Blog

Diyarbakır barışa destek bekliyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Diyarbakır'da partisinin çözüm sürecine bakışını anlattı, bölgedeki CHP 'algısını' kırmaya çalıştı. CHP açısından toplantı bir bakıma ikna ziyaretiydi. Katılımcılar CHP'nin çözüm sürecinde aktif rol almasını talep etti, anadil ve vatandaşlık tanımına bakışını sorguladı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı ziyaret etti. [Fotoğraf: CHP]

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, dicle toplumsal araştırmalar merkezi'nce düzenlenen tigris diyalogları toplantısına konuk oldu.

toplantıda karşılıklı beklentiler dile getirildi. chp'nin de diyarbakır'ın da birbirinden beklentisi vardı. chp lideri "1930'ların, 1940'ların chp'si değiliz. 21'nci yüzyılın chp'sini inşa etmeye çalışıyoruz. biz de değiştik" diyerek bölgedeki chp algısını yıkmaya çalıştı. kılıçdaroğlu "sorunlarımızı konuşarak beraber çözebiliriz" dedi. partisinin kürt sorununa ve çözüm sürecine bakışını anlattı. çözüm süreci başlarken mecliste yürütülmesi ve şeffaf olunması koşuluyla hükümete kredi açtıklarını ancak hükümetin buna yanaşmadığını söyledi. chp lideri çözüm sürecinde güvenin esas olduğunu belirterek "süreç yasal bir zemine kavuşturulmalı ve meclis tarafından yürütülmeli. şeffaf olunmalı" dedi.

"süreç yasal zemine kavuşturulmalı" açıklaması dikkat çekti.

sürecin yasal zemine kavuşturulması hdp ve bdp'nin de hükümetten beklentisi. chp lideri de aynı beklentiye mi işaret etti bu tam netlik kazanmadı. kılıçdaroğlu ayrıntıya girmedi. chp lideri çözüm sürecinin yolunun demokrasiden geçti vurgusunu da yaptı. başbakan erdoğan'ın otoriterleştiğini söyleyerek erdoğan'ı şikayet etti. katılımcılara chp'nin 17 maddelik özgürlük ve demokrasi bildirgesi ile chp'nin yasa tekliflerini içeren "toplumsal barışı demokrasi ile güvence altına almak" adlı kitapçığı da dağıtıldı.

toplantıya kimler katıldı?

ditam yönetim kurulu üyesi ve eski dep milletvekili sedat yurttaş toplantının moderatörlüğünü yaptı. toplantıya sadece diyarbakır'daki sivil toplum örgütü temsilcileri değil bölge illerinden gelen sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. sanayi ve ticaret odası başkanları, baro başkanları katılımcılar arasındaydı. hdp temsilcilerinin katılmadığı toplantıya hakpar ile partileşme aşamasındaki kürt demokratlar platformu başkanı sertaç bucak katıldı. ayrıca ermeni, süryani ve keldani cemaati temsilcileri de toplantıdaydı.

shp nostaljisi

toplantıda chp liderinden çözüm sürecinde chp'nin daha aktif rol üstlenmesi talep edildi. "çözüm sürecini destekleyin, gelinen aşama önemli. bölgeye olumlu mesajlar verin" denildi. chp'nin ulusalcı çizgide değil sosyal demokrat bir çizgide hareket etmesi istendi. bir bakıma shp nostaljisi vardı salonda. 1980 öncesinde hatta 1990'lı yılların başına kadar bölgeyle chp'nin yakın ilişkileri olduğu söylendi. shp ile hep'in yaptığı işbirliği hatırlatılarak hdp ile yakın ilişki kurulması da beklentiler arasında dile getirildi. chp lideri de cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecinde hdp'yi ziyaret ettiklerini söyledi "diyaloğa ve eleştiriye açığız" mesajı verdi.

beklentilere cevaplar

kılıçdaroğlu'na partisinin anadilde eğitim ve anayasal vatandaşlık tanımına ilişkin görüşleri de soruldu. 

kılıçdaroğlu, tarihi hasanpaşa hanı'nda vatandaşlarla sohbet etti. [fotoğraf: chp]
Kılıçdaroğlu, tarihi Hasanpaşa Hanı'nda vatandaşlarla sohbet etti. [Fotoğraf: CHP]

kılıçdaroğlu sorulara yanıt verirken anadilde eğitim konusunda "bunlar olmaz diye kesin bir düşüncemiz yok. meseleye çocukların yüksek yararı açısından da bakmalı, pedagoglara da sorulmalı" dedi. kılıçdaroğlu "chp çözüm sürecinde aktif rol oynasın, çözüm sürecine dahil olsun" çağrılarına da "sürecin ne olduğunu bilen var mı? iktidar kanadı bilgi verdi de, gelme mi dedik" karşılığını verdi.

"irak'taki bölgesel kürt yönetimi'yle neden temas kurmuyorsunuz?" sorusu üzerine ise kılıçdaroğlu bir yakınının vefatı üzerine mesut barzani'ye başsağlığı için telefon açtığını ancak barzani'nin ankara'ya geldiğinde kendilerini ziyaret etmediğni söyledi. "davet ederlerse gideriz, tabii ki görüşürüz" dedi.

anayasadaki vatandaşlık tanımı konusunda da kılıçdaroğlu "eşit yurttaşlıktan yana olduklarını" söyledi.

chp heyetinin özelliği

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'na diyarbakır ziyareti sırasında üç genel başkan yardımcısı ve yedi milletvekili eşlik etti.

milletvekilleri arasında hdp'nin cumhurbaşkanı adayı olarak teklif götürdüğü izmir milletvekili rıza türmen de vardı. chp'nin uludere raporunu hazırlayan ankara milletvekili levent gök ve diyarbakır'da eylem yapan anneler ile daha önce görüşen istanbul milletvekili melda onur ile tekirdağ milletvekili candan yüceer de heyetteydi.

chp genel başkan yardımcısı emel yıldırım ve chp'li kadın milletvekilleri, kılıçdaroğlu toplantıda konuşurken yine diyarbakır'da eylem yapan anneleri ziyarete gitti.

türmen'e ilgi

hdp milletvekillerinin cumhurbaşkanı adayı olarak akıllarından geçirdiği chp milletvekili rıza türmen, chp heyetinde en çok ilgi gören isimlerden biriydi. toplantı sonrasında rıza türmen'in yanına gelen diyarbakırlı bir genç "erdal inönü'ye benziyorsunuz. aday olsaydınız size oy verirdim" dedi.

rıza türmen, chp liderine diyarbakır büyükşehir belediyesi'ni ziyareti sırasında da eşlik etti. kılıçdaroğlu'nu diyarbakır büyükşehir belediyesi başkanı gültan kışanak fırat anlı ve istanbul milletvekili sırrı süreyya önder karşıladı. al jazeera'nin edindiği bilgiye göre ziyaret sırasında sırrı sürreyya önder, rıza türmen'e "size yaptığımız teklifle chp'deki geleceğinizi tehlikeye atmadık değil mi?" diyerek espri yaptı. chp lideri kılıçdaroğlu gülerek "sayın türmen'e bir şey olmaz" dedi. 

[Fotoğraf:CHP]

kışanak ve anlı, kılıçdaroğlu'na kürtçe 'amed' kitabını hediye etti. kılıçdaroğlu "kütüphanemde kürtçe sözlüğüm vardı. şimdi de bir kitabım oldu, çok teşekkür ederim" dedi.

diyarbakır'da kürtçe 'başım gözüm' hitabıyla karşılanan chp liderinin toplantıda söyledikleri bazı katılımcılar tarafından "tatmin edici" bulunmasa da genel izlenim her iki taraf açısından olumluydu.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;