Türkiye

Sayıları 65'e ulaştı

Yakınları dağa götürülen ailelerin Diyarbakır’da başlattıkları eylem gün geçtikçe büyüyor. Diyarbakır’da oturan ailelerin sayısı 65’e ulaştı.

Konular: Kürt sorunu

Haberin Öne Çıkanları

Eylem bölge illerine yayılacak.

"Çocuğumu kandırdılar."

"Ak Parti'den yardım almadım."

aileler
Diyarbakır'daki eylem 12. gününde 65 aileyle devam ediyor. [Al Jazeera-Abdülkadir Konuksever]
diyarbakır’da başlayan oturma eyleminin 12. gününde sayı 65’e yükseldi. nisan ayında denizli üniversitesi’nden dağa giden 19 yaşındaki fatih eren için eyleme katılan abisi erhan eren eylemin yayılıp kitleselleşmesi için çeşitli sivil toplum kuruluşları ile görüştüklerini ve yakında batman ve van’da da oturma eylemlerinin başlayacağını söyledi.
 
kardeşi fatih’in üç arkadaşıyla birlikte rojava’ya gitmek ve destek olmak üzere şanlıurfa’ya gittikten sonra temasa geçtikleri pkk’ya yakın kişiler tarafından suriye’ye götürüldüğünü, ancak iki arkadaşının kaçarak geri döndüğünü belirtti. 
 
annesi ve akrabalarının eylem için batman’dan diyarbakır’a geleceklerini belirten ve fotoğrafının çekilmesini istemeyen erhan eren rojava olgusunun duygusal bir atmosfer yaratmak için kullanıldığını ancak gidenlerin oradan kandil’e götürüldüğünü ifade etti.
 
“90’lı yıllarda devletin zulmü nedeniyle dağa çıkılırdı. şimdi devlet zulmü yok ve rojava kullanılıyor. kardeşim fatih devrimci islamcı bir dünya görüşüne sahipti. pkk ile alakalı biri değildi. ben diyarbakır’a eylemi görmek için geldim. annem yolda, buraya geliyor. ancak eylemi batman’da başlatacağız. van’dan gelen aileler de van’a taşıyacak eylemi.”
 
tahir asan
Tahir Aşan hamallık yaptığı Adana'dan eyleme katılmak üzere Diyarbakır'a gelmiş.
[[Al Jazeera]]
 
adana’da oturan siirtli tahir aşan hamallık yapıyor. 15 mart’ta adana’dan dağa giden 14 yaşındaki oğlu yusuf için diyarbakır’a gelmiş. aşan fırında çalışan oğlunun doktora gitmek için evden çıktığını ancak bir daha dönmediğini ve dağa gittiğini arkadaşlarından öğrendiklerini söyledi. 
 
eğitim destek evinde kandırdılar
 
hasta olduğu için eyleme yeni katıldığını belirten mukaddes yapıcı 16 yaşındaki kızı zehra için gelmiş. bir sene önce kızının dağa çıktığını belirten mukaddes yapıcı bdp’li belediyeye bağlı eğitim destek evini suçluyor.
 
mukaddes yapici
Mukaddes Yapıcı belediyenin eğitim destek evini suçluyor.
[[Al Jazeera]]
 
“kızımın bu işlerle hiç bir ilgisi yoktu. dersaneye göndermek istedik ancak gücümüz olmadığından bdp’nin eğitim destek evi’ne gönderdik. barış süreci olduğu için böyle şeylerin olabileceğini düşünmedik. ne olduysa orada oldu, kafasını çeldiler kızımın.”
 
zübeyde şentürk’ün 25 yaşındaki oğlu ramazan şubat ayından beri kayıp. sinop’ta üniversite eğitimi gören ramazan şentürk memleketi muş’a geldikten kısa bir süre sonra ortadan kaybolmuş. ailesi nerede olduğunu bilmiyor. ancak bdp çevresi ile son zamanlarda kurduğu yakınlıktan yola çıkarak dağa gitmiş olma ihtimali üzerinde duruyorlar. 
 
zubeyde senturk
Zübeyde Şentürk
 
rahime taşçı’nın 17 yaşındaki oğlu faruk’un da durumu benzer. 3 mart’ta sabah evden çıkan ve bir daha haber alınamayan faruk’un nerede olduğu bilinmiyor.
 
rahime tasci
Rahime Taşçı
 
"nurullah, annene dön"
 
azize aksoy kocaeli üniversitesi inşaat fakültesi’nde öğrenim gören oğlu nurullah için siirt’ten kızı hümeyra ve torunları ile gelmiş. mart ayında okuldan dağa gitmiş nurullah. 
 
“fotoğrafımızı çekin belki nurullah görür de vicdanı sızlar. amcasının oğlu servet aksoy dağda öldü. oğlumuz ölmesin. ona bir şey olursa ailemiz dağılır. nurullah annene dön.” 
 
azize aksoy
Azize Aksoy
 
"ak parti yardım vermedi"
 
leman ve mehmet emin aydın 16 yaşındaki oğulları vedat için bitlis’in hizan ilçesinden diyarbakır’a gelmiş. işsiz olan mehmet emin aydın eyleme gelebilmek için yakınlarından borç para almış.
 
aydin ailesi
Mehmet Ali ve Leman Aydın
 
“bazı kişilerin aileleri yönlendirdiği ve yardım ettiği söyleniyor. bizi ne akp ne de başka kimse yönlendirdi. kendi isteğimizle geldik. bitlis’te anneler günü eylem yapmıştık oğlumuz için. hiç kimsenin bize bir yardımı yok. işsizim ve borç para alıp geldik. burada ne akrabamız var ne de kimsemiz. tek istediğimiz oğlumuzun geri dönmesi.”
 
kaynak: al jazeera türk
 

Abdülkadir Konuksever

1971 yılında diyarbakır'da doğdu. 1990 yılında gazeteciliğe başladı. ulusal ve uluslararası yayın kuruluşlarında çalıştı. basılı iki öykü kitabı bulunan konuksever, al jazeera türk diyarbakır ofisi muhabiri olarak görev yapmaktadır.  Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;