Nükleer enerji

Nükleer felaketin 28. yıldönümü

26 Nisan 1986'daki kazanın yarattığı tahribat aradan 28 yıl geçmesine rağmen giderilebilmiş değil. Felaketten yıllar sonra dünyaya gelen çocuklar ya hastalıklı doğuyor, ya da hastalıklara yakalanıyor.

Konular: Avrupa
Çernobil kazası tarihin en büyük nükleer kazası olarak kabul ediliyor.

çernobil nükleer santrali’ndeki kaza sonrasında yayılan radyasyon bulutları, yüzlerce kilometre uzaktaki yerlerde bile kanser vakalarına neden oldu. bu çevre felaketi kazadan sonra doğan nesilleri de etkilemeye devam ediyor.

nükleer felaket etkisini en çok ukrayna’nın kuzey bölgelerinde, komşu belarus’ta ve rusya’nın güneybatı bölgelerinde gösterdi. 

Prof. Yuriy Aleksandroviç Orlov, felaketin etkisine maruz kalan bölgelerde bazı çocuklarda dişlerin çıkmadığını söylüyor.

'çocukların dişleri çıkmıyor'

çernobil mağduru çocukların da tedavi edildiği merkezlerden biri kiev sinir cerrahisi enstitüsü. enstitünün çocuk hastalıkları bölümü başkanı ve ukrayna sağlık bakanlığı baş sinir cerrahı profesör yuriy aleksandroviç orlov, felaketin etkisine maruz kalan bölgelerde bazı çocuklarda dişlerinin çıkmadığını ve çeşitli sakat doğumların meydana geldiğini söylüyor. orlov’un belirttiğine göre çocuklarda en çok görülen hastalık gırtlak kanseri. orlov bununla birlikte, günümüzde bu bölgelerde kaç çocuğun kanserden ve radyasyonla bağlantılı hastalıklardan etkilendiği konusunda yeterli araştırmanın yapılmadığını belirtti.

çernobil mağduru çocukları koruma vakfı başkanı lyudmila zakreyevskaya da, çocuklarda özellikle iyot eksikliğinin çeşitli hastalıklara neden olduğunu söyledi. bu nedenle vakıf her yıl belli sayıda çocuğun ukrayna’nın güney bölgelerindeki sanatoryumlarda birkaç hafta tedavi görmesini ve denize girmesini sağlıyor.

zakreyevskaya, ukrayna’nın bağımsızlık sonrasında yaşadığı ekonomik sıkıntıların ise çernobil mağduru çocukların tedavisini zorlaştıran hususlardan biri olduğunu vurguluyor. türkiye’nin bu konuda kendilerine çok büyük destek sağladığını söyleyen zakreyevskaya, özellikle türk işbirliği ve kalkınma ajansı’nın yardımlarını hatırlatıyor. zakreyevskaya, bu konuyla bizzat ilgilendiği ve çocuk hastanelerine yardım ettiği için başbakan recep tayyip erdoğan’a müteşekkir olduklarını belirtiyor.

kendisi de felaket sırasında nükleer santralin bulunduğu pripyat kasabasındaymış. lyudmila zakreyevskaya o dönemi ise şöyle anlatıyor: 

Çernobil Mağduru Çocukları Koruma Vakfı Başkanı Lyudmila Zakreyevskaya

“o zamanlar, sovyetler birliği’nde çok sıkı sansür uygulandığı için, felaketin boyutları uzunca bir süre öğrenilemedi. bizim yaşadığımız pripyat kasabasının hemen tahliye edilmesi gerekirken bu tahliye 36 saat sonra gerçekleşti. bu esnada halk günlük yaşantısına devam etti ve bölgedeki nükleer serpintilerden kimse korunmadı. sonra bize, yanımıza üç günlük yiyecek almamızı söyleyerek birkaç günlüğüne bölgeyi terk etmemiz gerektiğini söylediler. sonra santralde bakım-onarım çalışmalarının yapılacağı söylenerek bu süre ayları buldu”.

'tahliyeler isteğe bırakıldı'

zakreyevskaya’nın belirttiğine göre, patlamanın gerçekleşmesinden sonra radyasyonun yayıldığı çevre yerleşim yerlerinden bazılarının boşaltılması haftalar sonra gerçekleşmiş. bazı bölgelerde tahliye zorunlu tutulurken bazı bölgelerde ise isteğe bırakılmış. lyudmila zakreyevskaya, bölge halkı tarımla uğraştığı ve toprağa bağlı olduğu için tahliyelerin isteğe bağlı olduğu yerlerde hiç kimsenin işini bırakıp ayrılmak istemediğini söylüyor. zorunlu boşaltılan yerlerde bile bölge halkı bir süre sonra tekrar köylerine dönmüş. oysa patlamadan ancak bir hafta sonra boşaltılan 30 kilometrelik birinci derece risk bölgesinin dışında, 200 kilometrelik alanda bugün bile pek çok noktada radyasyon oranı normalin 17 kat üzerinde.

Deniz Berktay

1977 doğumlu deniz berktay, ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi uluslararası ilişkiler bölümü'nden mezun oldu. cumhuriyet gazetesi, bbc türkçe, deutsche welle türkçe, doğan haber ajans'nda ve ukrayna muhabiri olarak trt'de görev yaptı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;