Yeni Anayasa

Yeni Anayasa'da süre farklılığı

Yeni Anayasa yapımı için kurulan Anayasa Mutabakat Komisyonu ikinci toplantısını yaptı. Kararların oy birliğiyle alınması konusunda 4 parti de hemfikir. Ancak komisyonun ne kadar süreyle görev yapacağı konusunda partilerin farklı görüşleri var. AK Parti en geç haziran sonunda bitsin istiyor, HDP "bir yıl" diyor.

Anayasa Mutabakat Komisyonu TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığında toplanmıştı. [Fotoğraf: AA]

anayasa mutabakat komisyonu ikinci toplantısı yaklaşık 6 saat sürdü. meclis başkanı ismail kahraman başkanlığındaki toplantının gündemi, komisyonun çalışma usul ve esaslarını karara bağlamaktı. partiler görüşlerini aktardı ancak bağlayıcı karar 16 şubat'ta yapılacak üçüncü toplantıya bırakıldı.

al jazeera'nin edindiği bilgilere göre, toplantıda öncelikle 4 parti adına görevlendirilen üçer milletvekili anayasa ile ilgili partilerinin genel yaklaşımlarını aktardı. başkanlık sistemi, anayasa'nın değiştirilemez maddelerine ilişkin yaklaşım gibi konular da ayrıntılarına girilmemekle birlikte parti temsilcileri tarafından dile getirildi.

ak parti temsilcilerinin bu çerçevede başkanlık sisteminden yana olduğunu belirttikleri ve "anayasa'yı değiştirmekten değil, biz yeni bir anayasa yazmaktan bahsediyoruz" görüşünü tekrar ettiği öğrenildi. buna karşın mhp ise anayasa'nın 175. maddesine atıf ile anayasa yapmanın kurallarının belli olduğunu ve ilk dört maddenin değiştirilemez olduğu yaklaşımını vurguladı.

ilk mutabakat: oy birliği

toplantının ikinci bölümünde ise partiler, maddelerin karara bağlanma şekli ve süre konusundaki önerilerini dile getirdi. 4 partinin de kararların oy birliğiyle alınmasında hemfikir olduğu öğrenildi. "eşit temsilin gereği tam mutabakat olmalı" yaklaşımının partilerde hakim olduğu belirtildi. ancak tıpkı süre konusu gibi bu başlık da karara bağlanmadı.

ilk ayrışma: çalışma süresi

komisyonun ne kadar süre ile görev yapacağı konusunda ise partilerin farklı görüşleri var. ak parti daha önce de kamuoyuna açıkladığı gibi 6 ay içinde yani yasama döneminin sonuna kadar komisyonun görev yapmasından yana. ancak muhalefet partileri bu süreyi çok kısa buluyor. yasama döneminin haziran ayı sonunda biteceğini belirten muhalafet partileri "4 ayrı yaklaşım için 4.5 ay yetmez" görüşünde.

partiler arasında en uzun süre çalışma teklifi ise hdp'den geldi. hdp komisyon için şimdiden en az 1 yıllık çalışma süresi öngörülmesini istiyor. komisyonda mhp'nin ise iki talebin ortasını yani "2016 sonunda bitmesi hedefleniyor" denilmesini istediği öğrenildi. muhalefet partilerine göre, "ak parti kendi ajandası için süreyi kısaltmaktan yana". ak parti ise "geçmiş deneyim bize süreyi uzatmanın fayda sağlamadığını gösterdi" yaklaşımında.

üçüncü toplantı: 16 şubat'ta

komisyonun adının değiştirilmesi de gündemde. chp komisyonun adının "türkiye'yi darbe hukukundan arındırma komisyonu" olmasını öneriyor. hdp de, "sadece anayasa yazmayalım, kapsamlı bir demokratikleşme sürecini harekete geçirelim" önerisi çerçevesinde komisyonun adının değişebileceği mesajı veriyor. hem komisyonun adı, hem de diğer başlıklar konusunda son kararın 16 şubat'ta yapılacak 3. toplantıda karara bağlanması planlanıyor.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;