Tunus Devrimi

‘Tunus’un zamana ihtiyacı var’

Tunus’un önemli aktörlerinden Tunus Genel İşçi Sendikası’nın Basın Sorumlusu Sami Tahiri Tunus’taki demokratik geçiş sürecini tamamlamaya kararlı olduklarını ancak ülkenin yapılandırma döneminde olduğunu ve zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Konular: Tunus, Ortadoğu
Tunus'un Sidi Buzid kentinde başlayan ayaklanmalar başkent Tunus'ta ise "Tunus Genel İşçi Sendikası'nın" merkez binası önünde başlamıştı. [Fotoğraf: Al Jazeera Türk / Güray Ervin]

tunus’ta farklı siyasi gruplar arasındaki diyalog sürecinde önemli bir rol oynayan tunus genel işçi sendikası’nın basın sorumlusu sami tahiri al jazeera’ye konuştu. tahiri, tunus ile arap ayaklanmalarının yaşandığı diğer ülkeler arasındaki farkın tunus’taki devrim sürecinin barışçıl olması ve tunus toplumunun şiddet eylemlerine eğilimli olmamasından kaynaklandığını söyledi.

tahiri, “yemen, suriye, irak ve libya gibi bahsettiğiniz diğer arap baharı ülkeleri artık devrim sürecine değil, iç savaş sürecine girdi. tunus’un ise bir iç savaşa sürüklenmemesi için tunus genel işçi sendikası devreye girmişti ve karşıt siyasi tarafların görüşme masasına oturmalarında bir rol oynamıştı. şimdi biz geçiş sürecini tamamlamaya kararlıyız. onun için de adil ve şeffaf bir seçim düzenlenmesini istiyoruz” dedi.

tunus’ta devrim sürecinin libya ve suriye gibi ülkelere kıyasla kanlı yaşanmamasının tunus’un hoşgörülü tavrına bağlayan tahiri, “ihtilaf dönemlerinde barışçıl yöntemlere başvurma alışkanlığında tunus’un yıllardan beri elde ettiği birikimin önemli bir rolü var. kadınlar bu süreçte yön verici bir rol oynadı. sendikalar da çok güçlü ve etkili bir şekilde süreçte rol oynadı. bu etki sadece toplum değil aynı zamanda siyaset arenasında da geçerli” ifadelerini kullandı.

‘tunus’ta da bazı hatalar yapıldı’

tunus’ta da mısır’dakine benzer bir darbe tehlikesi var mı sorusuna cevap veren tahiri, “şimdi mısır’daki durumu değerlendirecek değilim, ancak tunus’ta da bazı hatalar yapıldı” dedi. tahiri şöyle devam etti:

“özellikle arap baharı’ndan memnun olmayan bazı ülkeler, tunus’taki başarılı bir şekilde devam eden demokrasiye geçiş sürecine öfkeli. bu ülkeler daha önce ayaklanmaların görüldüğü ülkelerde demokratik dönüşüm sürecini rayından çıkarmak için büyük bütçeler ayırdı. işid ve nusra cephesi gibi örgütleri finanse eden tarafların terörüne karşı tunus büyük direniş gösteriyor. tunus bir model ülke olarak demokratik bir geleceği hak ediyor.”

‘kadınlar ve gençler devrimde rol oynayan isimler’

tunus’ta seçime katılan adayların büyük bir kısmı genç isimlerden oluşuyor. seçime katılan kadın adaylar da toplam aday sayısının neredeyse yarısını yakalamış durumda.

tunus’un hali hazırda yenilenme ve gelişme dönemi yaşadığını belirten tahiri, kadın ve gençlerin seçime ilgi göstermesinin yüksek bir bilincin göstergesi olduğunu söyledi.

tahiri, “bu iki kesim zaten devrimde etken rol oynayan kesimlerdi. geçen seçimde troyka hükümetinin başarısız performansı dahi bu kesimlerin istekliliğini pek etkileyemedi. gençlerin umudu kırılmadı ve bu kutsal görevden vazgeçmediler. umarız ki bu seçimde daha da yüksek katılım olur. unutmayın ki tunus’ta 60 yıl boyunca özgür bir seçim düzenlenmemişti” diye konuştu.

tunus halkının ekonomiye bakışı

pew araştırma merkezi'ne göre, tunusluların yüzde 88'i ekonominin "kötü durumda" olduğunu düşünürken, yüzde 73'ü ise canlı bir demokrasidense sağlam bir ekonomiyi tercih ediyor. ekonomi konusunda siyasilerden beklentilerini sorduğumuz genel işçi sendikası basın sorumlusu tahiri şu ifadeleri kullandı: 

bu istekler devrimin istekleriyle aşağı yukarı aynıdır. 14 ocak devrimin istekleri de özgürlük, iş ve haysiyetti. bu taleplerin hem ekonomik hem toplumsal boyutu var. bunlar tunusluların istekleri. devrimden sonra boşa harcanan 3 yıl süreden sonra tunuslular bu isteklerinin yerine getirilmesini istiyor. biz tunus genel işçi sendikası olarak, gelecek hükümetin bu talepleri gerçekleştirmesini umuyoruz.”

‘koalisyon hükümetinden yanayız’

tunus’ta hiç kimsenin tek başına tunus’u yönetemeyeceği kanısında olduklarının altını çizen tahiri, “dolayısıyla gelecek hükümetin koalisyon hükümeti olacağına inanıyoruz. uzlaşı hükümeti olur mu olmaz mı onu bilemem ama koalisyon olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

tüm siyasi tarafları bilinçli olmaya davet eden tahiri,  “tüm tarafları uzlaşmaya davet ediyoruz. tunus’un bence daha 5 yıla ihtiyacı var. daha yapılandırma sürecindeyiz. biz sadece bir ihtilaf durumu ortaya çıkması halinde rol oynamayı düşünürüz” dedi.

son olarak sendikanın önceliklerini sıralayan tahiri, ekonomi ve sosyal reformların önemine dikkat çekti. çalışma hakkı başta olmak üzere anayasanın garantiye aldığı temel haklar meselesinin önemini vurgulayan tahiri ekonomik sistemin de geliştirilmesini istediklerini sözlerine ekledi.

kaynak: al jazeera türk

Ola Karakurt

1987 yılında suriye'de doğdu. üniversiteden 2009'da mezun oldu. türkiye'deki suriyeli sığınmacı okullarında görev yaptı. gazeteciliğe 2014'te al jazeera türk'te başladı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;