Bilim-Teknoloji

'Türkçe uygulama fark yaratır'

Mobil yazılım uzmanı Ali Çevik, Türk geliştiricilerin iOS veya Android'de başarı elde edebilmek için 'uygulama ekonomisi'nden anlamaları gerektiğini belirtti. Çevik, Türkçe ve kaliteli uygulamalara yönelmenin doğtu strateji olacağı görüşünde.

Konular: Bilim-Teknoloji

her gün yüzlerce yeni uygulamanın eklendiği google play ile app store, dev bir rekabet platformuna dönüştü. doğru strateji ve ve plan yapan uygulama geliştirciler ciidi paralar kazanabiliyor. özellikle mobil oyun piyasasında yaşanan karmaşa kullanıcıları soğutabiliyor.

yazılım uzmanı ali cumhur çevik, geliştiricilerin başarılı olabilmesi için ‘uygulama ekonomisi'ni de dikkate alması gerektiğine dikkat çekti.

android ve ios’in gelecek yıllarda potansiyellerinin daha da artırabileceğine dikkat çeken çevik, türk uygulama geliştiricilerin türkçe uygulama geliştirerek öne çıkabileceklerini söylüyor. sektörde var olmak için doğru reklam stratejisi de belirlemek gerekiyor. 

android veya ios’ten para kazanmak isteyen bir geliştirici tercihini nasıl yapmalı?

geliştiriciler daha fazla kazanç için ios uygulamalarını tercih edebilirler ancak android'de de birçok para kazanma yöntemi mevcut. günümüzde uydularda, fotoğraf makinelerinde hatta çamaşır makinelerinde bile android kullanılıyor. android'in neredeyse bir endüstri standardı haline gelmesi, google play dışında para kazanma olanakları da sunuyor. bu aşamada geliştiricinin nasıl bir tercih yapacağı da önemli. eğer amacı iş bulmak ise android'i tercih edebilir. ancak uygulamalardan milyonlarca dolar kazanmak gibi bir amacı varsa, en azından birkaç yıl daha iphone'u tercih edebilir. bu zaman diliminin sonunda yeniden bir durum değerlendirmesi yapmak gerekebilir.

geliştirici stratejisi cihazlara göre değişebilir mi?

genel görüşüm cep telefonlarının asıl ürün olduğu. tabletler, satışları azalsa bile belli bir dönem ön plana çıktı. ancak tabletlerin zamanla ortadan kalkacağını tahmin ediyorum. tüketicilerin büyük ekranlı telefonlar tercih etmesi bunun bir göstergesi. hatta, cep telefonlarıyla her türlü işlemin yerine getirilebilmesi, dizüstü bilgisayarları bile ortadan kaldırabilir.

türkiye’deki mobil piyasasında öne çıkan tablo nasıl?

google play üzerinde türk geliştiriciler için uygulama satın alma ve satma imkanı yoktu. satış imkanı birkaç ay önce başladı. bu sebeple google play genelinde tüm dillerde olduğu gibi türkçe de çok fazla ücretsiz uygulama mevcut. bu durum uygulama satışı kısmında sorunlar ortaya çıkarıyor. türk yazılımcıların bu konuda reklam gelirlerine odaklanmasını tavsiye ediyorum. genel olarak istatistiklere bakıldığı zaman, uygulama içi satışların, uygulama satışlarından daha yüksek olduğunu görüyoruz ama zaten  türkiye'de insanlar uygulamalara para ödemek istemiyor. ayrıca, türkiye'de uygulama reklam geliri de çok düşük. örneğin 1000 kişi bazında türkiye ile hindistan'ı karşılaştırırsak hintli kullanıcıların daha fazla gelir kazandırdığını görüyoruz. geri dönüş açısından ingilizce bir uygulama yapmak daha fazla tüketiciye ulaşmak için çok daha mantıklı ancak bu sefer de rekabet devreye giriyor.  ancak kaliteli türkçe bir uygulama ile başarı kazanmak çok daha mümkün. burada ince bir çizgi olduğunu söylemek gerekiyor. geliştirici burada dikkatlice düşünmek zorunda.

geliştirici dünyasına adım atmayı düşünen genç yazılımcılar en çok neye dikkat etmeli?

genel olarak teknoloji iki alana doğru kayıyor. birincisi sunucu, ikincisi de istemci teknolojileri. sunucuları web sayfalarına hizmet eden sistemler olarak düşünebiliriz. telefon uygulamaları da artık istemci sınıfına giriyor. yeni bir mezun, sunucu mu yoksa istemci teknolojileri mi yönelmesi gerektiğine karar vermeli. tabii ki ikisi de seçilebilir. istemci teknolojileri için birçok platformu destekleyen unity gibi oldukça başarılı geliştirme ortamları mevcut. özellikle oyun yapacak bir geliştirici için fazla düşünmeye gerek olduğunu sanmıyorum. ios ile android arasında bir tercih yapılacağında ise android'in geleceğe dönük potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu görüyorum. cep telefonları dışında birçok cihazda android kullanılıyor. bu cihazlar ucuzladıkça daha çok elektronik cihazın yönetimini androidler devralacak. bu açıdan bakıldığında android'in önümüzdeki 10 yılda çok yüksek potansiyel barındırdığını düşünüyorum. ios'te bu potansiyel daha dar olabilir ancak ios tek bir uygulamadan daha fazla kazanma şansı sunuyor. app store'daki rekabet birçok kullanıcıyı kendisine çekecektir.

kaynak: al jazeera

Müfit Yılmaz Gökmen

Bilim-Teknoloji yazarı Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;