Blog

Keşke Star Wars 7'yi seyretmeseydim

Star Wars: Güç Uyanıyor'un ilk seansı gece yarısındaydı. Kimi ışın kılıcı, kimi maskesiyle salondaydı. Eski dostlar, yeni sürprizler, muhteşem görüntüler... Filmi soluksuz izledim. Ama çıkarken dedim ki, "Keşke hiç izlemeseydim."

Konular: Kültür-Sanat
Filmi seyretmeye gelenlerden bazıları ışın kılıcı ve maskeleriyle sinema salonundaydı.

saat gece yarısına yaklaşıyor. elimizde haftalar önce, salonun son koltuklarından bulabildiğim star wars: güç uyanıyor biletleri. ilk gösterim.

salona yaklaştıkça ışın kılıçlarının parıltısını fark ediyorsunuz. daha da yaklaştıkça, bazılarının yüzünde darth vader ya da kylo ren maskelerini. heyecan sanki "güç" gibi oradaki her "canlı"nın çevresini sarmış.

star wars'un her nesli sinemada

filmi gece yarısı, ilk seansta izlemek için gelenlerin yaşları da birbirinden farklı. 60 yaşlarındaki bir kadın en önde. 70'lerinde bir adam da, bir grup gençle gelmiş. benim gibi 40'larında olan da var, 20'sine girmemiş olanlar da.

"nasıl oluyor bu?" diye düşünüyorum filmin başlamasını beklerken... ilk film 1977'de girmiş gösterime. 80'lerde izledi bizim nesil. star wars: sith'in intikamı, altı filmlik serinin çekilen son bölümüydü. yıl 2005'ti.

işte o günden bugüne büyük bir değişim oldu. disney, star wars'un haklarını elinde bulunduran lucas filmi, 4 milyar dolara satın aldı. ve o günden sonra çizgi filmlerle, çeşidi çok daha artan oyuncaklarla yeni bir nesil yarattı. ve tabii müthiş pazarlama teknikleriyle... işte 9,5 yaşındaki oğlum poyraz'la ben, o nedenle bu filmi aynı heyecanla bekliyoruz aylardır.

[Fotoğraf: Yavuz Sinangil / Al Jazeera Türk]

ve işte o an...

belki ilk seansa özel ama reklam yok. sadece gelecek filmlerin fragmanları var. önce warcraft'ın fragmanı başlıyor, ilk kareden itibaren salonda bir alkış kopuyor. hemen ardından superman. yine alkışlar...

ve o an geliyor sonunda...

ve ekranda o yazı var işte... "a long time ago..." uzun zaman önce...

heyecanın 'gücü' sizi ele geçirmiş halde. güç artık tamamen sizinle. alkışlarla başlıyor ilk kareler. 

filmden sahneler yazacak değilim tabii ki burada.

ama şunu söyleyeyim, daha ilk andan itibaren bir serüvenin içerisine giriyorsunuz... yine bir kahramanın yolculuğu bu.

eski yüzler çıkıyor sık sık karşınıza, sanki lise arkadaşınızı görmüş gibi seviniyorsunuz. o anlarda yine alkışlar duyuluyor salondan.

millennium falcon'la uçmak, x wings'le savaşmak

son filmden bu yana 10 yıl geçmiş, sinemeda teknolojinin ulaştığı nokta, zaten bu konudaki devrimi başlatan star wars'un, bu yedinci filminde her karesinde hissediliyor.

bir kere her şey artık daha gerçek. siz de artık millennium falcon'la uçuyorsunuz, ışık hızında galakside oradan oraya savruluyorsunuz, ışın kılıcı kulağınızın dibinden geçiyor, yıldız destroyeri sanki size ateş ediyor, tie fighter altınızdan, x wings üstünüzden uçuyor.

o kadar hızlı akıyor ki film, bu konuda önceki 6 filmin çok ötesinde. (hatta biraz fazla hızlı da diyebiliriz.)

filmin daha ilk yarısından sonra "ikinci kez hangi gün gelsem?" diye düşünüyor insan.

beklediğinizin her ana değdiğini hissediyorsunuz çoğu zaman.

tek eksik, sanki filmin felsefesi biraz az yansımış bu kez...

merak edilen sorular, peki ya cevaplar...

herkesin kafasında sorular vardı ama en çok merak edilen “yeni kötü kylo ren, aslında kim?”di. mesela sinema dönüşü sabaha karşı 3'te poyraz uyandı ve hemen bunu sordu. ona söylemek zorunda kaldım. ama filme gitmediyseniz merak edin daha... orada öğrenirsiniz...

ben asıl rey nereden çıktı, geçmişi ne, onu merak ediyorum.

bu kadar övdüm övdüm de, niye başlık olarak "keşke star wars 7'yi seyretmeseydim" diye yazdım?

cevabı basit aslında: ben şimdi 8'inci ve 9'uncu filmi beklemeye nasıl dayanacağım...

güç sizinle olsun... 

Yavuz Sinangil

gazeteciliğe 1993'te nokta dergisi'nde başladı. televizyonculuğa geçişi 1995'te kanal e ile oldu. bir süre de kanal 6'da çalıştıktan sonra aralık 1999'da cnn türk'e geçti. 11 yıl boyunca önce muhabir sonra editör olarak cnn türk'te çalıştı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;