Türkiye

Ulu Camii'de buruk Cuma

1376 yıl sonra ilk kez geçen hafta Sur’daki çatışmalar nedeniyle Cuma Namazının kılınamadığı Ulu Camii bu Cuma yeniden kapılarını açtı. Az sayıdaki cemaat, silah sesleri altında namaz kıldı. Ardından caminin kapısına yine kilit vuruldu.

Konular: Türkiye, PKK
ulucami
1376 yıldan sonra bir cuma namazının kılınamadığı Diyarbakır Ulu cami cuma için yeniden açıldı. [Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever/Al Jazeera]

1376 yıl boyunca açık olan diyarbakır'daki ulu camii geçtiğimiz hafta sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle kapılarını açamamıştı. sur ilçesinde yasağa karşın polisten izin alarak bölgeye giren cami cemaatinden bazıları bu cuma namaz kılabildi. 

ismail-inci
İsmail inci: Barış artık seçenek değil zaruret

‘barış artık tercih değil zarûret’

çatışmalara karşın cuma namazı için ulu camii’yi tercih eden ismail inci’nin sur içinde berber dükkânı var. 25 günden bu yana dükkânının kapalı olduğunu söyleyen inci, ulu camii’nin kapalı olmasını içine sindiremediğini anlatıyor.

“37 yaşındayım ve 15 yıldır bu mahallede esnafım. bir aydır dükkânımı açamıyorum. inanın bir ay beni altı ay geriye götürdü. ama ulu camii’nin kapalı olması çok dokunuyor bana. manevi olarak içim eziliyor, yüzyıllardır ezan sesi kesilmedi burada. şimdi ise ezan okunamıyor ve cuma bile güçlükle kılınıyor. canımızın emniyeti yok ama maneviyatımız sarsılınca göze alıp geldik. yine geleceğim.”

ismail inci’nin yaşananlarla ilgili sıkıntısı büyük. annesinin günde üç kez kendisini arayarak durumunu sorduğunu anlatan inci, barışın da artık bir tercih olmaktan çıkıp zarûret haline geldiğini belirtiyor.

“öldürmekle ne türk ne kürt biter. zaten yıllarca ölmediler mi? bu işin silahla çözülmeyeceği açık. ya arkadaş sen her türlü oyunu alıyorsun zaten. daha ne istiyorsun milleti işinden, ekmeğinden, canından ediyorsun. insan bu kadar destek gördüğü kendi evine ateş atar mı? bu barış dediğimiz şey artık bir tercih değil buralar için zarûrettir.”

abbas-aslan
Abbas Aslan: Caminin kapalı olması gücüme gidiyor

‘namaz için geldim, gücüme gidiyor’

abbas aslan böbrek hastası. buna karşın kentin öbür ucundan kalkarak cuma için ulu camii’ne gelmiş. ona göre de çatışmalar bir an önce durmalı, hristiyan kilisesine, müslüman camisine kavuşmalı.

“dedim ki ne olursa olsun gidip kılacağım. çünkü içim parçalanıyor ve zoruma gidiyor. çıkıp geldim. her taraftan silah bomba sesleri geliyor. artık bu iş çok açık, birileri dürtüyor ve müslümanlar birbirine giriyor. allah rızası için artık yeter, bu iş artık bitsin, hem canlara hem de inancımıza kastediliyor. bitsin artık, hıristiyan kilisesine, müslüman camisine gitsin.”

esat-aydin
Esat Aydın'ın namazı gözyaşlarıyla kıldı

‘namazımı ağlayarak kıldım’

‘gözüm hiç kurumuyor’ diyen esat aydın 60 yaşında ve sur içindeki sipahi pazarı’nda tenekecilik yapıyor. aydın yıllarca beklediği huzurun bir anda uçup gittiğini söylüyor.

“bu çarşıya 7 yaşındayken geldim. şimdi 60 yaşındayım. 53 senem geçmiş. 53 senede ben böyle bir şey görmedim. ulu camii’nin minaresine uzaktan bakıp gözyaşı döküyorum. içim kan ağlıyor. böyle bir şey olabilir mi allah’tan muhammed’den hiç mi korkunuz yok. yeni emekli oldum, 3-5 sene daha huzurla yaşar sonra ölürüm diye düşünürdüm. bu son ömürde şu yaşadıklarım gösterdi ki kısmetimde yokmuş. artık hiçbir beklentim kalmadı, tek korkum çocuklarımın ve torunlarımın geleceği.”

osman-yagmur
İmam Osman Yağmur 2 yüz kişiye namaz kıldırdı.

200 kişi ile namaz

özellikle bayram ve cuma namazlarında diyarbakır’ın en çok tercih edilen camisi olan ulu camii’nde, avluya ve sokaklara taşan cemaatle yaklaşık on bin kişi namaz kılarken bu cuma günü ancak 2 yüz kişi ile namaz kılındı. caminin imamlarından osman yağmur durumun kendilerini incittiğini söylüyor.

cami-kilit
Caminin kapısına namazdan sonra tekrar kilit vuruldu.

“camimiz her zaman dolup taşardı. sahabeler kenti diyarbakır’ın ciğerlerini yaktılar. buyurun gördünüz ki ancak 2 yüz kişi ile namazımızı kıldık. halk perişan, esnaf perişan. bu insanların mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi lazım.”

cemaatinin kurşun sesleri altında kıldıkları namazın ardından cami çabucak boşaldı. görevliler de yasak kalkmazsa bir dahaki cumaya kadar kapıları kilitlediler.

kaynak: al jazeera

Abdülkadir Konuksever

1971 yılında diyarbakır'da doğdu. 1990 yılında gazeteciliğe başladı. ulusal ve uluslararası yayın kuruluşlarında çalıştı. basılı iki öykü kitabı bulunan konuksever, al jazeera türk diyarbakır ofisi muhabiri olarak görev yapmaktadır.  Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;