Blog

Bir turnuva geleneği: Panini futbolcu kartları

Her büyük futbol turnuvası, yanında gelenekleri de beraberinde getiriyor. Özellikle çocukların ilgi gösterdiği 'futbolcu çıkartmaları albümü' üzerinden yıllar geçse de kütüphanedeki yerlerini koruyor. Panini, 1960'dan beri adeta bir futbol ansiklopedisi...

Konular: Spor, Futbol
Türkiye tarihindeki ilk Avrupa Futbol Şampiyonası'na 1996'da katıldı. [Ahmet Sivaslı - Al Jazeera]

birçok insan için kütüphanenin en değerli parçalarından biri. tamamlaması zor, çocuklar için biraz masraflı, değiş-tokuş için çevre ve iyi sosyal ilişki gerektiren bir futbol ritüeli. özellikle büyük turnuvalar öncesinde güzel bir bilgi kaynağı ve üzerinde saatlerce konuşturan arşivlik fotoğraflar.

birçok alanda albümler oluştursa da özellikle futboldakilerle hafızalara kazınan panini, haziran'da başlayacak 2016 avrupa futbol şampiyonası için yine gündemde. çocuklar arasında en çok konuşulan konu bu dönemde lig şampiyonluğu olsa da lig bitiminden 10 haziran'a kadar başrol bu futbolcu çıkartmaları olacak.

panini, modena'da kurulan bir italyan firması. resmi kuruluşu 1960 olsa da başarı hikayesi avrupa'nın kültürü bir bisiklet yarışına dayanıyor. 

ilki 1909 yılında düzenlenen giro d'italia yani italya bisiklet turu'nun etaplarından biri de modena'dan geçmektedir. ferrari, lamborghni, maserati gibi dev italyan otomobil markalarıyla bilinen modena'da panini ailesinin çocukları şehirde ender bulunan fotoğraf makinelerinden biriyle bisiklet turu'na katılan bisikletçilerin fotoğraflarını çeker ve satarlar. bir sonraki yarış sırasında hava şartları kötü olunca satacak seyirci bulamazlar fakat milano'da bir gazete bu fotoğrafları satın alır. gazete, bunları güzel zarflara koyarak abonelerine gönderir ve bu sürpriz zamanla bir koleksiyon haline gelir. 1961'de ise panini kardeşler tarafından bir şirket haline getirilir. 

Panini tüm büyük turnuvalara aylar öncesinden çalışıyor. [Getty]

panini kardeşlerin ilk koleksiyonu italya ligi üzerine oldu. 1970'e kadar italya'yla sınırlı kalan panini, meksika 70 dünya kupası ile yurt dışına açıldı. futbolcu kartları büyük yankı uyandırınca peşi sıra avrupa'nın birçok ülkesinde ofisler açılmaya başlandı. şimdi aralarında türkiye'nin de olduğu 10'dan fazla ülkede panini ofisleri var. çıkartma sevgisi sadece futbolla sınırlı değil. basketbol, olimpiyat oyunları, ülkeye göre popüler sporlar da taraftarların merakla beklediği koleksiyonlar arasında. 

bunca albüm, binlerce çıkartma doğal olarak bir satış piyasası da yaratıyor. zamanında bu futbolcu kartlarını edinen birçok insan, internetteki ürün satış sitelerinde meksika 70 dünya kupası'nın bile bazı futbolcularını satışa çıkartıyor. bazen 100 katı fazlasına bile satış yapmak mümkün.

adeta bir futbol ansiklopedisi haline gelen bu futbol koleksiyonlarını kronolojik bir şekilde incelediğinizde karşınıza futbolcuların geçirdiği dönemler ve aldığı yaşlar da çıkıyor. örneğin italya'nın kalecisi gianluigi buffon, 38 yaşında. hem futbolu bırakma noktasında hem de yine en iyi dönemlerinden birini geçiriyor.

bu futbolcu kartlarıyla 16 yıl öncesine gidiyoruz ve 2000'den 2014'e buffon'u izliyoruz. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;