Otizm

Otizmli aileleri birleştiren dergi

Yeşim Bayındır Zorlu, 16 yaşındaki otizmli Beril’in annesi. Otizmli bireylere sahip aileleri bir araya getiren bir derginin çıkmasına öncülük ediyor. Zorlu, “Tüm çabam, otizmlilerin hayatına olumlu bir katkıda bulunmak” diyor.

Konular: Türkiye
Yeşim Bayındır Zorlu, "Otizm'li" adlı derginin aileler arasında bağ kurduğunu söylüyor. [Fotoğraf: Turaç TOP / Al Jazeera]

“otizm’de süreç önce şok, ardından inkâr ve sonra kabullenmeyle işliyor. teşhis sonrası tamamen yalnızsınız. büyük bir şok ve depresyonun ardından düşe kalka otizm’i öğreniyorsunuz. hiçbir şey rutin gitmiyor. her şey için ekstra bir çaba gerekiyor. otizmde temel odak anne ve aileler. o nedenle anne ve aileyi bu konuda eğitmek gerekiyor."

kızı otizmli olan yazılım uzmanı yeşim bayındır zorlu, otizmi bu sözlerle anlatıyor. 16 yıl önce dünyaya getirdiği kızı beril'e 2 buçuk yaşında teşhis kondu. zorlu, ilk şoku atlattıktan sonra hayatı boyunca adını dahi duymadığı hastalıkla mücadelesinin başladığını anlatıyor.

kızını tedavisi ve sosyalleşmesi için özel eğitim merkezine gönderen zorlu, kendisi de daha fazla bilgi sahibi olabilmek için aile eğitimlerine katıldı.

toplum içine çıkmaktan korkan kızının akranları gibi eğitim alması için uğraştığını söylüyor. beril zorlu, annesinin bulduğu oyun ablasının desteğiyle ilkokulu bitirdi. yıllar geçtikçe müziğe tutkusu da ortaya çıkan beril, güzel sanatlar lisesi'ne de girmeyi başardı.şimdilerde kızı beril piyano çalıp çeşitli konserler de veriyor. 

yeşim bayındır zorlu, otizmli çocuğu olan diğer aileleri de cesaretlendirmek, onlara destek olmak için de çaba gösteriyor. “otizm’li babalara ve annelere dair her şey” adlı derginin çıkmasına öncülük ediyor.

Zorlu, kızı Beril'le gurur duyduğunu söylüyor. [Fotoğraf: Al Jazeera Türk]

"yalnız değiller"

otizmli yakınları olan diğer ailelerin birlikte çıkardığı dergi üç ayda bir yayımlanıyor. zorlu derginin çıkış öyküsünü şöyle anlattı:

ailelere yalnız olmadıklarını göstermek için önce sosyal medya üzerinden örgütlendik. sayı bir anda arttı. şu an 7 bin 900’lere ulaşan üyemiz var. bunların yüzde 80’ini, otizmli bireylere sahip aileler. ilgi çeken paylaşımlar olunca, ortak ne yapabiliriz diye düşündük. teknolojiye ulaşamayan ailelerde var. türkiye’nin dört bir tarafına ulaşmak için kolları sıvayıp dergimizi çıkarmaya karar verdik. dergi, otizmli çocukların ailelerine rehberlik etmeyi, onlara destek olmayı ve toplumu bilgilendirmeyi amaçlıyor. türkiye’nin her köşesinden otistik bireylere sahip ailelerin gönüllü olarak destek verdiği dergimizde, hastalıkla ilgili genel bilgilerin yanısıra, ailelerin ve çocuklarının hikayeleri ile uzman görüşleri yer alıyor"

Zorlu, "Otizm'li" adlı derginin aileler arasında bağ kurduğunu söylüyor.

“hayalimizi gerçekleştirdik”

devletin otizmli bireylere verdiği eğitim desteğinin yeterli olmadığını söyeyen zorlu, derginin bilgi paylaşımı açısından da önemli bir görev üstlendiği görüşünde:

“otizm, her yerde yaşanıyor ve sunulan özel eğitimler yetersiz. dergi sayesinde kars’tan manisa’ya çanakkale’ye kadar bu sıkıntıları yaşayan ailelere ulaştık. ne kadar çok kişiye ulaşırsak o kadar önemliydi ve bu gerçekleşti. yakınında olmasak da nerede olursa olsun hayatına değebileceğim otizmli bir çocuk var. tüm çabam, onların hayatına olumlu bir katkıda bulunmak için. bu nedenle ana haberleşme kanalımız olan ortak mailimiz üzerinden haberleşmemizi sürdürüyoruz. aileler, kendi hikayelerini, sıkıntılarını yazıp gönderiyorlar. bunlara dergimizde yer veriyoruz. uzmanların tavsiyelerini de onlara iletiyoruz, neler yapmaları gerektiği konusunda bilgilendiriyoruz. kapağımızda, otizmli çocukların fotoğraflarını da kullanıyoruz. etkisi büyük oldu ve daha da kenetlendik. aileler, kendilerine ait hissediyor bu dergiyi ve heyecanlılar”

“toplumun kabulü çok önemli”

zorlu toplumda otizmle ilgili farkındalık yaratmanın önemini vurguladı:

“otizmli bir birey için insan, temel faktör. onların insanlara ihtiyaçları var. çevrelerindeki insanların olumsuz ve anlayışsız davranışları onları evlerine hapseder. sahiplenmek yerine dışlamak otizmi dahada vahim hale getiriyor. otizmli çocuklardan korkanlar, sarılmasını dahi istemeyenler var. bu şekilde rencide edici bir hareket, tüm uğraşları yerle bir ediyor. bu nedenle herkese büyük görev düşüyor. insanlar ne kadar çok benimserse o kadar sosyalleşme oluyor. o çocuğun da bu toplumda yaşadığını unutmamak lazım. dergimizle bu bilinci topluma aşılamak istiyoruz. otizmin farkında olunması tüm kapıların açılması, zorlukların aşılması demek”

Dergi, gönüllü anneler tarafından dağıtılıyor.
 

anneler dağıtıyor

yaklaşık 30 sayfalık dergi, gönüllü anneler aracılığıyla resmi, sivil özel eğitim kurumlarına, okullara ve ailelere dağıtılıyor. ailelerin kendi bütçeleriyle hazırlayıp basımını gerçekleştirdiği ve ücretsiz dağıttığı dergi otizmle ilgili ilk düzenli yayın.

zorlu otizmli yakını olan ailelerin toplumda bilinci artırmak, birbirlerine destek çabalarının dergiyle sınırlı kalmayacağını da söylüyor. aileler avrasya koşusuna katılmayı planlıyor.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;