Bilim-Teknoloji

Nesnelerin İnterneti ABD’ye ihraç edilecek

Nesnelerin İnterneti alanında teknoloji geliştiren Akın Altunbaş, girişimcilere verilen destek sayesinde ürününü ABD pazarına sunma imkanı yakaladı. Altunbaş, girişimci programları sunan teknokentlerin büyük pazarlara açılan köprü görevini gördüğünü belirtti.

Konular: Bilim-Teknoloji

hastanelerdeki konum bazlı süreçlerin rfid (radyo frekanslı tanımlama) teknolojisiyle takip edilmesini sağlayançözümler sunan borda teknoloji’nin ceo’su akın altunbaş, itü arı teknokent tarafından düzenlenen eğitim ve destek programı sayesinde yurt dışına açılmalarını sağlayacak bilgi birikimine ulaştıklarını ifade etti.

itü gate programına davet üzerine katıldıklarını belirten altunbaş, program kapsamında 17 firmayla eğitime alındıklarını, daha sonra abd'ye gitmesi için seçilen sekiz firmadan biri olmayı başardıklarını söyledi. abd pazarında tecrübe elde etmeye çalışacaklarını belirten altunbaş, geliştirdikleri teknoloji ve gelecekten beklentilerini al jazeera’ye anlattı.

rfid ile nesnelerin interneti nasıl bir araya getiriliyor?

geliştirdiğimiz teknolojiler nesnelerin interneti konsepti altında rfid (radyo frekanslı tanımlama) teknolojisi kullanan ve nesnelerin durum bilgilerini sisteme gönderen bir teknoloji geliştiriyoruz. sadece nesneler değil, hastanelerdeki kişiler hakkında da toplanan durum bilgileri süreçlerin çok daha iyi analiz edilmesi, görüntülenebilmesini ve bu sayede sunulan hizmet kalitesinin artırılmasını sağlıyor. amaç operasyonel süreçleri iyileştirmek, hızlandırmak ve doğruluğunu artırmak olarak tanımlanabilir. geliştirdiğimiz çözümler hastanelerin operasyonlarını iyileştirmeye yönelik.

kullandığımız teknoloji aktif ve pasif rfid olarak iki temel alana ayrılabilirpasif rfid teknolojisi kapsamında içinde güç barındırmayan taglerin okunduğu sistemleri küresel alandaki söz sahibi ortaklarımızla geliştiriyoruz. aktif rfid çözümlerini donanım ve yazılım olarak kendimiz üretiyoruz. hastanelerde hastaların bileklerine taktığı etiketler, personelin yaka kartları ve demirbaşların etiketleri olmak üzere kullanılan 'etiket ailesi' ile okuyucu ve konum vericiler tamamen firmamız tarafından üretiliyor.

bu teknolojiyle ne gibi sonuçlar elde ediliyor?

hastane içerisinde nesneler ve insanların takibini yapıyoruz. hastaların ve personelin hastane içinde bulundukları konumları takip ederek bu süreçler çıkarılıyor. süreçlerde yaşanan gecikmeler ve nedenleri bu sayede tespit ediliyor ve çözüm üretilmesi sağlanıyor. aynı zamanda süreçlerin ne şekilde gerçekleşeceğini gösteriyoruz. örneğin, ameliyathanelerin daha verimli kullanılması için planlanan süreçler ile gerçekleşen süreçlerin kıyaslamasını sunuyor ve ameliythanelerin daha etkin çalışmasını sağlayabiliyoruz.

katıldığınız programdan beklentiniz nedir?

itü gate türkiye'de geliştirdiğimiz teknolojileri abd pazarına taşıyabilmek adına çok önemli bir köprü görevi görüyor olacak. biz bu sürecin olumlu yansımalarını bugüne kadar tecrübe ettik. eğitimlerde küresel alana açılmak için gerekli alanlarda kendimizi geliştirmemiz gerektiğini gördük. ileriki aşamada abd'de doğru iş ortakları ve son kullanıcılarla buluşmayı umuyoruz.

kaynak: al jazeera

Müfit Yılmaz Gökmen

Bilim-Teknoloji yazarı Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;