Blog

Cumhurbaşkanlığı’nda 'hervele'

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülleri törenle sahiplerini buldu. Törende Alev Alatlı’nın konuşması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni yapılan saray için kullandığı ‘hervele’ tabiri öne çıktı.

Cumhurbaşkanlığı sarayındaki törende Alev Alatlı ödülünü Erdoğan'dan aldı [AA]

cumhurbaşkanlığı kültür sanat büyük ödülleri, beştepe’deki cumhurbaşkanlığı sarayı’nda gerçekleşen törenle sahiplerini buldu. ödüller; neyzen niyazi sayın, edebiyatçı alev alatlı, oyuncu hülya koçyiğit, tarihçi engin deniz akarlı ve türkiye diyanet vakfı islam ansiklopedisi çalışmasıyla isam’a verildi.

cumhurbaşkanı erdoğan konuşmasında kültür-sanat konularının yanı sıra sıcak tartışma konularına da girdi. geçtiğimiz haftaların tartışmalarından ‘amerika’yı müslümanlar keşfetti’ tezi imasıyla ‘bizzat bu ülkenin bazı gençleri hatta ve hatta bizzat bu ülkenin bazı aydınları farklı bir ilim tarihinin var olabileceğine, bize anlatılan tarihin yanlış olabileceğine, dayatılmış olabileceğine ihtimal dahi vermiyorlar. türkiye cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı olarak en büyük arzularımdan biri gençlerin, sanatçıların, münevverlerimizin ve ilim insanlarının öz güvene kavuşabilmesidir’ dedi.

saray’a ‘hervele’ benzetmesi

cumhurbaşkanlığı sarayı ile ilgili eleştirilere de göndermede bulunan erdoğan, "işte şuanda çatısı altında bulunduğumuz beştepe cumhurbaşkanlığı sarayı. biliyorsunuz neler söylediler, neler söylüyorlar… devlet başkanlarını geldiği zaman onları sarayda onurla, gururla ağırlıyoruz. islam ansiklopedisinin içerisinde öyle zannediyorum ki ‘hervele’ kelimesi de yerini almıştır. ben inanıyorum ki bu millet artık ‘hervele' yapıyor" dedi.

cumhurbaşkanı ‘hervele’ kelimesini kullandığında kelimenin yabancısı olanların eli akıllı telefonlardaki ‘google’ bölümüne gitti. hervele, mekke’de kâbe yakınında bulunan safa ve merve tepeleri arasında hacıların sa’y, yani yürüyüş yaparken hızlandıkları, canlı bir şekilde gururla dik yürüdükleri bir bölüm. peygamberimiz müşriklerin, müminleri zayıf ve cılız görmemesi için bu bölümde yürürken hasta ve yaşlıların bile dik ve gururla yürüyerek hervelede bulunmasını telkin ediyor.

cumhurbaşkanı da özenle seçtiği bu tabirle hem yeni dönemde yabancı konukların da ağırlandığı  bu yapılarla türkiye’nin koştuğunu ve gururla dik yürüdüğünü ima etti. hem de ödül verdiği isam’a bu konulardaki vukûfiyetini islami bir ıstılah ile göstermiş oldu.  

sıra ödüllerin dağıtılmasına geldiğinde yürüme zorluğu çeken duayen neyzen niyazi sayın kendisini platforma çıkarmaya refakat eden kişinin elinin bıraktı erdoğan’a doğru deyim yerindeyse ‘hervele’ yaparak, koşup sarıldı. bunun üzerine salon da alkışlar arttı.

alatlı: her yasal hak helal değildir

törenin dikkat çeken konuşmasını ise yazar alev alatlı yaptı. alatlı konuşmasında 21. yüzyılın meselesinin helal ile yasalı örtüştürmekten geçeceğini söyledi. peşpeşe örnekler verdi. yasallaşma değil, helâlleşmedir aslolan diye konuştu.

“her yasal hak helal değildir ve olamaz. iflas eden kardeşinizin haraç-mezat satışa çıkarılan evini almanız yasal hakkınız olabilir ama helal değildir.

imar ruhsatı olan bir müteahhit şehrin hukukuna tecavüz ederken yasal olarak suçsuzdur. ama yaptığı iş helal değildir. 

raf ömrünü uzatmak için ekmeğin içine kanserojen madde koyan, formülü ambalajın üzerine koyduğu sürece yasal dolayısıyla suçsuz ama helal değildir.

bir kalem darbesiyle atar ergenleri sokağa döken yazar, alevler âfâkı sardığında suç mahallinde değilse, olayları evinden seyrettiğini ispat edebiliyorsa yasal olarak suçsuzdur ama helâl değildir” sözleri salondan alkış adı.

tören sonrası gerçekleşen resepsiyonda gazeteciler de dahil hâzirûnun büyük bölümü ilk defa bulunuyordu. meraklı gözlerle etraf incelendi.  sarayı inceleyenler arasında tarihçi murat bardakçı, cumhurbaşkanı başdanışmanı sefer turan refakatinde en önde geliyordu.  

kaynak: al jazeera 

Ömer Bulut

Al Jazeera Türk Ankara Temsilcisi Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;