Blog

Milliyetçi mi, muhafazakâr mı?

Milliyetçi, muhafazakâr tanımlamasının hakkını veren Düzce’de Başbakan Erdoğan’ın hedefinde haliyle MHP vardı. Önceki seçimde kıl payı belediyeyi kazanan AKP bu kez, geçen seçim küstürdüğü başkan adayıyla yarışıyor.

son iki seçim sonuçlarına bakıldığında sosyal demokratların esamesinin okunmadığı düzce’de belediye başkanlığı yarışı ak parti ve mhp arasında geçiyor. 2009 seçimlerini, ak parti 4 bin oy farkla aldı. 2009’da mevcut belediye başkanı mehmet keleş’i aday göstermeyen akp bu seçim tekrar keleş’i aday göstermeye karar verdi. başbakan recep tayyip erdoğan’ın istanbul büyükşehir belediye başkanlığı’ndan bürokratı olan keleş, düzce’de akp’den seçilmek için ter döküyor. bu tercihte keleş’in düzce’de ciddi bir kişisel oyunun bulunması rol oynadı, zira mhp kentte akp'yi zorluyor. 
mhp önceki seçimin kaybedeni ile yarışa girdi
AK Parti Düzce'de MHP ile yarışıyor. [Mustafa Değirmenci-Al Jazeera]
mhp ise yarışa geçen seçimdeki adayı ömer küçük ile girdi. 2009’da seçimi kaybetmesinin ardından siyaset defterini kapadığını söyleyen ömer küçük bizzat mhp lideri devlet bahçeli tarafından ikna edilmiş. il olmasına karşın hâlâ kasaba özelliklerini koruyan, neredeyse herkesin birbirini tanıdığı düzce’de yerel seçimde adaylar partilerin her zaman önünde. mhp ile ak parti arasında oy geçirgenliği de var. 2011 seçimlerinde ak parti’nin il genelinde yüzde 65 alması bu geçirgenliğin ispatı. işte başbakan recep tayyip erdoğan da bu geçirgenliğe güvenerek düzce’deki mhp tabanına "oyunuzu hizmete mi, ideolojiye mi vereceksiniz?" diye sordu. düzcelilere, "bırakın artık bu mhp'yi. mhp’ye dersini verin” diye seslendi. 
düzce, daha kalabalık ak parti mitinglerine tanıklık etmişti. sabah saat 11’de olması mitinge olan ilginin düşüklüğünün bir nedeni olarak sayılabilir. ciddi bir kalabalık, miting alanına girmek yerine polis güvenlik çemberinin dışından mitingi izlemeyi tercih etti. başbakan recep tayyip erdoğan konuşmasına başlar başlamaz sesi için özür diledi. zira sesi kısıktı. uzun miting maratonu erdoğan’ın sesinin kısılmasına neden olmuş ve aynı gün içinde karabük ve zonguladak mitingleri de onu bekliyordu. erdoğan’ın konuşması her zamankinden kısa sürdü. mitinglerde 1 saati aşan erdoğan, 40 dakika konuştu. hedefinde her mitingde olduğu gibi fethullah gülen cemaati de vardı. 
AKP Düzce'de daha kalabalık mitingler yapmıştı. [Mustafa Değirmenci-Al Jazeera]
erdoğan, cemaat eleştirisine düzce’de farklı bir yaklaşım getirdi. cemaatin, imam hatip liselerinden ve okullara konulan siyer ve kuran-ı kerim derslerinden rahatsız olduğunu söyledi. cemaat ile ak parti arasındaki çatışmanın nedenleri arasına böylece din eğitimindeki rekabet unsuru da eklenmiş oldu. erdoğan kısık olduğu için sesini sık sık yükseltemedi ama alandaki gençler “ya allah bismillah allahu ekber” diye bağırarak erdoğan’a desteklerini gösterdi. 
düzce’de chp kentin sevilen isimlerinden basri karslıoğlu ile seçime giriyor. 2009 seçimlerinde yüzde 6.5 oy alan chp’nin seçmenlerinin ciddi bir kısmı mhp adayına oy vermişti. bu seçim iddialı adaylarına rağmen chp seçmeni yine mhp’ye yönelir mi? sorusuna düzce’de genelde "yönelir" yanıtını aldık. saadet partisi’nin geleneksel yüzde 10'luk oyunu koruyacağı tahmini yapılırken, geri kalan oylar için mhp ve akp’nin seçim arabaları durmaksızın dolaşıyor. bu çabaların meyvesini kim yiyecek? bu sorunun yanıtı için 30 mart akşamını beklemek gerekiyor. 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;