Afrika

Türkiye Afrika'ya ne kadar açılıyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ziyaretlerine bir yenisini ekliyor. 2010’dan sonra hız kazanan Afrika’ya Açılım Planı çerçevesinde gideceği dört ülke bu kez Batı Afrika’da: Fildişi Sahili, Gana, Nijerya, Gine. Al Jazeera, gelişen Türkiye-Afrika ilişkilerini mercek altına aldı.

afrika, az gelişmişlik ve yoksulluktan kaynaklı sorunlarla boğuşan bir kıta. özellikle arap nüfusun dışında kalan, çoğunlukla kabilelerden oluşan sahraaltı afrika, dünyanın en az gelişmiş ülkelerini barındırıyor. kişi başına düşen yıllık gelir dünyada ortalama 10 bin doların üzerindeyken, sahraaltı afrika’da rakam bin beş yüz dolara ancak yaklaşıyor.

sağlık hizmetlerinin yetersizliğinden dolayı yaşam süresi dünya ortalamasının 15 yıl geriside. dünyada bu rakam 71 yılken sahra altı afrika’da 56 yıl.

kıta çok zengin yeraltı kaynaklarına da sahip. ancak bu kaynakların küçük bir kısmı kullanılıyor. sebebi altyapı sorunları, saldırılar ve çatışmalar. kullanılabilen kaynaklardan elde edilen gelirin değeri de, devletin kasasına gidene kadar yolsuzluklar sebebiyle düşüyor.

kıta dünya platin rezervinin yüzde 90’ına, altın rezervinin yarısına, krom rezervinin yüzde 98’ine ve uranyum rezervinin üçte birine sahip. tarım alanında da kullanılmayan 800 milyon hektarlık arazi var. bu alan türkiye’nin yaklaşık 10 katı büyüklüğünde. kullanılabilen tarım alanı ise sadece 200 milyon hektar.

1998’de afrika açılımı kabul edildi

türkiye, 1998’de ‘afrika’ya açılım planı’nı kabul etti. bu planın ilkeleri şöyle: 

  • afrika ülkeleri ile türkiye arasında yüksek düzeyli ziyaretler gerçekleştirilmesi
  • çeşitli uluslararası örgütler içinde kıta devletleri ile temasların artırılması
  • insani yardımların yapılması
  • afrika’daki diplomatik temsilciliklerin sayısının artırılması
  • bm’nin kıtaya yaptığı ekonomik ve teknik yardım programlarına katkı sağlanması
  • ekonomik, teknik-bilimsel ve ticari işbirliği anlaşmalarının imzalanması
  • teknik düzeyde bakanların ve uzmanların türkiye’ye davet edilmesi,
  • afrika kalkınma bankası’na bağışçı ülke olarak üye olunması
  • afrika ithalat-ihracat bankası’na üye olunması,
  • karşılıklı iş adamları ziyaretlerinin ve iş konseylerinin tertip edilmesi 


ancak plan yoğun olarak türk dışişleri bakanlığı'nın 'afrika yılı' ilân ettiği 2005’ten sonra uygulanmaya başladı. altyapı yatırımlarıyla hem elit tabakanın hem de ihtiyaçları karşılayarak halkın sempatisini kazanma politikası izleyen türkiye, kıtadaki projelerini de artırdı. türkiye, bölgede askeri eğitim kampları da açıyor.

türkiye ile afrika ülkeleri arasında ağustos 2008’de 49 afrika ülkesinden liderin katılımıyla istanbul’da 1. türkiye-afrika işbirliği zirvesi yapıldı. bu zirveden sonra türkiye’nin afrika’da açtığı büyükelçilik sayısı hızla yükseldi. bugün 54 ülkeli kıtada türkiye’nin 39 büyükelçiliği bulunuyor.

zirvenin ikincisi kasım 2014’te ekvator ginesi’nde yapıldı. 30 afrika ülkesinden liderin ve cumhurbaşkanı erdoğan’ın katılımıyla yapılan zirvede 2015-2019 dönemine ilişkin ortak uygulama planı kabul edildi. plan kapsamında eğitim, sağlık, alt yapı ve enerji konularında ortak projelerin hayata geçirilmesine karar verildi. üçüncü zirvenin de 2019’da yapılması planlanıyor.

ticaret hacmi büyüyor

2013’ten sonra sahraaltı afrika ile yapılan ticarette 800 milyon dolarlık artış oldu. kıta ile türkiye’nin dış ticaret hacmi 2014’te 23,4 milyar dolara ulaştı. sadece sahraaltı ülkelerle olan ticaret hacmi ise aynı yıl 8,4 milyar dolardı. türkiye’nin en büyük dış ticaret ortağı olan avrupa ülkeleriyle ticaret hacmi ise 2015’te 142 milyar dolardı.

türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin başına işlenmiş gıda maddeleri (büyük oranda makarna), ilaç, hijyenik eşya, demir ve çelikten yapılmış inşaat malzemeleri, dokunmuş halı, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve elektrikli su ısıtıcıları oluşturuyor.

türkiye’nin ithal ettiği başlıca ürünler ise tohum ve meyve (kakao, hindistan cevizi, ananas, avokado), ham hayvan postu ve derisi, bakır, manganez, plastikten yapılmış eşyalar, odun kömürü, balık.

türkiye’nin afrika kıtasına doğrudan yatırımları 2015 yılında 6 milyar dolar oldu. 

afrika’dan türkiye’ye yapılan kısa süreli ve turistik amaçlı ziyaretler de 2014’te 783 bin kişiyken türkiye’den afrika’ya kısa süreli seyahat amacıyla gidenlerin sayısı ise 2013’te 116 bin kişiydi.

2014 sonu itibariyle 22 afrika ülkesinde iki binin üzerinde askeri personele tsk eğitim ve öğretim kurumlarında eğitim verildi. somali’de de askeri eğitim için yeni bir kamp açılıyor.

kaynak: al jazeera, dünya bankası, imf, türkiye ekonomi bakanlığı, türkiye dışişleri bakanlığı, cia

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;