Türkiye

Rolls Royce milli silah işbirliği için geldi

Rolls Royce CEO'su Warren East Çarşamba günü Ankara'da üst düzey görüşmeler yaptı. East' tam da şirketinin geçen yıl TÜBİTAK ile imzaladığı işbirliği anlaşmasının yıldönümünde geldi. Al Jazeera'ya bilgi veren savunma kaynakları Rolls Royce ile milli silahların üretiminde işbirliği yapılacağını belirtti. Türkiye'nin uluslarlararası savunma ihalelerinden elenmesine neden olan motor konusu ön sırada olacak.

Konular: Türkiye
[Fotoğraf: AA]

bilinirliği arabadan gelse de aynı zamanda dev  bir uzay ve havacılık şirketi olan rolls royce'un ceo'su warren east çarşamba günü ankara'da savunma bakanı fikri işık, başbakan binali yıldırım ve cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ile görüştü. görüşmelerde türk bürokrasisinden iki isim daha yer aldı: savunma sanayi müsteşarı ismail demir ve başbakanlık yatırım, destek ve tanıtım ajansı başkanı arda ermut.

gündem milli silahlarda işbirliği

al jazeera'ya bilgi veren savunma kaynakları, rolls royce ile savunma sanayinde birlikte çalışılacağını belirtti. özellikle helikopter ve tank motoru üretiminde işbirliği planlandığını vurgulayan kaynaklar, "şirket kendi motorumuzu üretecek şekilde bize destek verecek." dedi.

özellikle savunma araçlarının motoru konusunda işbirliği yapılması büyük önem taşıyor. çünkü türkiye bugün savunma sanayindeki üretimlerinde en büyük sorunu bu alanda yaşıyor. türkiye'nin savunma aracı ihracatçısı olmak için katıldığı uluslararası ihalelerden elenmesinde araçların motor lisansının kendisine ait olmaması, başka bir ülkeye ait motoru kullanması en önemli gerekçe.

imzanın yıldönümünde geldi

rolls royce ceo'sunun ziyareti işbirliği anlaşmasının yıldönümüne denk geldi. türkiye'nin milli projelerinin temelini oluşturması, endüstriyel beceri ve yeteneklerin geliştirilmesi amacıyla kısa adıyla bir  mükemmeliyet merkezi kurulmasına karar verildi. 5 ekim 2015'de de bunun için istanbul'da imzalar atıldı.  tübitak başkan yardımcısı  mehmet çelik ve rolls royce küresel üretimden sorumlu direktörü dr. hamid mughal imzaları atan isimler oldu.
gelişmiş üretim ve teknoloji merkezi’nin kamu-özel sektör ortaklığı modeli ile işleyecek  başta havacılık olmak üzere bir çok sektöre yönelik teknolojileri imalat ve uygulama kapasitesini artırması hedeflendi.

'kötü komşu mal sahibi yaptı'

3 ekim günü uluslararası bilim ve teknoloji konferansı'nda konuşan cumhurbaşkanı erdoğan, "bizler bir basit tüfek yapamıyorduk. milgem ile artık kendi gemilerimizi üretiyoruz ama yetmiyor. inşanının yanı sıra bunun makinesini üretir duruma gelmeliyiz. artık türkiye insansız hava aracı'nı mühimmatlı olarak üretir hale geldi. amerika'dan istedik ama kongreden geçmemişti. en son israil'den 10 tane aldık. sağolsunlar bu komşular bizi mal sahibi yaptı. bunlar artık operasyonlarda kullanılıyor" demişti. 


 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;