Siyaset

Vekillerin Twitter karnesi

İstanbul Üniversitesi, milletvekillerinin Twitter karnesini çıkardı. En çok takipçi sayısı sıralamasında AK Parti birinci. En çok takipçisi olan milletvekiliyse CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. 61 vekilin hiç tweet'i yok.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

TBMM’nin Twitter karnesi çıktı

En güçlü parti AK Parti

En güçlü isim Kemal Kılıçdaroğlu

milletvetkillerinin sosyal medya kullanımı istanbul üniversitesi'nde akademik bir çalışmaya konu oldu.

istanbul üniversitesi iletişim fakültesi’ne bağlı atölyet5 ile dna360’ın işbirliğiyle yürütülen araştırma, tbmm'deki milletvekilleri ve partilerin twitter performanslarını ortaya koydu. 

“twitter’daki tbmm” araştırması bilimsel bir metodoloji ile yapılıyor. 1-31 ekim 2014 tarihleri arasında tbmm’de milletvekilliği statüsü taşıyan toplam 536 siyasetçinin twitter üzerinden gerçekleştirdikleri tüm hareketleri (tweet, retweet, favori, listeleme, takip, takipçi ve hesap açma/kapama hareketleri) kapsıyor. araştırma kapsamında tbmm üyelerinin ay boyunca twitter üzerinden gerçekleştirdikleri her türlü hareket izleniyor. saptanan tüm hareketler dna360 sisteminde takip ediliyor. atölyet5 ise her ay düzenli olarak raporlaştırma ve analiz çalışması yapıyor.

m. ali gizer, sinan dirlik ve ulvi yaman’ın yönetiminde her ay düzenli olarak yapılmaya devam edilecek çalışmanın ilk sonuçlarına göre, tbmm’de görevini sürdüren 536 milletvekilinin 472’si aktif birer twitter kullanıcısı.  

geriye kalan 61 milletvekili hiç twitter kullanmamış görünüyor, 3 milletvekilinin ise bir hesaba sahip olmalarına rağmen bu sosyal ağı aktif olarak kullanmadıkları saptandı.

ak parti ilk sırada

araştırmaya göre, 266 ak parti milletvekili aktif olarak twitter kullanıcısı. raporda, “partilere göre milletvekillerinin sahip olduğu takipçi sayısında akp’nin ezici üstünlüğü bulunuyor. akp, twitter’da aktif kullanıcı durumundaki 266 milletvekili ile toplam 16 milyon 21 bin takipçiye sahip” deniliyor.

ak parti’yi, meclis'teki sandalye sıralamasında olduğu gibi yine chp, mhp ve hdp takip ediyor.

chp’nin 122 vekili toplam 8 milyon 844 bin takipçiye sahip.

twitter’de 45 aktif milletvekili olan mhp toplam 3 milyon 197 bin takipçiye ulaşıyor.

hdp’nin 23 twitter kullanıcısı vekilini ise toplamda 1 milyon 855 bin kişi takip ediyor.

en fazla takipçi kılıçdaroğlu’nda

en çok takipçisi olan milletvekilinin ise chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu olduğu görülüyor. araştırma sonuçlarına göre, 2 milyon 399 bin 404 takipçi ile kılıçdaroğlu, “en fazla takipçisi olan milletvekili” ünvanına sahip.

kılıçdaroğlu’nu 1 milyon 978 bin 730 takipçi ile ak parti genel başkanı ve başbakan ahmet davutoğlu takip ediyor.

mhp genel başkanı devlet bahçeli ise 1 milyon 204 bin 165 takipçisi ile liderler arasında üçüncü, milletvekilleri arasında ise altıncı sırada yer alıyor.

meclis'te en fazla takipçisi olan milletvekilleri sıralamasının ilk 10’unda beş akp’li, üç chp’li, bir mhp’li ve bir de bağımsız vekil olduğu görülüyor.

kadınlarda bir numara emine ülker tarhan

tbmm’deki kadın milletvekillerine bakıldığında liste başında bağımsız milletvekili emine ülker tarhan’ın bulunduğu görülüyor. geçtiğimiz haftalarda chp’den istifa eden tarhan 1 milyon 7 bin 121 takipçi ile “twitter’ın en fazla takip edilen kadın siyasetçisi”.

en fazla takipçi sayısına sahip kadın vekiller sıralamasında ilk 10’da 4 chp’li, 3 hdp’li, 1 akp’li, 1 mhp’li ve 1 de bağımsız milletvekili yer alıyor.

tweet rekoru sena kaleli’de

araştırmaya göre, parti sözcüleri kamera karşısında demeçler verirken milletvekilleri de sürekli tweet atmış. twitter’da ekim ayında en fazla tweet yazan vekil chp’li sena kaleli olmuş. kaleli, sadece bir ay sürecinde 1165 tweet atmış. onu yine bir chp’li mahmut tanal 966 tweetle takip ediyor. bir başka chp’li melda onur ise 933 tweetle ekim ayı “en konuşkan vekil” sıralamasında üçüncü sırayı almış.

mhp’de twitter’ın “en konuşkan vekil”i sinan oğan olurken, akp’de bu ünvanı alan isim şirin ünal. bir ay içerisinde 602 tweet atan ünal için araştırma raporunda “akp’nin gerçek sözcüsü: şirin ünal” deniliyor.

kılıçdaroğlu ile ince twitter’da yarışıyor

partilerin ilk 3’ünde lider hiyerarşisi dikkat çekiyor. akp, chp ve mhp’de liste başlarında genel başkanlar var.

ikinci isimler ise milletvekillerinin popülaritesine göre değişiyor. akp’de ikinci isim bülent arınç, mhp’de ise oktay vural'ın olduğu görülüyor. chp’deki ikinci isim ise eylül ayında yapılan seçimli kurultayda kemal kılıçdaroğlu’na rakip olan muharrem ince.

twitter’da parti hiyerarşisinin dışına çıkan hdp oluyor. eşbaşkanlık sistemi ile yönetilen partide en güçlü twitter kullanıcısı sırrı süreyya önder. 654 binden fazla takipçisi olan önder için araştırmada “hdp'nin üçte biri sırrı süreyya önder” yorumu yapılıyor. önder’in takipçi sayısı partili milletvekillerinin toplam takipçi sayısının yüzde 35’ine tekabül ediyor. parti içerisinde önder’i hasip kaplan ve sebahat tuncel takip ediyor.

önce istanbul, sonra ege bölgesi

araştırmada milletvekillerinin twitter etkinliği il ve bölge bazında da analiz ediliyor. istanbul, takipçi sayısı ve atılan tweet sayısında açık ara önde.

istanbul’u bölgelerde ege izliyor. ege bölgesi’ndeki 69 milletvekilinin 65’i, yani yüzde 94’ü twitter’ı aktif olarak kullanıyor.

araştırma karşılaştırmalı olarak sürecek

al jazeera'nin sorularını yanıtlayan, araştırmanın yöneticilerinden ulvi yaman, "twitter’daki tbmm araştırması devam edecek. her ayın raporu bir öncekinden daha zengin olacak. zira her ay, önceki aylarla karşılaştırmalı veriler üretebileceğiz. her yılın sonunda da 'twitter’daki tbmm' yıllık raporunu üreteceğiz" diyor.

yaman'ın "proje fikri nasıl doğdu?" sorusuna cevabı ise şöyle:

"türkiye’de demokrasinin birçok sorunu olabilir fakat bir yandan da bütün siyasal-toplumsal hiyerarşiyi altüst eden bir dijital demokrasi çağına çok hızlı bir giriş yapıyoruz. henüz herkesin tam olarak nasıl kullanacağını, nasıl yararlanabileceğini tam olarak bilemediği, zaman zaman yalpaladığı, fakat zaman içerisinde çok belirleyici olacağı şimdiden belli olan bir platform sosyal medya. milletvekillerinin, kendi seçmenleriyle twitter üzerinden nasıl bir iletişim kurdukları, seçmenlerin twitter üzerinden milletvekillerine seslerini nasıl duyurdukları kayıtsız kalamayacağımız konulardı.

 

Okan Yüksel

Sosyal Medya Prodüktörü Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;