Bilim-Teknoloji

'Türkiye bilim insanlarını kaybetmemeli'

ABD Uzay ve Roket Merkezi'nde eğitime katılan ilk Türk öğrencisi Metin Özyıldırım, bir haftalık eğitimde düşünce yapısının tamamen değiştiğini belirtti. Özyıldırım, Türkiye'nin bilim insanlarını korumayı başarırsa beyin göçü alacak bir ülke haline geleceğini savundu.

Konular: Bilim-Teknoloji
Metin Özyıldırım 28 Şubat-6 Mart tarihlerinde Uzay ve Roket Bilimleri Merkezi'nde eğitim gördü. [Fotoğraf: Honeywell]

abd merkezli uzay-havacılık firması honeywell'in alabama, huntsville'deki uzay ve roket merkezi'nde her yıl düzenlenen kampüse katılan ilk türk öğrenci olan metin özyıldırım, uzay havacılığın milli kalkınma büyük öneme sahip olduğunu ifade ederken, abd ve diğer ülkelerde yaşayan türk bilim insanlarının kendi ülkelerinde kalmalarının sağlanması gerektiğini belirtti.

39 farklı ülkeden gelen 300'den fazla öğrencinin bir araya geldiği uzay kampüsünde astronomiden tarihe kadar birçok alanda eğitim gören, emekli astronotlarla konuşma şansı yakalayan, uçuş ve roket simülasyonlarına katılan özpınar, liderlik ve ekip ruhunun vurgulandığını eğitim sistemi sayesinde geleceğe bakışı ve düşünce şeklinin de tamamen değiştiğini ifade etti.

farklı kültürlerden insanlarla yaşadığı etkileşimin yanı sıra gördüğü eğitimin kendisi için paha biçilmez bir tecrübe olduğunu ifade eden yıldırım, 'türkiye'nin yaşam ve gelişim için en ideal ülkelerden biri olduğunu anladığını, milli uçak ve uzay araçlarının geliştirilmesinin büyük bir kalkınma sağlayacağını' vurguladı.

al jazeera'ya konuşan lise öğrencisi yıldırım, sosyal medyanın gereksiz olduğunu savunuyor ve yaşıtlarının sanal dünyada değil yüz yüze iletişim kurması gerektiğini savunuyor.

programa nasıl katıldın?

programdan haberim olduktan sonra bir yıl boyunca ingilizce dersleri aldım. ek kurs alarak bir senedir kursa gidiyorum. kampa katılım öncesinde iki kompozisyon yazdım ve hobilerimden, düşüncelerimden bahsettim. başvuru yaptıktan bir yıl sonraki kampa kabul edildim.

seni en çok etkileyen ne oldu?

ilk oraya gittiğimde insanlar çok farklı geldi. hoşgörü çok öne çıkıyordu. insanlar birbirlerini gördüklerinde tanımasalar bile günaydın diyorlar. bulunduğum ortam birçok ülkeden farklı insan barındırıyordu ve farklı kültürlerden insanlarla tanışma şansı buldum. oradaki ilk ve tek türk katılımcı olmamdan dolayı büyük bir ilgi gördüm.

kampüsteki diğer öğrencilere fotoğraflarla türkiye'yi anlattım. kimisi çölden, kimisi tropik bölgelerden, kimisi hindistan gibi kalabalık bölgelerden gelen birçok öğrenciyle konuştum. genel olarak baktığımda, ülkemizin yaşanabilirlik açısından en ideal yer olduğunu düşündüm.

eğitim sisteminden bahseder misin?

beni en çok etkileyen eğitim sistemleriydi. oyunlaştırırak insanları sıkmadan eğitim veriliyordu. ilgimizi çekecek, hareketin bol olduğu eğitimler gerçekleştirdik. daha sonra tiyatro benzeri oyunlarla öğrendiklerimizi ortaya koyduk.

eğitimler öncesinde dağıtılan dergilerde ağırlıklı olarak liderlik üzerinde eğitim verildi. insanları kırmadan stratejik konuşma şekli öğretildi. biz de bu eğitimleri stratejik konuşmalar gerçekleştirerek tiyatroda ortaya koyduk. takım ruhunun gelişmesi kapsamında kampüslerde ranzaların bulunduğu odalarda kaldık.

eğitimin diğer ayaklarında müzeleri gezdik, eğitici sinemalar izledik. ekranı kavisli çok büyük bir sinema salonunda belgeseller izledik. genel olarak kampüs beni oldukça etkiledi. bir ucundan diğer ucuna otobüsle gidilen oldukça büyük bir alana kurulmuştu.

çok gerçekçi uçuş simülasyonlarına katıldık. roket simülasyonlarına katıldık ve takım ve liderlik ruhunu yaşadık. birbirini tanımayan farklı ülkelerden öğrenciler bir araya gelerek çalışmalar yaptık. rekabet de oluşsa takım çalışmasını asla bozmadık.

eğitimler sende nasıl bir etki yaptı?

gördüğümüz eğitim gelecekle ilgili idealimi ve düşüncelerimi ciddi şekilde etkiledi. liderliğe odaklı, daha kalıcı yöntemlere odaklı çalışmak istediğime karar verdim.

ayrıca birçok konuda ufkumu genişletti çünkü düşünce şeklim bile değişti. uzay-havacılığın ülkelerin kalkınması için ne kadar önemli olduğunu gördük. ülkemizin güç kazanması için milli havacılığın, uçakların gelişmesinin ne kadar önemli olduğunu anladım.

türkiye'de ne gibi çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorsun?

gençleri eğiten insanların, astronot ve gökbilimcilerin yurt dışına çıkmaması gerektiğini düşünüyorum. eğitim gördüğümüz bir salonun duvarında, önceden konferansa katılan eğitimcilerin isimleri vardı. en tepede bir türk bilim insanının fotoğrafı vardı. nasa'da çalışmak yerine türkiye'de kalması daha iyi olurdu diye düşündüm. bilim insanlarımızın ülkemizde kalarak burada yerel kalkınma sağlamalıyız diye düşünüyorum.

milli kalkınma sağlarsak, dışarıdan destek almanın yanı sıra beyin göçü de alırız. bu yüzden kendi imkanlarımızın geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

kendi yaşıtlarına tavsiye vermek istesen bu ne olurdu?

teknolojide etkin olabilmemiz çok önemli. küçükte olsa bir yerden başlamamız gerektiğini ve zararın neresinden dönersek kardır diye düşünüyorum. türkiye gelişir ve önemini artırırsa uluslararası projelerde öne çıkabilir. çok sayıda türk bilim insanı yurt dışında çalışıyor. eğer türkiye'de bulunsalar burada dev teleskoplar inşa edilmemesi için bir neden görmüyorum.

sosyal medyadan pek yana değilim. bir şeyin sahtesi gerçeğini yücelttiğini ancak sanalı onu öldürdüğünü düşünüyorum. sosyal medyada insanları görmeden veri göndererek sosyalleşmediğimiz düşünüyorum. yüz yüze konuşmanın asla yerini tutamayacağını düşünüyorum. internetin faydalarını tartışmaya gerek yok ancak sosyal medyanın gerekli olduğuna inanmıyorum.

kaynak: al jazeera

Müfit Yılmaz Gökmen

Bilim-Teknoloji yazarı Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;