Blog

Erdoğan Trabzon’da Bayraktar ile yan yana

Başbakan Erdoğan, 17 Aralık operasyonundan sonra kendisini önce istifaya çağıran ardından da özür dileyen eski bakan Erdoğan Bayraktar ile Trabzon mitinginde aynı karede yer aldı.

ak parti trabzon
Erdoğan, Bayraktar ile Trabzon mitinginde aynı kareye girdi [Al Jazeera - Osman Baytürk]

trabzon’da adalet ve kalkınma partisi (ak parti / akp), cumhuriyet halk partisi (chp) ile yarışıyor. yarışın hızı ak parti miting alanına da yansımış. meydana asılan pankartlarda chp’ye, ama özellikle de istanbul büyükşehir belediyesi başkan adayı mustafa sarıgül’e dönük olanlar dikkat çekiyor. “ey chp’nin adayı sarıgül, trabzonlu'ya el kaldırmanın hesabını sandıklarda göreceksin” yazıyor bir afişte. altında da erdoğan’ın trabzon için söylediği “ trabzonlu ne zaman güleceğini, ne zaman gürleyeceğini iyi bilir” ifadesi.

meydandaki pankartlarda ağırlık ise tüm akp mitinglerinde olduğu gibi, fethullah gülen cemaati'ni hedef alanlarda. “pensilvanya’da toksun, mavi marmara’da yoksun, tek ceketle israil ile dostsun”, “ey pensilvanya, karadeniz kabardığında kurtaramaz seni ne israil, ne amerika” en dikkat çekenleri.

başbakan henüz trabzon’a gelmeden mitinge gelenlere seslenen ak parti il başkanı adnan günnar da konuşmasında sarıgül ve cemaat’i anıyor. günnar konuşmasında pankartlardaki ifadelerin aynısını kullandı. “cia’e, mossad’a trabzon’dan mesajımızı vereceğiz” ve “sarıgül trabzonlu'ya el kaldırmanın hesabını vereceksin” dediğinde meydandan “yuh” sesleri yükseldi. günnar, trabzonlu seçmeni aynı zamanda oy pusulalarına sahip çıkmaları konusunda uyardı. “telefonları dinleyenler, sandıklarla da oynayabilirler” dedi. ak parti’nin mitinglerinde bu uyarı artık daha sık tekrarlanıyor.

trabzonspor eksikliği

akp’nin diğer mitingleriyle kıyaslandığında bu meydanın eksiği ise trabzonspor. trabzonspor taraftarının ‘küskünlüğü’ miting meydanına yansımış. ne bir trabzonspor bayrağı, ne de bir forma. oysa trabzon demek, bordo – mavi demek, trabzonlu demek trabzonspor taraftarı demek.

trabzonspor meydana başbakan erdoğan ile girdi. erdoğan kürsüye boynunda trabzonspor atkısıyla çıktı. güneşli havada ceketini çıkardı ama atkıyı çıkarmadı.

“oy trabzon.. uşaklar...sizleri yürekten selamlıyorum” diye başladı konuşmasına. sık sık 27 mayıs askeri darbesine ve o darbenin sonunda idam edilen başbakan adnan menderes’e göndermeler yaptı. konuşmasını, menderes’in trabzon’a geldiğinde halka hitap ettiği binanın hemen yanında yaptığına dikkat çekti. “menderes’e yapılmak istenen neyse, bana da yapılmak istenen o” dedi.

alanın dilinde olduğu gibi, erdoğan’ın konuşmasında da chp ve gülen cemaati’ne dönük eleştiriler ağırlıktaydı. seçmenlerine, “trabzon öyle bir haykır ki, bütün türkiye seni duysun. fatih sultan mehmet’in hatırasına sahip çıkıyor musun? ali şükrü bey’in hatırasına sahip çıkıyor musun? milli iradeye sahip çıkıyor musun? başbakanına sahip çıkıyor musun trabzon?” diye sordu. her soru cümlesinden sonra “evet” yanıtını aldı.

aylar sonra bayraktar ile yan yana

trabzon’da gözlerin aradığı önemli bir isim de vardı: eski çevre ve şehircilik bakanı erdoğan bayraktar. 17 aralık operasyonundan sonra partisinden önce istifa ettiğini açıklayan, erdoğan’ı da istifaya davet eden bayraktar, daha sonra özür dilemiş ve ak parti safında kalmaya devam etmişti. trabzon milletvekili bayraktar o günden bu yana çok nadir görülüyor. hatta partinin seçim çalışmalarına bile seyrek katıldığı belirtiliyordu. bayraktar erdoğan’ın konuşmasının son bölümünde tüm partililerle birlikte sahneye çıktı. ve aylar sonra ilk kez erdoğan ile aynı kareye trabzon mitinginde girdi.
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;