Blog

Ankara'da bölge bölge seçim yarışı

Ankara'da yıllardır CHP'nin en fazla oy aldığı bölgelerde HDP de oyunu artırmaya çalışıyor. Muhafazakâr ilçelerde ise birinci olan AK Parti'nin en yakın rakibi MHP, daha fazla milletvekili çıkarmak için çabalıyor.

Ankara'da CHP-HDP ve MHP-AKP rekabeti göze çarpıyor. [Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

başkent ankara’da bir genel seçim daha yaklaşırken, seçmenin bölge bölge ‘kemikleşmiş’ tercihleri değişmemiş gibi duruyor. chp’nin her seçimde açık ara farkla birinci parti olarak çıktığı çankaya ve yenimahalle gibi ilçelerinde sorularımızı yönelttiğimiz vatandaşların çoğu, bu seçimde de tercihini değiştirmeyeceğini söylüyor. bu bölgelerde hdp 'türkiye partisi' olduğunu anlatarak oyunu artırmaya çalışıyor.

mamak ve sincan gibi yıllardır ‘milli görüş’ün kazandığı ilçelerde ise yarışı ak parti önde götürüyor. bu ilçelerde mhp, ak parti’nin en yakın rakibi. 

kararsız ankaralıların seçimini başkanlık sistemi, çözüm süreci, ekonomi, eğitim ve sağlık sistemindeki gelişmeler belirleyecek.

başkanlık sistemine temkinli yaklaşım

chp ve mhp seçmeni başkanlık sistemine yönelttikleri tepkiyi çoğunlukla “erdoğan’ın başkan olmasını istemiyoruz” diye dile getiriyorlar. 61 yaşındaki emekli işçi ertan özgirgin, “daha farklı şeyler önümüze konsa, yeni bir demokratik model olacak olsa belki tamam. ama bu kişilikte birine uymuyor başkanlık sistemi, o olacağı için istemiyorum” diyor. erdoğan’ın fikirleri kendilerine uymadığı için itiraz eden de, parlamenter sisteme göre antidemokratik olduğunu düşündüğü için itiraz eden de var.

akp seçmeni de başkanlık sistemine temkinli yaklaşıyor. yeterince bilgi verilmediğini, başkanlık sisteminin nasıl işleyeceğini bilmediklerini söylüyorlar. ‘ne şartta olursa olsun ak parti’ye destek vereceğini’ söyleyen seçmen dahi, konu başkanlık sistemi olduğunda “önce ne olduğunu anlayalım” diyor. ticaretle uğraşan ziya demirkol, ak parti’den konu açılınca ekonomide ve sağlıkta yaptıklarından bahsediyor, “ben hayatımda böyle iyi bir dönem yaşamadım” diyor. ancak başkanlık sistemi deyince “yeterince iyi anlatmıyorlar, faydalı olacak diyorlar ama nasıl? anlamamız lazım” diyor.

sağlıkta memnuniyet, eğitim sisteminden şikâyet var

ankara’daki hastanelerde konuştuğumuz kişiler, sağlık sisteminden genel olarak memnun. eskiden günlerce beklenen sıralar, ilaç bulunamaması gibi sorunların ortadan kalkması, ankaralıların sağlık sistemi için “çok memnunum” yorumu yapmalarının en önemli sebeplerinden. ankara hastanelerine çevre illerden gelen de çok sayıda hasta var. bu hastalar ikiye bölünmüş durumda… kimi randevu alıp gelebildiği ve çok beklemeden evine dönebildiği için memnun. kimi ise ankara’ya gelmek zorunda olduğu için, kendi şehirlerinde yeterli hastane ve doktor olmadığı için şikâyetçi.

eğitimde ise en büyük eleştiri, sık sık sistemin değişmesine. akp iktidarından önce de sık sık değişen hükümetlerle birlikte eğitim sisteminin değiştiğini hatırlatan seçmen, en azından 13 yıllık iktidarı döneminde artık akp’den daha fazla istikrar beklediğini söylüyor. kuğulu park’ta öğlen arasını değerlendirirken sorularımızı yanıtlayan özel şirket çalışanı ersel işcan, “12 yıldır iktidarda olan bir partinin daha standart daha düzenli bir eğitim sistemi oluşturması gerekirdi.” diyor.

eğitim sistemine yönelik bir diğer eleştiri de, sınavlara güvenin kalmamış olması. lise bittikten sonra üniversite sınavlarına tekrar hazırlanmak için dershaneye giden gençlerle, kızılay’da ders çıkışı konuştuk. eskiden sistem sık değişse de hiç olmazsa sınavlara güvenin olduğunu söyleyen gençler, artık ne için çalıştıklarını, çalışmalarının karşılığını hakkıyla alıp alamayacaklarını bilmediklerini söylüyor.

Güven Park'taki öğrenciler Al Jazeera'nin sorularını yanıtladı.
[[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]]

çözüm süreci yorumu bölgelere göre değişiyor

ankara’da çözüm sürecine ilişkin genel olarak olumlu bir hava var. hdp’li ve akp’li seçmen çözüm sürecini desteklerken, chp’li seçmen ilk güne göre daha ılımlı. mhp seçmeni ise sürece karşı…

mhp seçim çalışmalarını çözüm süreci üzerine kurmuş durumda. mhp’nin oylarının diğer ilçelere göre yüksek olduğu beypazarı, polatlı gibi bölgelerde seçim kampanyası çoğunlukla çözüm süreci karşıtlığı üzerinden ilerliyor.

chp’ye oy veren seçmen ise iki yıl öncesine göre çözüm sürecine daha ılımlı yaklaşıyor. seçmenin ‘teröristlerle görüşüyorlar’ söylemi yerini ‘kan akmıyor, çatışmalar sona erdi’ söylemine bıraktı. chp seçmeninin bazıları fazla taviz verildiğini söylüyor, bazısı ise sürecin chp ile daha sağlıklı yürüyeceği inancında.

seçim döneminde bu kez mecliste grubu olmayan partilerden en fazla sesi duyulan, doğu perinçek’in liderliğini yaptığı vatan partisi. partinin seçim arabası, daha çok chp’nin önde olduğu bölgelerde göze çarpıyor. vatan partisi sesini, çoğunlukla izmir marşı’yla ve türk bayrağı dağıtarak duyurmaya çalışıyor. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;