Blog

Bilbao'dan Putin'e mesaj

Dünya Basketbol Şampiyonası için İspanya’da bulunan Ukrayna taraftarları, Türkiye maçından önce de Rusya lideri Putin’e tepkilerini sürdürüyor. Enver Hasanoğlu’nun izlenimleri.

Konular: Spor, Basketbol
Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla ordu arasındaki çatışmalar sürüyor. [Fotoğraf: Enver Hasanoğlu / Al Jazeera Türk]

ukrayna maçlarını izlemek için bilbao'ya gelen çok az sayıda taraftar, her fırsatta, takımlarına desteğin yanında rusya lideri putin'e olan tepkilerini dile getiriyor.

ukraynalı taraftarlar, forma yerine, üzerinde “putin defol” yazılı tişörtlerle maça geliyor.

max ve babası vladimir, az sayıda ukraynalı taraftardan sadece ikisi.

kiev'den gelen baba-oğul, çok sayıda insanın buraya gelmek istediğini, ancak ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle bunun mümkün olmadığını belirtiyor.

max'a göre ülkesinin bilbao'dan gelecek güzel haberlere ve biraz olsun sevinmeye çok ihtiyacı var:

"ukrayna zor durumda. vatanımız işgal altında. paramız aşırı değer kaybetti. insanlarımız büyük sıkıntı yaşıyor. tüm bunların sorumlusu da putin. burada kazandığımız her maç halkım için büyük moral olacak. kendimizi az da olsa mutlu hissedeceğiz."

türkiye- ukrayna maçı öncesi bizkaia arena'nın çevresi ve tribünler neredeyse boş. bunun en önemli nedeni finlandiya'nın günün son maçında oynayacak olması. 10 bine yakın finlandiya taraftarı gelmeyince ortaya çıkan atmosfer, kupaya ne kadar renk kattıklarını bir kez anlamamıza neden oluyor.

türk taraftar sayısı ukrayna maçından önce de çok az. bizkaia arena ve çevresinde üzerinde ay yıldız olan birilerini bulmak bugün de çok zordu.

dolaşırken rastladığım, ankara'dan gelen serhan bahçelioğlu ve münih'te yaşayan mehmet alper teğmen de aynı konudan şikayetçi.

serhan bey, 2006'dan bu yana ailesiyle birlikte her kupa ve şampiyonaya gitmeye çalıştığını söylüyor:

"maçlarda taraftar sayımız en fazla 250 oluyor. bu düşük sayı bile, daha önceki turnuvalardan fazla. bence ciddi bir organizasyon sorunu var. buraya daha fazla taraftar getirilebilirdi."

bizkaia arena'nın etrafındaki kalabalığın büyük bölümünü yerel halk oluşturuyor. ancak onlar da salona, maç izlemeye değil, çocuklarıyla salon etrafında kurulu oyun alanlarında zaman geçirmeye geliyor. neden maç izlemiyorsunuz diye sorduğumda da sebep benzer: ekonomi.

ekonomik kriz içerisinde olan ve maaşları yüzde 40 düşürülen ispanyolların büyük bölümü fiyatları 12 ve 60 euro arasında değişen biletleri pahalı buluyor.

kriz nedeniyle ispanyol devlet televizyonu ilk günlerde sadece ispanya maçlarının yayın hakkını satın alıp yayınlarken, gerek halktan gerekse gasol kardeşler başta olmak üzere milli takımlarından gelen tepkiler üzerine, diğer önemli maçları dün itibarıyla yayınlamaya başladı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;