Blog

Hava sadece seyirciye hoş

Soçi’de hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması seyircileri olumlu, dağ tesislerinde yarışan sporcuları ise olumsuz etkiliyor.

Konular: Spor, Diğer Sporlar
Soçi, kış olimpiyatlarının subtropikal iklime sahip ilk ev sahibi [Reuters]

2014 kış olimpiyatları'nın ev sahipliğini yapan soçi'nin şubat ayındaki ortalama sıcaklığı altı derece. oysa bu yıl, oyunların başlamasından bu yana adler’deki olimpiyat parkı’nda sıcaklık 15 derece yakınlarında seyrediyor.

çarşamba ve perşembe günleri, burada güneşlenen insanlar bile vardı.

olimpiyat parkı'ndaki mücadeleler kapalı alanlarda düzenlendiği için, buradaki sporcular açısından da bir sıkıntı yok. ne var ki yüksek hava sıcaklığı, krasnaya polyana'daki dağ tesislerinde yarışanlar açısından bir problem.

insanların park'ta güneşlendiği günlerde, dağ tesislerinde de hava sıcaklığı güneşte 15 dereceyi buldu. laura nehrinin kenarındaki karlar büyük oranda erimiş durumda. daha yüksek rakımlı pistlerdeki karlar da erimeye başladı.

bu durum yarış takviminde ciddi bir aksamaya yol açmış değil. en önemli değişiklik, alp disiplini kadınlarda salı günkü iniş antrenmanlarının iptal edilmesiydi.

yüksek sıcaklıklar takvimde bir değişikliğe yol açmasa da sporcuların performansı üzerinde olumsuz etkiye sahip.

alp disiplininde türkiye'yi soçi’de temsil eden tuğba kocaağa ve emre şimşek’in antrenörü renato gaspar, pistlerde zeminin fazla yumuşak olduğunu söylüyor, "bir yarışta geç çıkış aldığınızda, sizden önceki sporcular zemini yumuşattığı için dezavantajlı olursunuz. sıcak hava tabii ki tüm sporcuları olumsuz etkiliyor. fakat bizim sporcularımız klasmanda üst sıralarda yer alan rakiplerinden zaten geç çıktığı için, daha da fazla etkilenmiş olacaklar" diyor.

emre şimşek de antrenmanlarda hava sıcaklığının olumsuz etkilerini hissettiğini belirtiyor: "zemin yumuşayınca karda daha fazla çukur oluşuyor. bu yüzden kayakları karın üzerinde tutmak zorlaşıyor."

dağ tesislerinde görevlililer az miktarda da olsa yapay kar takviyesi yapmış durumda. uluslararası olimpiyat komitesi sözcüsü mark adams, hafta sonu beklenen kar yağışıyla, buradaki sorunun çözüleceğini umut ediyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;