Türkiye

'Torbacılara' Narkotim baskısı

Altı ay kadar önce kuruldu. Özellikle okul çevrelerinde görev yapıyorlar. Hedeflerinde uyuşturucu satan "torbacılar" var. Emniyet yetkililerinin verdiği rakamlara göre, Narkotim ekiplerinin sahadaki ilk beş aylık dönemleri başarılı geçti.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Amaç, "torbacıyı" yok etmek

29 ilde bin 700 olacak

Narkotik Şube, DEA gibi olacak

başta ‘bonzai’ olmak üzere gençlerin ölümüne yol açan sentetik uyuşturucu satışı ve kullanımı artıyor. emniyet genel müdürlüğü de satıcılarla mücadele için daha çok nokta operasyonlar yapmaya karar verdi. altı ay kadar önce de ‘narkotim’ler kurdu. bu timler sadece sokaklarda ve özellikle okul çevrelerindeki "torbacılara" karşı görev yapıyorlar. geçen yıl 11 aralık’ta sahaya indiler.

özel eğitimden geçirilen narkotim polisleri 11 pilot ilde narkotik şube müdürlüklerine bağlı olarak çalışıyor. bu ekiplerle birlikte her bölgede bir psikolog ve sosyolog da görev yapıyor. böylece, suçluların topluma kazandırılması için de çaba harcanıyor. halk sağlığı merkezlerine bağlı olan bu uzmanlar, yakalanan bağımlı ya da narkotik suçlarla ilişkili insanlara psiko-sosyal destek sağlıyor.

istanbul’da 220, ankara ve izmir’de 100’er olmak üzere toplam bin personelin çalıştığı narkotimlerin 11 pilot ildeki beş aylık faaliyet bilançosuna al jazeera türk ulaştı.

buna göre, narkotim'in olmadığı geçen yılın aynı dönemine göre operasyon bazlı çalışmalarda yüzde 120, yakalanan şüpheli sayısında ise yüzde 115’ler civarında artış var. ele geçirilen uyuşturucu madde miktarında da yüzde bin 100 civarında artış oldu.

11 aralık 2014'ten itibaren geçen yaklaşık beş aylık dönemde operasyon ve müdahale edilen olay sayısı 5 bin 100 oldu. bu rakam, 2 bin 200 olan geçen yılın aynı dönemindeki operasyon ve müdahale edilen olay sayısının neredeyse 2.5 katı.

amaç "torbacıları" yok etmek

geçen yılın ilk beş ayında 3 bin 700 şüpheli yakalandı, bunlardan 900'ü tutuklandı. narkotimlerin devreye girdiği bu yılki aynı dönemde ise yakalanan şüpheli sayısı 7 bin 900 oldu. bunlardan iki bini sevk edildikleri adli mercilerce tutuklandı.

ele geçirilen uyuşturucunun adet ve miktarında da yaklaşık 11 kat artış elde edildi. adet bazında yakalanan farklı cinslerdeki uyuşturucuların toplamı bir milyonun üzerine çıktı.

aynı süreçte istanbul'da müdahale edilen 325 olayda yakalanan ve tutuklanan şüpheli sayısında da neredeyse 2.5 kat artış gözlendi, özellikle ele geçirilen ölümcül eroin ile hammaddesi miktarında rekor kırıldı.

al jazeera türk’e açıklama yapan emniyet kaynakları, narkotimlerin asıl hedefinin "torbacıları", yani sokaklarda, okul çevrelerinde uyuşturucu satanları yok etmek olduğunu söyledi.

“uyuşturucu türüne ilişkin istatistik paylaşmak, isim zikretmek doğru değil. çünkü gereksiz merak uyandırmak istemeyiz. bunun olumsuz etkilerini bu işin uzmanı bilimadamları ortaya koydu. ancak şunu söyleyebiliriz, polisimiz önceden tesadüfen yakalama yapıyordu. sokakta ya da bir operasyon sırasında denk gelirse torbacıyı yakalıyordu. narkotimleri, sokaktaki torbacıları ortaya çıkarmak için kurduk. narkotimlerimiz, doğrudan bu kişilere müdahale ediyor, uyuşturucu satışını anında delillendirerek yakalama yapıyor. çok büyük başarılar elde ettik.”

"yakalanan bir torbacının yerine beşi türüyor"

türkiye bağımlılıkla mücadele derneği başkan çiğdem sönmez ise, narkotik polisinin çok sıkı çalıştığını, ancak bunun tek başına çözüm olmadığını savunuyor.

“yıllardır bununla mücadele eden biri olarak şunu söyleyebilirim. birine müdahale ediyorsunuz, ama beşi ortaya çıkıyor. zaten torbacıların çoğu kullanıcı. kullanmayanlar baronlar. diyelim ben torbacıyım. beni yakalarsan, arkadaşım inadına daha fazlasını yapıyor. bunlarda bağımlı kafa inadı gelişiyor. yani çözüm güçleşiyor. çünkü çok büyük bir pazar var, o kadar çok insan bundan para kazanıyor ki, bunu bitirmek mümkün değil. sadece türkiye değil, dünya çapında bir pazar bu ve türkiye bulunmaz bir nimet. niye, çünkü kullanıcı sayısı çok. fakir insan, hayatla baş edemeyen, psikolojik sorunu olan insan çok fazla. genç nüfus da potansiyel yaratıyor.”

çiğdem sönmez'in "potansiyel yaratıyor" dediği genç nüfusun emniyet de farkında. özellikle okul çevrelerinde görevlendirilen narkotimler de bu yüzden kuruldu. şimdi sayılarının artırılması planlanıyor.

personel sayısı 29 ilde bin 700’e çıkıyor

narkotim ekiplerinin görev yaptıkları il sayısını, gösterdikleri performans üzerine seçimler öncesinde 11 ilden 29 ile çıkaracaklarını açıklayan kaynaklar, personel sayısını da 700 kişi daha artırarak bin 700'e çıkaracaklarını belirtti.

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;