Blog

IŞİD Bağdat'a girebilir mi?

IŞİD Musul'dan sonraki hedefinin başkent Bağdat ve Kerbela olduğunu ilan etti. Al Jazeera muhabiri Ömer Salih, gece boyunca sokağa çıkma yasağın ilan edilen kentteki gergin bekleyişi anlattı.

Konular: Ortadoğu, Irak, IŞİD
Al Jazeera muhabiri Ömar Salih Irak'tın başkenti Bağdat'ta. [Al Jazeera]

bağdat'taki durum biraz gergin, işid savaşçıları başkente dışarıdan ilerliyorlar, selahaddin vilayetinden bağdat'a doğru yaklaşıyorlar. işid'in irak ordusuna samara'yı terk etmeleri mesajını verdikleri  yönünde bilgiler var. tikrit ise tamamıyla işid'in kontrolünde.  ayrıca işid'in farklı gruplarla al baluiye'yi kontrol ettiklerine dair bilgi geliyor. al baluiye bağdat'ın oldukça yakınında, yaklaşık bir saat uzaklıkta. 

hükümet gece sokağa çıkma yasağı ilan etti. bağdat saatiyle 22:00'dan 4:00'a  kadar yasak ilan etti. sokağa çıkma yasağı bağdat'ın etrafındaki bölgelerde güvenliği arttırmak için ilan edildi. şu ana kadar bağdat'ta herhangi olağan dışı bir olay yaşanmadı. hükümet ve yerel medya  özel birliklerin selahaddin'e gittiği bildiriliyor.

bağdat'ta kaos yaratabilir

işid'in tek başına hareket etmediği açık, tek başına hareket edecek güçleri yok. yaklaşık 3 bin ile 5 bin arası işid mensubu var. bunların hepsi irak'ta değil, suriye'de de bulunuyorlar.

bağdat'a girme becerileri var mı? büyük ihtimal diğer grupların yardımlarıyla, evet var. amaçlarının da bu olduğunu bildirdiler. hükümete gelince hükümetin de gücü var. bence musul gibi olmayacak. musul hükümet için büyük bir darbeydi  ama bağdat'ın başkent olması işid'in bağdat'ı almasını zorlaştıracak. işid kaos yaratabilir mi? gerginlik çıkarabilir mi? evet bence yapabilir. 

maliki gafil avlandı

maliki şu anda zor durumda. kesinlikle gafil avlandı ve  diğer siyasi liderlerden yeteri kadar destek görmüyor. koalisyon hükümetine mensup üyelerle ilişkilerini bozdu. bence bundan sonraki stratejisinde siyasi birlik oluşturmaya çalışacak çünkü işid gibi grupların ülkedeki siyasi anlaşmazlıktan faydalandığını biliyor. dünkü konuşmasına da bakarsak maliki ihtiyatlı davrandı. maliki 'mücadeleyi kaybettik ancak savaşı kaybetmedik. terörizm ile savaşımız devam edecektir' dedi. silahlı kuvvetleri güçlendireceğini ve silahlandıracağını söyledi. yani bundan sonra maliki'nin stratejisi birlik oluşturmak ve orduyu güçlendirmek yoksa maliki açısından durum daha da kötüleşecek.

amerika ise olanları şimdilik uzaktan izleyecek. amerikalılar maliki'nin kendisini eleştirenlerle barışmasını istiyor. amerikalılar irak'a silah ve insansız hava araçları sağladı. daha önce de amerika f-16 savaş uçakları yollayacağını açıklamıştı. tabii bu yakın zamanda olacak mı onu bilemiyoruz ama plan bu. amerikalılar bir tür yardımı değerlendiriyorlar ama bunun ne olacağı belli değil.  işid'e karşı hava bombardımanı düzenleyebilirler ama bunun çok işe yarayacağını düşünmüyorum çünkü işid profesyonel ve organize  bir örgüt değil. işid bazı yerlerde konuşlanmış durumda ama genel olarak dağınık bir yapıya sahip. yani örgüt her yerde, anbar, musul, selahaddin vilayeti... kısacası büyük ihtimal durum daha da kötüleşirse askeri anlamda amerikalılar irak'a yardım edecek ve maliki'nin rakipleriyle barışması konusunda baskı uygulayacak. 

durum sadece sunni'lerle işbirliği yapmak değil. maliki'nin bütün rakipleri kendisini mezhepçilikle ve totaliter bir rejim yürütmekle suçluyor.  maliki herşeyi tekeline almış durumda. hem başkomutan, hem başbakan hem de güvenlik birimlerini yönetiyor. birçok kişi kendisini güç paylaşmak istemeyen birisi olarak görüyor. yani bir tek sünnilerle değil kendi tarafından olan kişilerle de büyük sorunları var. kürtlerle de ayrıca sorunlar yaşıyor.

maliki'nin şu andaki stratejisine bakarsak gönüllülerden oluşan bir orduya yaslanıyor. bunu özellikle musul, selahaddin ve anbar'da görüyoruz.  stratejisinin başarılı olduğundan açıkçası çok emin değilim. siyasi mücadelesine bakınca maliki başbakan olarak  üçüncü dönemini garantilemeye çalışıyor. son seçimlerde bir öncekine kıyasla  daha fazla sandalye kazandı ama tek başına iktidara gelebilmek için yeteri kadar sandalye alamadı. bence hükümetin büyük bir kısmı da maliki'ye şüpheyle yaklaşıyor.

maliki ayrıca devletin içerisinde olağanüstü hal ilan etmeyi hedefledi. yani irak meclisinin olağanüstü hal yasası geçirmesi için çağrıda bulunmuştu. maliki'nin rakipleri de maliki'yi olağanüstü hal yaratabilmek için ülkede mezhep ayrımı yaratmakla suçluyor. eğer olağanüstü hal yasası onaylanırsa o zaman maliki üçüncü dönemi garantileyecektir. bu durumda ben rakiplerinin birleşme çağrılarına  cevap vereceğine inanmıyorum.  yani durum maliki için çok kritik.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;