim kurulacak ve milletvekillerinin çalışmalarından çıkacak tavsiyeler bu makamlara iletilecek.
  4. dünya parlamentolarıyla ve seçilmiş konseylerle da irtibat kurulacak ve mısır’da işlenen hukuk ihlalleriyle ilgili durum anlatılacak.
  5. devrimi korumak için ve darbe rejiminin ülkeyi ele geçirmemesi için gerekli düzenlemeler hazırlanacak.
  6. gelecekte askeri rejimi düşürdükten sonra kurulacak adaletli kanun devleti için yasama ajandası oluşturulacak.
  7. seçilmiş cumhurbaşkanı ve tüm tutukluların hakları savunulacak.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;